Slika je simbolična.
V uredništvo Mariborinfo smo prejeli anonimno pismo, v katerem pošiljatelji navajajo, da so aprila letos zaradi domnevnih koruptivnih dejanj pri sofinanciranju letnega programa športa podali prijavo na pristojne organe.

Pošiljatelji v prijavi občini očitajo domnevno koruptivno dejanje in domnevno pridobitev protipravne koristi nekaterih članov komisije pri razdeljevanju javnih sredstev pri Javnem razpisu za sofinanciranje letnega programa športa v Mestni občini Maribor za leto 2019.

Na mariborski občini odgovarjajo, da so navedbe neresnične in jih odločno zanikajo. 

5500 evrov neupravičene koristi? 

Pošiljatelji v prijavi navajajo, da naj bi komisija Železničarskemu športnemu društvu Maribor, ki je prijavilo prireditev Športno pomlad, dodelila kar 5500 evrov več sredstev. 

Člani komisije so prireditvi Športna pomlad 2019 dodeli 8000 evrov proračunskih sredstev od predvidenih oziroma razpisanih 2500 evrov, kar je kar 5500 evrov več.

»Za prireditve je razpoložljiva višina sredstev določena v Letnem programu športa, sklepu o pričetku postopka in javnem razpisu za leto 2019, ter nedvomno ne smejo presegati najvišjega razpoložljivega zneska 2500 evrov,« so navedli.

Menijo, da so člani komisije to nedvomno ugotovili, saj so zaradi tega vse ostale prireditve pridobile manj sredstev, vendar naj napake zavestno ne bi popravili, ampak naj bi sredstva celo počrpali iz Mestne občine Maribor.

Pošiljatelji članom komisije tako očitajo, da so mimo razpisa pridobili 5500 evrov neupravičene koristi in s tem oškodovali javni denar.

»Dodelitev sredstev je bila izvedena glede na javno objavljena merila«

Na občini pojasnjujejo, da se je Železničarsko športno društvo na javni razpis prijavilo z dvema programoma, in sicer s programom Športne dejavnosti za šoloobvezne otroke - Rokoborba in s programom Športna pomlad. Dodelitev sredstev je bila izvedena glede na javno objavljena merila in doseženo število točk posameznega prijavljenega programa, ki so se nato pomnožile z vrednostjo posamezne točke tega programa. 

»Omejitev dodeljenih sredstev dotičnega programa je bila višina zaprošenih sredstev, ki je znašala 8000 eurov,« pojasnjujejo na občini. 

Prijavitelj je v skladu z merili zbral vse možne točke - 100 točk, kar je bilo tudi največ med vsemi prijavljenimi prireditvami Tradicionalnega programa. 

Dodeljena sredstva so bila v skladu z vsemi računovodskimi standardi in navodili o finančnem poslovanju Mestne občine Maribor, trdijo na občini.

Pošiljatelji so se odločili podati prijavo, »ker so takšne prakse okoriščanja vedno bolj pogoste in so že v osnovi nedopustne ter v nasprotju z vsemi veljavnimi zakoni in etiko.«

Na občini ostro zanikajo kakršnokoli koruptivno dejanje ter očitano pridobitev neupravičene koristi v višini 5.500 eurov. »Prav tako zanikamo kakršnokoli okoriščanje članov komisije tudi v letu 2020 in 2021,« so jasni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice