Slika je simbolična.
Številni bodo najdaljšo noč v letu preživeli v bolnišnici, stran od svojih najdražjih. Preverili smo, kakšna bo njihova silvestrska večerja in ali bodo lahko nazdravili s kozarcem rujnega vina.

Pred nami je najdaljša noč v letu. Mnogi bodo prehod v novo leto praznovali z bližnjimi, kar nekaj pa jih bo moralo silvestrovo praznovati v kateri izmed slovenskih bolnišnic. 

Kaj si lahko od silvestrovanja obetajo bolniki v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in Psihiatrični bolnišnici Ormož?

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor razlagajo, da bo tako kot vsako leto, tudi letos silvestrska večerja malce prilagojena prazničnemu vzdušju.

Pacienti bodo letos za večerjo dobili silvestrski narezek

Hospitaliziranim pacientom bodo tako za večerjo pripravili silvestrski narezek, ki bo vključeval salamo, sir, kruh, francosko solato, pomarančo in čaj. Pri tem dodajajo, da vina hospitaliziranim pacientom ne nudijo.

»Posladka bodo pacienti zadnji dan v letu deležni v času kosila, in sicer bomo nekaterim ponudili rulado, nekaterim pa mlečno rezino. Bodo se pa na novega leta dan tisti, ki nimajo prehranskih omejitev, sladkali z orehovo potico,« so za Mariborinfo razložili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Za prvi dan novega leta pa jim bodo za kosilo ponudili govejo juho z rezanci, telečjo pečenko, mlince, glavnato solato ter orehovo potico.

Zaposleni, ki bodo delo opravljali na silvestrovo, pa bodo lahko izbirali med toplo večerjo, ki bo vključevala švicarski zrezek ali bučke na žaru, pražen krompir, endivijo z lečo, jogurtovo strjenko in napitek, ali hladnim narezkom, ki bo vključeval sušeno mesnino ali vegetarijanski namaz, sir, francosko solato, kruh, sok in napolitanke.

»Ravno tako kot pacienti se bodo tudi zaposleni, ki bodo na delu prvi letošnji dan, tega dne sladkali z orehovo potico,« še dodajajo v mariborski bolnišnici.

Na meniju bo mnogo dobrot, a brez vina

Preverili pa smo tudi, kaj si lahko od silvestrovanja obetajo bolniki v Psihiatrični bolnišnici Ormož.

Tam pričakujejo, da bo silvestrsko noč pri njih preživelo od 25 do 30 pacientov, z njimi bo v novo leto stopilo okoli deset zaposlenih.

Čeprav bolniki ne bodo mogli praznovati novega leta s svojci, pa se bo bolnišnica potrudila, da bodo uživali v čim boljši silvestrski večerji.

Bolniki, ki nimajo dietnih omejitev, bodo za kosilo imeli na meniju govejo juho, piščančjo rulado v smetanovi omaki, kruhov cmok, sotirano zelenjava na maslu, solato in makovo potico.

Sledila bo silvestrska večerja, bolnikom bodo ponudili narezek. Na meniju bo pršut, francoska solata, tatarski biftek, kisla zelenjava, žemlja, mandarine.

Bolniki brez prehranskih omejitev bodo na najdaljšo noč dobili tudi pecivo. Sladkali se bodo z medenjaki, napolitankami in sadnim kruhom.

V Psihiatrični bolnišnici Ormož razlagajo, da bo enak meni, le brez juhe, postrežen tudi zaposlenim, ki si naročijo malico.

Pri tem dodajajo, da vino ni vključeno v bolniški meni. Uživanje alkohola v ustanovi namreč ni dovoljeno, niti za silvestrsko noč.

Novo leto bodo pričakali v prostorih za druženje

»Pacienti bodo najdaljšo noč preživeli v prostorih za druženje, ki se nahajajo na vsakem oddelku,« pojasnjujejo v Psihiatrični bolnišnici Ormož.

»Vsekakor se bomo, tako kot vsako leto, za naše paciente, pa tudi zaposlene, potrudili z drobnimi pozornostmi,« dodajajo: »Da bodo praznike preživeli lepo ter da bodo veseli vsakega, še tako drobnega uspeha, ki so ga dosegli v letu, ki se poslavlja, in z optimizmom stopili v novega.«

Vprašanja o tem, kaj bo za silvestrsko večerjo, smo naslovili tudi na Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj. Njihov odgovor še čakamo. 

Komentarji (3)

oržnik (ni preverjeno)

Bi rekel, po eni strani "srečneži", po včerajšnem Loredanovem izpadu, ki vso krivdo za zdravstveni kolaps vali na zdravnike in paciente.

Default (ni preverjeno)

Deci rujnega vsekakor za podravske pijandure je to mus

Innaaa1 (ni preverjeno)

Deci rujnega🤣🤣🤣🤣na litre rujnega

Starejše novice