Foto: Facebook profil Davida Hojnika
Eden vidnejših slovenskih modnih kreatorjev David Hojnik, kreator znamke DH fashion, je za Mariborinfo razkril največje spomladanske in poletne trende.

Mariborčan David Hojnik izpostavlja, da bi danes vsi radi izgledali isto, a da se vseeno še vedno najdejo posamezniki, ki vedo, da so lahko edinstveni, in ta posameznik ste lahko tudi vi.

Hojnik pravi, da »letos izstopajo neonske barve, neonsko zelena, rumena, koralna pa je barva leta. Konkretno pa se bo uveljavila šele v toplejših dnevih. Nosili bomo tudi naravne, svetle tone, od bele, bež in krem barve. Kar pa se krojev tiče, bomo imeli zelo širok nabor; od ostrih, strogih linij, pa vse do kičastih volančkov in dodatkov, kot so bleščice ali športni dodatki. Prav tako bo še vedno prihajalo do mešanja stilov.«

Se obremenjujete, ker se bliža poletje, vi niste shujšali?

Nič hudega, letos so 'in' široka oblačila. »Kar se oblek tiče, bo letošnjo pomlad in poletje velik poudarek na lahkotnih krojih. Ne bo več pretirano oprijetih stvari, ampak bodo tudi elegantna oblačila sproščena in široka, kombinirana s pasom. Zelo moderne so tudi srajčne obleke, ki se lahko nosijo na superge ali za na posebne priložnosti na petke. Svoj outfit pa lahko popestrite z okraski v laseh, ki so letos velik hit. Še posebej 'in' so na primer velike lasnice, elastike za čope, tudi traki in rože za v lase,« svetuje Hojnik.

»Za posebne priložnosti so petke obvezen del outfita.«

Kombiniranje superg z elegantnimi kosi je bil velik hit, ki pa počasi pojenja. Še pred kratkim smo superge lahko kombinirali h glamuroznim oblekam in vsakdanjemu stilu. K elegantnim stajlingom pa se spet vračajo petke, in sicer višje, ne več srednje višine.

»Mislim, da smo v zadnjem obdobju, odkar so se tako razširile superge, v vsakodnevnem stajlingu petke čisto opustili. Spomnim se, iz obdobja srednje šole, ko so včasih sošolke k pouku prišle v petkah, pa s tem ni bilo nič narobe, nasprotno, tole je bilo pohvale vredno, ne samo, ker so si upale, ampak so nenazadnje tudi cel dan zdržale. Menim, da so za posebne priložnosti petke obvezen del outfita. Že tako sem zagovornik ženstvenih oblik in linij in pete se temu pritičejo. Meni je prav všeč, če na ulici vidim žensko v petkah. Mogoče ne v nedeljo na sproščenem sprehodu čez mesto, ampak ob nekih popoldanskih uricah, za kakšno penino ali tortico v mestu, se mi ne zdi nič narobe, če se ženska uredi, tudi če ima zraven oblečen jeans in srajčko, petke pašejo zraven,« namigne oblikovalec.

Dodaja še, da so »sandali takšen kos, ki je pri ženskah super za vse priložnosti, pri moških pa je to najmanj privlačen kos obleke, razen seveda na morju«.

Ne pozabite, vedno je »bolje biti preveč urejen, kot pa premalo.«

»Vedno pravim, da je boljše biti urejen preveč, kot pa premalo, ne glede ali je to popoldanska zabava, rojstni dan ali le obisk kina. V prvi vrsti se tako vedno uredimo zase,« opozarja Hojnik.

»Pri svojih strankah velikokrat opažam, ko se bliža kakšna posebna priložnost in se morajo zanjo zelo urediti, jim je skoraj malo nerodno, da ne bodo preveč urejene. In to zaradi tega, ker se niso navajene urejati na dnevni bazi. Če bi že čez teden šle nekam urejene, bi jim bilo za posebne priložnosti dosti lažje, pa še upale bi si več. Zdaj pa se mi zdi, da jih je strah, da se ne bodo udobno počutile. Obleka ti more dati samozavest, v njej se moraš dobro počutiti, pomembno je tudi to, da s svojim izgledom počastiš dogodek ali organizatorja. Na mojih modnih revijah nimamo nikoli nobenih zapovedi, pa vedno pridejo vsi zelo urejeni. To mi je še posebej všeč. Te samoiniciative, da bi se uredili že zaradi sebe, pri ljudeh manjka,« ocenjuje.

