Na šolske poti se ta teden vrača skoraj 200.000 osnovnošolcev, med njimi več kot 20.000 prvošolk in prvošolcev. V Lenartu, Ljutomeru, Markovcih in na Ptuju je Avto-moto zveza Slovenije opozarjala, da moramo biti na njih pozorni vso leto, ne le prvi dan.

Še dva dni in na ceste se bodo vrnili otroci, ki se že v vrtcih učijo pravil prometne varnosti.

»Paziti moramo na cesto, če pride avto. Pogledati moramo levo in desno,« so nam pojasnili malčki iz vrtca v Markovcih.

Enostavna pravila otroci vztrajno ponavljajo s svojimi vzgojiteljicami, pri tem pa sta jim pomagali tudi maskoti Avto-moto zveze Slovenije Marko in Anja, ki skrbita tudi za ozaveščenost voznikov.

»Nagovarjava voznike in vse druge udeležence v prometu, naj bodo v teh dneh pred začetkom šole in pa tudi vseh preostalih 365 dni na cesti previdni,« sta dejali maskoti Anja in Marko.

Bodimo pozorni še 365 dni

Marko in Anja sta včeraj obiskala Lenart, Ljutomer, Markovce in Ptuj, skupno pa bosta ta teden v 24 krajih po vsej državi voznike in otroke nagovarjala v kampanji z nazivom še 365 dni.

»Najpomembnejše sporočilo je, da moramo biti na najmlajše udeležence v prometu in seveda tudi na drug drugega pozorni vse dni v letu, ne le v teh prvih šolskih dneh, ko se otroci vračajo na šolske poti,« je na Ptuju povedala Anita Drev iz Avto-moto zveze Slovenije.

Policisti že nadzirajo hitrost ob šolskih poteh

V okolici šol bodo od 1. septembra naprej pogosteje tudi policisti, ki dogajanje na šolskih poteh spremljajo že ves teden.

»Mi poostreno nadziramo hitrost, zdaj že v teh dneh pred začetkom šole, ravno tako pa v samem začetku septembra. Prav tako pa bomo poostreno nadzirali tehnično brezhibnost avtobusov in osebnih vozil, s katerimi se otroci prevažajo,« je dejal namestnik načelnika Policijske postaje Ptuj Tomislav Sledič.

V Markovcih bodo varovali krožišče pri šoli in križišče pri župnišču

V bližini šol bodo ob začetku šolskega leta prisotni še prostovoljci, tudi iz Avto-moto društva Markovci.

»Pri šoli mamo krožišče, tam varujemo in pa tu pri župnišču varujemo, kjer je pravzaprav največja frekvenca vozil. In seveda to bomo delali do 9. septembra,« nam je povedal predsednik Avto-moto društva Markovci Martin Zamuda.

Po prvem septembru na najmlajše pozabimo

Letos mineva 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna za prvošolce in drugošolce.

K prometni varnosti otrok zelo dobro pripomore, saj so z njo otroci bolj vidni, ostali udeleženci v prometu pa bolj pozorni.

»Opažamo, da so v teh prvih šolskih dneh vozniki res najbrž bolj pozorni na najmlajše, v naslednjih dneh ali tednih in mesecih pa potem res morda malce pozabimo, zato res velja apel pazimo drug na drugega vse dni v letu,« je dodala Drev.

Med najvarnejimi evropskimi državami

V Sloveniji smo med primerjalnima obdobjema 2011-2013 in 2018-2020 zmanjšali število umrlih otrok za kar 66 odstotkov in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države.

V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 odstotkov.

Starejše novice