Štajerski in pomurski vinogradniki, ki pogodbeno sodelujejo z družbo Radgonske gorice, so bili nedavno obveščeni o neverjetnem znižanju cen grozdja - za kar desetkrat.

Radgonske gorice za kilogram grozdja vinogradnikom ponujajo le mizernih pet centov, ne glede na sorto, medtem ko so v preteklih letih v kilogram grozdja odkupovali po povprečni ceni 55 centov.

Po besedah vinogradnika Stanka Holca iz Senčaka je ponudba, ki so jo dobili na mizo, neokusna: »Ljudje so šokirani. Prideš  v gostilno, špricer piješ po en evro, potem pa ti rečejo pet centov za grozdje. Te bi boljše bilo, da bi rekli: 'Veste kaj, grozdja ne bomo imeli več.'«

S ponujenim denarjem vinogradniki ne bi pokrili niti stroška trgatve, kje je šele vsega ostalega. Zasejana je negotovost in strah pred najbolj črnim scenarijem.

»Bojimo se, da se ne bi ponovilo leto 1997. Vinarji poznamo to situacijo, ko je prišlo do popolnega zloma vinskega trga in smo rabili deset let, da je pridelava grozdja spet dobila neki pomen,« opozarja Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. 

Bi tako nizke cene lahko še pospešile opuščanje vinogradov? 

Številni vinogradniki so stisnjeni ob zid. »Vse površine imam v hribu, nič drugega ne morem imeti gor, če ne bom obdeloval lahko samo zaraste,« opozarja tudi vinogradnik Branko Matjašič

Zgroženi so tudi vinarji, ki sami tržijo vino. »Tudi oni se čudijo, da lahko nekdo tako močno podceni pridelek,« opaža direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. 

V Radgonskih goricah zatrjujejo, da so že lani odkupili za skoraj 30 odstotkov grozdja več. V koronakrizi pa se je prodaja zmanjšala za skoraj 50 odstotkov, posledično so zaloge velike, pravi Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric.

»Bomo poskušali narediti maksimalno narediti. Meni je tudi zelo grozno, da lahko dobi vinar samo pet centov, ampak to je bil dejansko bolj pritisk na vse skupaj, da se določene inštitucije zganemo in se zberemo. Niso samo Radgonske gorice v tej situaciji, ampak dejansko bolj ali manj vse kleti,« pojasnjuje Cvetkovič. 

Z vinogradniki bodo za isto mizo sedli v četrtek. Če novega dogovora ne bo, so kmetje pripravljeni izvesti celo zeleno trgatev. In to letos, ko bi letina lahko bila še boljša od lanske. 

»To je boleče, ker se trudiš, delaš, potem pa vse tisto dol režeš,« dodaja Holc. Breme pa vinogradniki prelagajo tudi na državo in zahtevajo, naj jih vendarle zaščiti.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Ne vem od kot vam takšne čudne odkupne cene.
Pametni itak prodajajo vso grozdje v Avstrijo.
Zgube z vinogradi nima nihče* pa če tudi prodaja pri nas. Samo za 5 eur na uro več delal ne bo nihče.

Fafa (nepreverjen)

cene so od 200 € naprej ...

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Kaksne so cene… (nepreverjen)

pornokura si/spric-v-usta

France (nepreverjen)

Zanimivo, da se v medijih novinarji ne potrudijo, da bi zadevo osvetlili z vseh zornih kotov ampak populistično nabijajo oguljene fraze in izkoriščajo stisko, v tem primeru vinogradnikov, da bi dobili nekaj bralcev. Primer odkupa grozdja in na splošno pridelava vina je precej globji, kot primerjava cene špricarja in cene grozdja. Sam sem v tej branži krepkih 10 let zato me taki puhli prispevki precej jezijo. Z malo raziskovalne novinarske žilice se da hitro ugotoviti širše vzroke in predvsem posledice, ne le v vinski branži ampak vsej predelovalni industriji. Vse države, tudi evropske z daljšim stažem, ščitijo in znajo zaščititi svoje domače proizvodnje, le naši ministri hlapčevsko sprejemajo vse neumnosti, ki jih producira apart EU, v službi velikega kapitala. Pri tem so naši severni sosedje, Francozi in Italjani za reševanje tega problema namenili več 10milijonska sredstva, naša ministrca pa ne ve kaj naj.... odkup za destilacijo ali zeleno trgatev, ki je po moje najbolj neumna odločitev. Za rešitev pokrajine, vinogradnikov in kleti bi bilo potrebnih cca 20 mio.,pa jih ni,. Ni pa bil problem 250 mio za dodatek tistim, ki ne delajo.... Samo za primer....

Starejše novice