Dravske elektrarne Maribor načrtujejo celovito rekonstrukcijo hidroelektrarne Formin. V načrtu tudi postavitev sončnih elektrarn na brežinah kanalov hidroelektrarn Zlatoličje in Formin.

Hidroelektrarna Formin na območju Ptujskega polja deluje že 45 let in je edina na slovenskem delu reke Drave, ki še ni bila celovito prenovljena.

Da bi bilo njeno obratovanje tudi v naslednjih letih zanesljivo in varno, jo čaka celovita rekonstrukcija.  

»Po standardih je življenjska doba hidroelektrarn nekje od 25 do 40 let, gradbenih objektov pa do 50, 70 let, in zaradi tega smo primorani, da gremo v rekonstrukcijo, da zagotovimo varno in zanesljivo obratovanje še za nadaljnjih 40 let,« je pojasnil Aleš Kirbiš, vodja projekta hidroelektrarne Formin.

Z rekonstrukcijo bodo povečali letno proizvodnjo energije

Rekonstrukcija hidroelektrarne bo obsegala celovito prenovo opreme ter obnovo dovodnih kanalov. Te bodo izpraznili in dodatno obložili ter s tem zagotovili večjo varnost in pretočnost.

»Načrtujemo zamenjavo primarne in sekundarne opreme, govorimo o zamenjavi turbin, generatorjev, transmatorjev. S tem bomo pridobili tudi povečano proizvodnjo, večjo inštalirano moč, ki se bo dvignila za približno 24 Megavatov, letna proizvodnja pa se bo povečala za približno 40 Gigavatnih ur,« je še dodal Kirbiš.

Investicija ocenjena na okoli 150 milijonov evrov

Projekt je sicer trenutno v fazi investicijske in projektne dokumentacije, v začetku naslednjega leta pa načrtujejo pridobitev gradbenega dovoljenja. Predvideno praznjenje odvodnega kanala je spomladi leta 2026, celoten projekt pa naj bi bil končan v letu 2027. 

Celotna investicija je ocenjena na okoli 150 milijonov evrov, po besedah generalnega direktorja Dravskih elektrarn Maribor, Damjana Semeta, pa bo pomembno vplivala na celotno Slovenijo in tudi širše.

»Danes je to 116 Megavatna elektrarna, po rekonstrukciji pa bo tudi moč nekoliko večja, praktično gre za vgradnjo najsodobnejših tehnologij, kar bo vplivalo na stanovitno zanesljivo obratovanje in pa dejansko tudi na varnost vodovodnega kanala,« je poudaril Seme.

V načrtu tudi izgradnja največje sončne elektrarne v Sloveniji

Poleg rekonstrukcije hidroelektrarne Formin se bosta na tem območju Zlatoličje-Formin sočasno izgradili tudi dve sončni elektrarni, s čimer bodo zagotovili električno energijo za okrog 9.000 gospodinjstev.

»Na Zlatoličju bomo izgradili sončno elektrarno z 11 Megavati, ki bo proizvedla 13 Gigavatnih ur, podobna zadeva je na hidroelektrarni Formin, kjer bomo uspeli namestiti 19 Megavatov, skupaj povedano 30 Megavatna sončna elektrarna, ki bo ta trenutek največja sončna elektrarna v Sloveniji,« je pojasnil Gregor Šef, vodja projekta izgradnje sončnih elektrarn Zlatoličje-Formin.

Projekt pa bo pomembno vplival tudi na večjo izrabo obnovljivih virov in posledično Zeleni prehod.

»Takšna sončna elektrarna bo pomembno pomagala zadostiti zahtevam o povečanju obnovljivih virov,« je še dodal Šef.

V Dravskih elektrarnah Maribor ob tem poudarjajo, da je potrebno tudi v prihodnje vlagati v vire, ki imajo minimalni ogljični odtis, saj bomo le tako poskrbeli za energetsko neodvisnost sedanjih ter prihodnjih generacij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice