Slika je simbolična.
Academia ob petih študijskih programih kot prva v Sloveniji na višješolski ravni uvaja program računalništva, v katerem bo na študijskih smereh umetna inteligenca, kibernetska varnost, podatkovne znanosti in razvoj aplikacij na voljo 60 vpisnih mest.

Pred kratkim je stroko in javnost razburkal tako imenovani Chat GPT, spletna aplikacija, ki z relativno visokim nivojem uspešnosti ustvarja poljuben tekst uporabniku, na poljubno temo in to opravi v zelo kratkem času.

Medtem, ko se večina akademskega sveta pogovarja o prepovedi uporabe pametnega klepetalnika Chat GTP med študijem, so se na mariborski Višji strokovni šoli Academia odločili priložnost nove tehnologije zagrabiti z obema rokama.

Ne le, da bodo svojim študentom dovolili uporabo tovrstnih orodij, umetni inteligenci bodo posvetili novo smer v študijskem programu informatika.

Dapčevič: Chat GTP odlično orodje za študente

Študiju so dodali module umetne inteligence, kibernetske varnosti, razvoja aplikacij in podatkovno varnost.

Žan Dapčevič, poslovni direktor Academie, je povedal, da je Chat GTP lahko odlično orodje, s katerim si študentje lahko pomagajo za pridobivanje informacij. Kot ključno pa je izpostavil, da bodo znali kritično ovrednotiti, ali je ta informacija pravilna.

Študent lahko s pomočjo tega orodja v slabi minuti izdela na primer seminarsko nalogo, kar je prepovedano, po drugi strani pa mu lahko pomaga pri kreativnem razmišljanju.

Pomagajo si lahko predvsem pri idejah za razvoj strategij za trženjske načrte, digitalni marketing, kampanje na družbenih omrežjih in podobno, še dodaja Dapčevič.

Znanje o umetni inteligenci se preliva tudi na druga področja

Iskanje profesorjev in predavateljev za tovrstve študijske smeri ni bilo enostavno, poudarja ravnateljica magistra Vida Perko.

Vsi njihovi predavatelji morajo izpolnjevati pogoje, ki veljajo za predavatelje na višji strokovni šoli. Hkrati se dodatno potrudijo, da prihajajo ti iz industrije, je še zaključila.

Opažajo, da se znanje o umetni inteligenci preliva tudi na druga področja, ki jih poučujejo, na primer na gradbeništvo, kjer se učijo o pametnih zgradbah, veliko programske opreme pa uporabljajo tudi pri konstruiranju in načrtovanju. Zadeva je uporabna tudi za zmanjšanje stroškov obratovanja in v določenih primerih tudi zmanjšan ogljični odtis.

Svojim študentom pa želijo ponuditi dodatna znanja in tako imenovane mehke veščine, kar jim po njihovem mnenju pomaga pri lažjem zaposlovanju oziroma iskanju prve zaposlitve.

Natalija Žunko, vodja projektov pri Academii, je povedala, da poleg strokovnih znanj, ki jih študentje osvajajo tekom študija, omogočajo tudi dodatna in specifična znanja, ki prispevajo k temu, da bodo čim bolj uspešni na trgu dela.

Razpisanih bo 60 študijskih mest, torej deset študentov na študijsko smer, vpis bo možen letos jeseni, informativni dnevi pa potekajo že ta petek, 17. februarja, in soboto, 18. februarja. 

Komentarji (4)

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Faliran študent Žan fantazira o umetni inteligenci. Mogoče jo pa res rabi, da bi diplomiral.
Lahko pa gre diplomirat v Bosno.

Albert Frankenštajn (ni preverjeno)

S to diplomo si lahko obrišeš ta zadnjo. Rabimo vodovodarje, keramičarje, električarje, ne pa nekih kvazi pametnjakovičev.

Pohorčan (ni preverjeno)

Ke te to za nekega usrana žana??? Koji te kurac tu fantazejra. Gone naj se v 3 pm!!!!

Mihc (ni preverjeno)

Vsi ti študiji...Doba, Academia, itd... skupaj niso vredni pol žlice mrzle vode. Bolonjc je tudi povsem razvrednotil magisterij. Včasih je moral študent res garati za magisterij in naziv mag. je stal pred imenom. Tole danes je vse skupaj instant, brez vrednosti, tako kot hamburger v Macu in potem en hitri fuk na parkirišču z nekom, ki si ga na Tindr zahaklal.
Bluzijo o neki umetni inteligenci ; seminarska naloga je napisana v 1 minuti, obenem pa to prepovedujejo...

Starejše novice