Mariborski policisti so se udeležili krvodajalske akcije. Zaloge krvi so sicer trenutno zadostne, a prihajajo poletni meseci, v katerih pričakujejo večjo potrebo po krvi. Med drugim tudi zato, ker se poleti praviloma poveča število prometnih nesreč.

»Ugodne vremenske razmere in poletne temperature na cesto privabijo vse več udeležencev v cestnem prometu,« je razložil Boštjan Koletnik iz Policijske uprave Maribor. Več prometa pa praviloma pomeni tudi več prometnih nesreč. 

Mariborski policisti zato pozivajo k bolj odgovornemu ravnanju v cestnem prometu. S strpno in varno vožnjo lahko namreč vsak pripomore k temu, da kri ostane tistim, ki jo nujno potrebujejo.

Alkohol eden ključnih povzročiteljev prometnih nesreč

Kot pojasnjuje Koletnik je alkohol eden izmed ključnih sekundarnih vzrokov nastanka prometnih nesreč. Posebej zaskrbljujoče je, da na cestah Policijske uprave Maribor delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč precej visok.

»V prvih štirih mesecih letošnjega leta je kar 33 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč v smrtnim izidom in pa 14 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami vozilo pod vplivom alkohola,« je navedel Koletnik. 

Prav v teh dneh policisti zato izvajajo poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov in ga bodo izvajali vse do 21. junija. 

Vsako leto na krvodajalski akciji sodeluje okoli 130 policistov

Da bo krvi tudi v primeru prometnih nesreč dovolj, mariborski policisti pozivajo k darovanju krvi. 

V mariborski policijski upravi dvakrat na leto pripravijo krvodajalsko akcijo, v kateri svojo kri darujejo policisti. Vsako leto se je udeleži okoli 130 policistov. 

Vsakih pet minut nekdo potrebuje kri

»Že sam podatek, da v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, dovolj zgovorno pove, kako potrebne so številne krvodajalske akcije,« je povedala Tatjana Žižek iz Rdečega križa Maribor. 

V nesrečah s hujšimi poškodbami se namreč potrebuje tudi do 30 enot krvi, kar mora zagotoviti med 20 in 30 krvodajalcev. 

»Zato verjamemo, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem pripomore k temu, da kri ostane tistim, ki jo nujno potrebujejo,« je dodala Žižkova. 

V poletnih mesecih več nesreč in večja potreba po zalogah krvi

Trenutne zaloge krvi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v bolnišnici na Ptuju in Murski Soboti so zadostne.  A Bojana Živkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor kljub temu poziva krvodajalce, da se odzovejo na vabila. 

»Ker prihajajo poletni meseci se pričakujejo nižje zaloge krvi in prav tako je operativni program zdaj v polnem zagonu, tako da so potrebe po krvi zdaj večje,« pojasnjuje. 

Kdo lahko daruje? 

Krvodajalske akcije se je trenutno mogoče udeležiti le s predhodnim naročilom in če smo zdravi. Če ste preboleli covid brez večjih zapletov, lahko darujete dva tedna po prebolelem covidu. Če ste preboleli covid v težji obliki, pa je darovanje mogoče štiri do šest tednov po prebolelem covidu. 

Po cepljenju je kri mogoče darovati, ko mine 24 ur. 

Komentarji (1)

Molimo maknite ga (ni preverjeno)

vecernji/vijesti/audi-slovenskih-registracija-preprijecio-put-na-vranskom-jezeru-djelatnici-parka-molimo-maknite-ga-

Starejše novice