Foto: Tim Krapše
Kakšna je skrivnost najboljšega kuhanega vina? Obiskali smo šentiljsko Kofetarco, ki ste jo bralci izbrali za lokal z najboljšim kuhančkom. Z nami so delili svojo zgodbo in tudi postopek, kako pripraviti najboljše kuhano vino.

Bralci Mariborinfo so odločili in izbrali naj kuhano vino v Mariboru oziroma bližnji okolici. Z večino glasov so potrdili ter laskavi naziv podelili lokalu Kofetarca iz Šentilja.

Kofetarca je družinska zgodba, ki z manj kot leto dni delovanja že ustvarja nepozabljive zgodbe.

Odprli so jo v spomin na babico in prababico, za kateri pravijo, da sta veljali za pravi lokalni ikoni, saj sta s svojimi dobrotami razveseljevali sokrajane.

»Poleg tega pa sta kakšno kilco dobre kave, v času železne zavese, radi prinesli domov, čez mejo. Tako je ljubezen do dobre kave, ostala v družini, prav tako ljubezen do kuhe in dobrot. Tako se je vsa širša družina, ob popoldnevih, vedno zbrala na kavi in svežem pecivu, ob stari peči, v babičini kuhinji,« razlaga Tilen Krapše, obraz za Kofetarco.

Ob tem pa je velik vpliv na njihovo zgodbo in odprtje imela tudi kultna slika Ivane Kobilce.

»V spomin na to eminentno sliko, na naše babice, na vse dobrote in na zlate čase 'švercanja', smo lokalu ponosno nadeli ime Kofetarca. In če dobro pogledate logotip, boste ob črke K, ki je inicialka družinskega priimka, videli tudi obris ženskega obraza in skodelice kave,« pravi Krapše.

S Kofetarco želijo lokalnemu okolju ponuditi nekaj več

Tekom potovanj po svetu so bili kot družina vedno navdušeni nad bogato kavarniško ponudbo in dobrotami, ki so jih tam pripravljali. 

»Ker v družini radi kuhamo in ustvarjamo, smo si zelo želeli začeti nov družinski projekt, povrh vsega pa lokalnemu okolju ponuditi nekaj več, saj smo opazili, da v kraju manjka družabni kotiček, kjer se lahko prepustiš ponudbi in toku večera ter uživaš ob kvalitetni pijači, izvrstnim sladicam ter profesionalni postrežbi,« razlaga Krapše.

Po njegovem mnenju si namreč razvijajoči se Šentilj z okolico zasluži nekaj več od običajnega lokala.

»Ne nazadnje se spreminjajo vsi življenjski procesi, navade in zahteve. Prav je, da nove standarde postavimo tudi v gostinstvu, čeprav na obrobju. In tako prinesemo odtis svetovljanstva z močnim pečatom lokalnega okolja,« še dodaja.

Kakšen je torej naj kuhanček in kaj je njegova skrivnost?

Da so jih bralci Mariborinfo izbrali za lokal, ki pripravlja najboljše kuhano vino, jim pomeni veliko. Kot pravijo, je laskavi naziv predvsem velika potrditev za vse opravljeno delo, ki ga opravljajo.

Seveda pa je bilo potrebno povprašati, kako pripraviti najboljšega kuhančka in ali se v njem skriva kakšna posebna skrivnost. Kot pravijo v Kofetarci, zanj ne obstaja nobene skrivnosti, potrebno je le kakovostno vino.

»Je pa najboljši kuhanček pripravljen čisto po domače. V dobri družbi, v emajliranem 'plehnnatem' lončku, kot v starih časih, ki pogreje premražene dlani in iz katerega vejejo vonji po zimskih začimbah, cimetovi palčki, klinčih, janeževi zvezdi in pomaranči v objemu domačega, lokalno pridelanega vina,« pravijo v Kofetarci.

Sami prisegajo na vino Leber, ki prihaja s sosednjega griča. »Če uporabiš kvalitetno vino, ni potrebno popravljati okusa vina in morebitne pretirane kisline z začimbami in sladkorjem. Mi nobene 'čmige nena not mečemo',« pove v smehu Tilen Krapše.

Od švercarske kave do tekoče kremšnite

V Kofetarci pa lahko zraven najboljšega kuhančka posežete tudi po drugih okusnih napitkih, pri čemer se držijo dveh poglavitnih kriterijev. In sicer sezonsko ter lokalno.

»Resnično spreminjamo ponudbo ob vsakem letnem času. Zdaj je čas za razstrupljanje telesa in mesec novoletnih zaobljub, zato bomo dodali razne naravne sokove. Pomladi bo čas za osveženo ponudbo domačih ledenih čajev in limonad z raznimi okusi,« razlagajo v Kofetarci, kjer dodajajo, da bodo na voljo tudi čokoladne sadike.

Tako lahko pri njih uživate v vročem Aperolu, vročem ginu s pomarančo, Hayman's ginu z vrtnico in breskvijo, vroči cimetovi tequili in tudi bombardinu. Ne boste pa zgrešili niti z okusno klasično vročo čokolado ali pa z vročo čokolado z okusom Snickersa, Bountyja, Orea z malino ter beli vroči čokoladi z malino.

Gostje pa zelo radi naročajo tudi njihov 'švercarski kafe', tekočo kremšnito in njihov hišni koktajl Peccato mio (slov. Moja pregreha). Ob torticah in monoporcijskih sladicah pa najraje naročajo vročo jabolčno pito z vaniljevim sladoledom, karamelo in orehovim kramblom.

Veliki načrti šentiljske Kofetarce

Kakšni pa so prihodnji načrti Kofetarce? Kot pravijo, že dolgo časa pripravljajo nov cenik, s katerimi bi radi gostom predstavili potovanje zrn kave, od plantaže do skodelice v Šentilju, kot tudi osebne zgodbe njihovih dobaviteljev.

Prav tako bodo v januarju začeli z vinskimi večeri, v aprilu pa že napovedujejo pravo veselico ob prvem rojstnem dnevu Kofetarce. 

»Mi se učimo od gostov in poslušamo njihove potrebe in želje, na drugi strani pa vzgajamo tudi goste in jim poizkušamo predstavljati novosti, na primer kulturo pitja kave ali pitja kvalitetnega vina,« pravijo v Kofetarci.

Seveda pa ob vsem ne morejo izpustiti dobre postrežbe.

»Zdi se nam pomembno, da gosta z dobro kavo zbudimo v nov dan, mu s prijetno besedo ali enim samim nasmeškom polepšamo dan in da konec dneva, ko zapiramo vrata lokala, tudi zaposleni zapustijo delovno mesto s prijetnim zadovoljstvom in se naslednji dan radi vrnejo,« zaključujejo v Kofetarci.

Komentarji (2)

Danvid (ni preverjeno)

Kuhanček??,ha ha ha ha ha in šentilj ,ki je 25km iz Maribora??,ha ha ha ,kot prvo je ime 'napačno in kot drugo šentilj nima nič z Mariborom še manj pa vašega Ljubljanskega kuhančka.

Avokado (ni preverjeno)

Mi smo bili zelo zadovoljni, morda zato, ker smo razvajeni ljubljancani....cestitam za izbrano ponudbo!

Starejše novice