Njegove stranke tudi velikokrat rečejo: »Tega si ne bom kupila, ker nikoli ne bom nosila!« On pa ob tem dodaja: »Ko pa pride kakšna posebna priložnost, se čudijo, ker nimajo nič primernega. Ja zato, ker si nikoli nič takega ne kupijo! Zato večkrat, ko si nekaj takega kupiš, večkrat tudi nosiš. Saj ponavadi ena obleka ni samo za eno stvar, ampak jo lahko skombiniraš še na kaj drugega.«

Kaj obleči glede na obliko ženske postave?

Pri DH fashion se držijo predvsem enega pravila: »Ne glede na tip postave, v vsakem primeru je treba izpostaviti najlepše oziroma najboljše adute. Če se močnejša ženska dobro počuti v svoji koži, ne bo problem, če se izpostavijo na primer boki. Ogromno lahko pri ženski narediš, če poudariš pas. Če daš na močnejšo žensko krilo s čisto stisnjenim pasom, od katerega pa gre krilo na a, ali pa če je nabrano, lahko izpade zelo lepo. Lepo je tudi, če se poudari dekolte, ramena, ali katerikoli del telesa, ki prikrije druge pomanjkljivosti, ki niti niso pomanjkljivosti, ker na ženske ne smemo gledati kot na objekte, katerim je pripisana le ena oblika, vse ostalo pa je narobe. Izpostaviti moramo, ne to, kar bo nam najbolj všeč, ampak to, kar bo ženski sami najbolj všeč.«

Velikokrat se, predvsem močnejše ženske, sprašujejo, ali naj se izogibajo vzorcev. David, pravi, da »se tudi pri močnejših ženskah vzorcev ni potrebno izogibati. Je pa res, da je priporočljivo, da močnejše ženske nosijo manjše vzorce, ker na primer večji cvetovi telo optično povečajo. Prav tako bi priporočal, da močnejše ženske ne izbirajo barv v prevelikih kontrastih, ampak naj se vse zlije, naj bo bolj sinhrono.«

»Mariborčankam in Mariborčanom manjka unikatnosti,« pravi David.

»Mariborčani in Mariborčanke se vedno bolj trudijo, ampak se mi pa še vedno zdi, da zelo slepo sledimo enemu najbolj 'in' trendu. Ni več dejstvo, da zaostajamo v trendih za drugimi državami, socialna omrežja so nam vse to zelo približala, ampak mislim, da bi potrebovali več individualnosti. V Mariboru pogrešam več kreativnosti in unikatnosti. Lasten jaz, stil bi morali izražati skozi trende, ki smo jim po eni strani prisiljeni slediti, ker se pač to prodaja, ampak ne nujno strogo in slepo slediti, ampak je vsakemu kosu potrebno dati nek svoj pečat. Če so ene superge 'in', ni nujno, da imamo vsi te iste superge, naj ima kdo tudi kakšne druge.«

»Pri trendih je tako žalostno to, da bi vsi radi izgledali isto, to je res fenomen. Ampak se med temi še vedno najdejo posamezniki, ki vedo, da lahko znotraj trendov izražajo sebe,« še poudarja.

DH fashion oblačila tudi v Allegriji

Hojnik že nekaj let uspešno sodeluje s trgovino Allegrijo, v kateri se lahko modno in kvalitetno oblečejo ne le v Mariboru, ampak tudi v Ljubljani: »Z Allegrio sodelujemo že dobrih pet let, takrat sem za njih ustvaril kolekcijo svečanih oblek za ženske in to je obrodilo zelo pozitivne kritike, stranke so bile zadovoljne in zato sodelujemo še danes. Oblačila, ki so narejena posebej za Allegrijo vedno znova dopolnjujemo in prilagajamo sezonam. Zadnja kolekcija je bila čisto črno-bela, zdaj pa pripravljamo barvno dopolnitev te kolekcije. Prodajamo tudi v ljubljanski poslovalnici in lahko rečem, da so Ljubljančanke dosti bolj drzne od Mariborčank. Tam se prodajajo najbolj ekstravagantne stvari, tukaj v Mariboru pa je še vedno bolj priljubljena klasika.«

Starejše novice