Timi Soršak in Nika Mastnak sta mladi par, ki je zaradi težav, s katerimi sta se srečevala v mladosti prišel do točke, ko sta se odločila pomagati in spremeniti življenja drugim.

Ustvarila sta Točko zdravja, postala starša male Inje in v dobrem letu in pol pomagala več kot 300 ljudjem iz celotne Slovenije. Iz pisarne na osmih kvadratnih metrih sta se preselila v center, ki obsega 130 kvadratov. Njuna življenjska zgodba o padcih in vzponih se piše kar sama od sebe. 

Strah, nezaupanje, nestabilnost

Timi Soršak je v svojem življenju doživel smrt obeh staršev. Prvi največji mejnik je bila smrt njegovega očeta, ko je bil star dve leti. Kot pravi, so se ga doma zaradi tega začeli oklepati in ga zadrževati v neki lupini, kjer naj bi se počutil varno. Vedno starejši je postajal, vedno manj si je upal prevzemati odgovornost. Želel si je biti na čelu nečesa, hkrati pa ga je bilo tega zelo strah, nam zaupa.

Drugi mejnik se je zgodil, ko sta s partnerko Niko začela razmišljati o podjetništvu in svoji zgodbi. Takrat se mu je ponovno aktiviral strah iz preteklosti. V njemu se je znova začelo prebujati nezaupanje, nestabilnost in vprašanje, kako biti nekje na čelu. 

»Posledično se zgodilo, da sem se začel zelo krčit od znotraj.  Začelo me je boleti telo in pojavili so se neki čudni simptomi. Mislil sem, da sem bolan. Imel sem čuden občutek v sebi, ker nisem vedel, kaj se dogaja. Bolelo me je črevesje, imel sem driske, ko sem se zjutraj zbudil, mi je bilo slabo,« pripoveduje Timi. 

Kaj se dogaja znotraj posameznika?

Kasneje sta z Niko razmišljala o tem, kaj se dejansko dogaja znotraj posameznika. Ugotovila sta, da ima ogromno ljudi težave, za katere medicina ne odkrije vzrokov oziroma sprememb na organih. Prišla sta do ugotovitve, da vsi ljudje »nekaj« nosimo v sebi in razmišljala, kaj je tisto pravo jedro, da do nekih težav sploh prihaja.

»To so na nek način opozorilni znaki oziroma simptomi, da se z nami nekaj dogaja in da je potrebno spremeniti določene stvari, preden pride do hujšega kroničnega obolenja,« pojasnjuje Timi.

Mamo oživljal deset minut

Tretji mejnik v Timijevem življenju predstavlja smrt njegove mame, ki se je zgodila pred tremi leti. »Takrat se je zgodil nek klik v mojem življenju. Imel sem zelo negativno izkušnjo, ki pa mi je omogočila, da sem sebe še bolj zgradil, prevzel določeno odgovornost, saj sem lastno mamo moral oživljati približno deset minut. Od takrat naprej sem prevzel neko vlogo in vajeti, ki jih nikoli prej nisem imel,« pove Timi. 

Z izkušnjo, ki jo je dobil ob mamini smrti, je postal bolj trden in z znanjem, ki ga je imel, so šli vsi lažje skozi še eno tragedijo. Nika mu je ves čas stala ob strani, vedno sta podpirala drug drugega in se dopolnjevala. Takrat je Timi dobil potrditev, da je to, kar razvijata, prava stvar. Timi, ki se je šolal na področju zdravstva, je že od nekdaj želel razvijati preventivni program za pomoč ljudem. 

Preko Nikinih napadov panike do uspeha

Nika je z zaključevanjem študija začutila pričakovanja družine, v katerih nikakor ni videla sebe. Zaradi tega je prihajalo do zdravstvenih težav, pravi. Soočala se je z napadi panike, tesnobo in strahom. Tudi v njej so se porajali dvomi, ali bosta sama uspela začeti svojo zgodbo.

»Čutila sem strah, kako vse skupaj, kar se podjetja tiče sploh začeti. Vseeno sva vse postavila iz čiste nule. Sama sva začela, ničesar nisva prevzela. Čutila sem strah, ali bo šlo ali ne. Na koncu pa nama je le uspelo,« se spominja Nika.

V svojem življenju se je srečevala s težavami, ki so močno vplivale na njeno zdravje. Imela je ginekološke težave in prebolela po deset angin na leto. Zaradi vsega tega sta začela iskati vzroke in izvor. Sindrom policističnih jajčnikov in napadi panike so ji dali zagon, da preneha s starim načinom življenja in stori nekaj zase. In porodila se jima je zamisel o Točki zdravja. 

»Potrebno je poudariti to, da uradna medicina nudi neko rešitev v obliki lajšanja simptomov, v obliki hitrih rešitev, kar je zelo dobro in to podpiramo. Je pa potrebno kdaj pogledati tudi globje. Na trgu je ogromno nasvetov, ki spet na naraven način lajšajo neke stvari. Na primer panični napad je tisti, ki ga lajšamo z dihalno tehniko ali meditacijo, ampak s tem se že lajša posledico, ker je do paničnega napada že prišlo. Naša osnova filozofija je, da pridemo do tistih ugotovitev in odstanimo tisto jedro, ki povzroča panični napad, torej, da do paničenga napada sploh ne prihaja več. Tako ljudje zdravijo sami sebe,« ob tem pove Timi. 

Vsak človek se mora sam postaviti na noge, meni Timi, si zgraditi samopodobo, odpraviti konflikte, obsojanja ter zamere in se  razrešiti podzavestnih negativnih omejitev: »Vsak človek je sam, je individualist in mora prevzeti odgovornost za svoje življenje.«

Preko brezplačnih delavnic lahko posamezniki spoznajo njuno delo in njiju. Skozi te delavnice Timi predava o različnih vsebinah in so lahko uvod v individualne programe. V individualnem programu samopomoči posameznika vodita dva meseca in ga iz tedna v teden usmerjata. Sestavita mu celotno sliko.

»Marsikaterih stvari se sploh ne zavedamo, ki jih nosimo v sebi. V Točki zdravja človeku pokažemo kaj nosi v sebi in zakaj prihaja do določenih konfilktov v sodobnem svetu oziroma življenju. To sva ustvarila zato, da ne pomagamo drugim, da bi se midva počutila dobro in večvredno, ampak ker te ljudje dejansko rabijo. Zavedati se je potrebno, da ima že vsaka druga oseba medicinsko nepojasnjene težave. Ljudje so kronično izgoreli, čeprav kronična izgorelost sploh ne obstaja. To je preobremenjenost od znotraj, ker so ljudje prefekcionisti, pritiskajo nase in želijo, da je vse idelano. Vse pa imajo svoj izvor, svoje ozadje in ravno izvor je tisit, ki šteje,« pojasnjuje Timi. 

Cilj programa je, da vsak posameznik ozavesti vzroke in izvore težav. Večinoma ju obiščejo mladi, ki se soočajo z napadi panike, depresijami, občutki tesnobe, glavoboli, in tisti, ki se jim kronično ponavljajo negativne izkušnje. »Potrebno je doseči rezultat. Da ima človek več energije, da nima več glavobolov, da sebe postavlja na prvo mesto,« poudarjata in odločno pristavita: »Najin cilj je, da pomagava čim več ljudem.«

Starejše novice