Slika je simbolična.
Na dnevnem redu četrtkove seje mestnega sveta so predlogi novih podražitev.

Po tem, ko je mariborski mestni svet že sprejel podražitve vrtcev, vstopnin v javne športne objekte, parkirnin in pristojbine za odpadne vode, bodo na četrtkovi seji odločali o tem, ali bo Mariborčanke in Mariborčane doletel nov val podražitev. 

Mestni svetniki bodo odločali o ceni storitve oskrbe s pitno vodo, storitve ravnanja s komunalnimi odpadki, med predlaganimi podražitvami so tudi pogrebne storitve. 

Prav tako ostaja odprto vprašanje podražitev avtobusnih prevozov in gondole.

Na mizi podražitev odvoza odpadkov

Kot izhaja iz objavljenega gradiva za sejo, je predlagano zvišanje cene vodarine za osem centov na kubični meter.

Za 120-litrsko posodo pri tritedenskem odvozu komunalnih odpadkov se bo cena zaenkrat dvignila za 15 centov, in sicer iz 11,42 na 11,57 evra. Po 1. januarju pa še za dober evro, takrat bo po objavljenem predlogu stala 12,58 evra. 

Pri bioloških odpadkih se bo cena zaradi večje rasti stroškov prevzema dvignila iz 2,90 na 5,27 evra za 120-litrsko posodo.

»Že v covidnem obdobju smo se začeli srečevati z velikimi pritiski na cene materialov in storitev. Po začetku vojne v Ukrajini pa se je omenjeno le še okrepilo. Prav tako velik delež stroškov predstavljajo stroški dela, ki se vsakoletno usklajujejo z inflacijo,« navajajo v komunalnem podjetju Snaga.

»Vse to nam je povzročilo velik stroškovni pritisk na cene storitev obveznih gospodarskih javnih služb, ki jih več ne moremo blažiti,« dodajajo.

Med razlogi za spremembo cene navajajo višje stroške dela, višje cene energije, pogonskih goriv in inflacijo.

Predlagano tudi zvišanje grobnin

Mestni svet bo v četrtek obravnaval tudi predlog Pogrebnega podjetja Maribor. 

Po predlogu bi se na Pokopališču Pobrežje in Pokopališču Dobrava zvišale grobnine za enojni grob na letni ravni z 22,80 na 30,42 evra, za 16 odstotkov bi bile dražje tudi pogrebne storitve.

Ob tem na Pogrebnem podjetju Maribor navajajo, da so grobnine v Mariboru med najnižjimi v Sloveniji. Za primerjavo dajejo Žale, kjer je cena za enojni grob za 36,59 odstotka višja kot v Mariboru, v Velenju pa kar za 140,04 odstotka.

»Nove predlagane cene grobnin Pogrebnega podjetja Maribor so v povprečju z ostalimi cenami grobnin v Sloveniji še vedno nižje,« so zapisali. 

Na dnevnem redu znova sprememba cen voženj z avtobusom

Na dnevnem redu četrtkove seje mestnega sveta je ponovno sprememba cen voženj z mestnimi avtobusi. Tokrat je na mizi nekoliko spremenjen predlog kot maja.  

Predlog je, da se cena osnovne vozovnice (vozovnica za enkratno vožnjo, kupljena v predprodaji) dvigne z 1,00 na 1,30 evra s 1. julijem 2023.  V predprodaji bo tako deset voženj namesto osem evrov, stalo 10 evrov.

Dražijo se tudi mesečne vozovnice. Ta po trenutnem ceniku stane 30 evrov, odslej pa bo za mesečno vozovnico potrebno odšteti 36 evrov.

»S predlogom novih cen bi se minimalno povišale cene terminskih vozovnic in bolj občutno cena samostojne vožnje, kupljene v predprodaji,« so zapisali v obrazložitvi na Marpromu.

Na seji bodo obravnavali tudi izvzetje Pohorske vzpenjače iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko javno podjetje Marprom upravljalo kot tržno dejavnost in s tem samo določalo cene.

Komentarji (6)

Politik (ni preverjeno)

vse se draži a plače iste dvig se pozna samo tistim ,ki že imajo.Vse gre u božjo meter.Danes se splača očitno biti lopov in tajkun,vsaj živiš kot se mora.Nič bomo pač začeli krast ,še cigan živi bolje od povprečnega poštenega hlapca slovencelja.

Ma malmarna ka… (ni preverjeno)

oe24/oesterreich/chronik/wien/riesen-stromausfall-in-wien-mehre-bezirke-betroffen/ bez struje ma kasiral bi

In reply to by Politik (ni preverjeno)

sovražim lenuhe (ni preverjeno)

ne lažite narodu nič niste dvignili place zato pa je vsaki dan manj delavcev na snagi

pohorskisvizec

Svoboda je,zaplešimo v propad!

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

pa bo gospodična na ta račun spet potovala na KITAJSKO

covid-23 (ni preverjeno)

Slovenski pohlep nima meja, pred njim niso niti mrtvi varni. 2020 ste dokazali da ste strahopetci in osli, naslednjih 100 let se bodo do temu vas primerno obnašali. Naslednja dva tedna sta ključna !

Starejše novice