Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor so se ob skorajšnjem zaključku zimskega semestra s ponosom ozrli nazaj. Kot so povedali, je kljub številnim izzivom za njimi zelo dinamično in uspešno leto.

V lanskem letu je imela Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor 113 diplomantov, ki so študij zaključili v okviru rednega ali izrednega študija.

Tanja Angleitner Sagadin, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor je povedala, da se jim je uspelo udeležiti treh tekmovanj v tujini.

»Poudarek naše šole je še vedno na mednarodni dejavnosti,« je povedala direktorica in dodala: »Z obiski v tujini rastemo, se krepimo, prinašamo primere dobrih praks.«

Temu so dodali več spletnih tekmovanj, kje so se študentje prav tako odlično izkazali. 

»Letos smo imeli prvič možnost poslati na tekmovanja tudi študente in študentke velnesa,« dodaja Angleitner Sagadin. Velneška dejavnost je bila namreč do zdaj slabo zastopana, kar se tiče festivalov. 

Izpostavili so tudi Restavracijo Sedem in mlado ekipo diplomantov, ki s svojim delom bistveno doprinesejo k njeni uspešnosti in prepoznavnosti. Že drugo leto zapored so namreč prejeli priznanje Michelinov krožnik, ki krasi njihovo restavracijo.

»Vsi, ki delamo na področju gostinstva in turizma, se dnevno borimo z motiviranjem kadrov, z učenjem novih veščin in zagotavljanjem minimalne strukture znotraj gospodarstva,« je povedala predavateljica Mojca Polak. 

K pogovoru je nato povabila Sebastjana Plevčaka, šefa Restavracije Sedem, ki je edina šolska restavracija, ki ji je kar dve leti zapored uspelo priti v Michelinov vodnik.

Na njeno vprašanje, kako priti v Michelinov vodnik, je Plevčak s smehom pripomnil: »Če bi vedeli, kje je 'fora', bi zdaj imeli že zvezdico.«

Dodal je, da so vse nagrade plod dela celotne ekipe, vseh študentov in podpornega osebja. »Mi kuhamo za goste, da izobrazimo kader. In če bomo to dvoje naredili prav, bodo najverjetneje zadovoljni tudi ocenjevalci,« je povedal in dodal: »Vedno bomo kuhali za goste.«

To je po njegovem mnenju prava pot, ki jim je prinesla omembo v kulinaričnem vodniku Michelin. 

Na šoli so še posebej ponosni na študente, ki so na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih dosegli zavidljive uspehe. 

V oktobru je na 68. Gostinsko turističnem zboru v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije študentka Ana Zevnik na tekmovanju Tuševa zvezdna kuhinja osvojila srebrno medaljo in srebrno priznanje, na tekmovanju v pripravi jedi po naročilu-mladinci pa bronasto medaljo in srebrno priznanje.

Na prvem državnem tekmovanju velneških receptorjev je Ula Vrečko osvojila odlično srebrno medaljo in priznanje.

Ula Vrečko je prva študentka, ki se je na nacionalnem nivoju pomerila iz znanja velneške dejavnosti. »Velnes je zelo širok pojem in predvsem je pomembno to, da si komunikativen, da rad delaš z ljudmi,« je povedala in nadaljevala: »Vsaka izkušnja, ki jo pridobimo, je en velik plus.«

Marca so študenti Rok Kermel, Jaka Krempl, Eva Gojkovič in Sebastjan Zögling na spletnem mednarodnem tekmovanju iz hotelskega poslovanja Eurochrie University Chalienge z ustanovitvijo in vodenjem navideznega hotela v konkurenci 16 ekip iz celega sveta dosegli skupno 6. mesto.

Kot je povedal Sebastjan Zögling, gre za posebno tekmovanje, saj so morali povezati gostinstvo, turizem in vodenje hotela.

Na državnem tekmovanju Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije sta se v maju odlično odrezali dve ekipi študentov — študentke Viktorija Pek, Nuša Prejac in Ana Zevnik so osvojile prvo mesto, študenti Gaj Herman, Luka Janžekovič in Martina Kovačič pa drugo mesto.

Gaj Herman se je lani udeležil kar treh tekmovanj. Na tekmovanju Etnološke in kulinarične posebnosti Slovenije so morali raziskovati kulinariko socializma.

»Naša ekipa je raziskovala tematiko socialističnih menz,« je povedal. Izumili so tudi novo jed, ki se imenuje 'filana paprika obrnjena na glavo'. 

Tudi november je zaznamoval blišč medalj. Na mednarodnem strokovnem tekmovanju v okviru združenja AEHT (Evropsko združenje hotelirskih in turističnih šol) v Estoniji je Tristan Romih osvojil zlato medaljo iz restavracijske postrežbe, Rok Kermel je osvojil srebrno medaljo iz hotelskega managementa, uspeh pa je dopolnil še Gaj Herman z bronasto medaljo iz poznavanja turistične destinacije.

Evropski prvak v strežnih veščinah Tristan Romih je povedal, da je bilo to eno izmed najtežjih tekmovanj: »Sodniki so zahtevali vse, od znanja prave opreme do znanja o Talinu.«

Novembra je odlično drugo mesto dodala še Ana Zevnik na kulinaričnem tekmovanju Italian Culinary Award for Future Chef za študente višjih strokovnih šol.

»Imeli smo tekmovanje v pripravi rižote in končna nagrada je bila dvomesečno izobraževanje na italijanski kuharski akademiji,« je povedala Ana Zevnik. 

Dinamično in uspešno leto so z zanimivo predstavitvijo slovenskih prazničnih običajev in kulinarike zaokrožili in zaključili študenti Martina Kovačič, Mateja Ros, Benjamin Harb in Aljaž Štern z udeležbo na tradicionalnem dogodku Christmas in Europe na Portugalskem.

Kot je povedala Mateja Ros, so na Portugalsko odnesli pečenko, šmorn in ajdovo kašo z gobicami, zraven pa tudi marmorjev kolač.

V aprilu so se študenti Gaj Herman, Lana Štrman in Martin Tome udeležili spletnega tekmovanja v okviru mednarodnega združenja Eurhodip #taste2connect in z inovativnim kulinaričnim potepanjem po Pohorju, ki so ga tržno poimenovali Experience Without Regrets, zasedli odlično 2. mesto.

V zadnjem tednu aprila je na mednarodnem tekmovanju G&T CUP 2021 Aljaž Jaušovec s koktajlom Green Gin Sour zasedel 7. mesto, Uroš Amon s koktajlom Uroš's take pa 8. mesto.

Kar štiri medalje v štirih različnih kategorijah je na mednarodnem kuharskem tekmovanju Biser mora v zadnjih dneh meseca maja osvojil zdaj že diplomant Boštjan Volk.

Za pusta bodo študentje pekli krofe

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor pripravljajo projekt peke in prodaje krofov. Prodajo bodo izvajali na stojnici, ki bo postavljena nasproti glavne železniške postaje, in sicer od ponedeljka, 21. februarja. 

Poskrbljeno bo tudi za animacijo, saj jih bodo obiskali koranti iz Markovcev, prisotna bo živa glasba, pripravili bodo tudi nagradno igro. 

Komentarji (2)

Surfeiter (ni preverjeno)

Aaaaaaaaahhhhaaaaaaaahhaaaaa...
Gostinska šola z direktorico, ki spominja na pujsa ... bravo ... dajte ... sedaj čakamo prvega doktorja znanosti iz gostinstva, ki bo za disertacijo opisal kuhanje pudinga iz vrečke ...

Surfeiter (ni preverjeno)

Prinesi še en pir ...

Starejše novice