Akcija mariborskih policistov na območju Mariborskega Pohorja, Kozjaka, Stražunskega gozda in ob kanalu reke Drave, je v javnosti zbudila burne odzive. »Gorski kolesarji niso kriminalci, ampak eni ključnih gostov na Pohorju,« meni večina.

V poostrenem nadzoru so policisti policijskih postaj Maribor II, Ruše, Rače, Slovenska Bistrica, vodniki službenih psov in konjenikov ter policisti Gorske policijske enote s Policijske uprave Maribor izdali šest plačilnih nalogov zaradi parkiranja v naravnem okolju oziroma izven petmetrskega pasu izven vozišča, podali dva predloga drugemu prekrškovnemu organu zaradi vožnje s kolesom v naravnem okolju in podali obdolžilni predlog zaradi vožnje neregistriranega mopeda brez veljavnega vozniškega dovoljenja, vozilo so kršitelju tudi zasegli.

Možje v modrem so v poostrenem nadzoru največji poudarek namenili upoštevanju Zakona o ohranjanju narave, predvsem v zvezi z vožnjo z vozili v naravnem okolju in Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

»Problem ni policija, temveč zakon«

Akcija policistov je odmevala na družbenih omrežjih, kjer so se zvrstili številni ostri odzivi. Največ pozornosti je vzbudila objava gorskega kolesarja Mateja Kavtičnika.

»Rad bi poudaril, da ni problem policija, temveč zakon. Zakon v tistem času ni predvideval, da se bo razvila nova pomembna panoga turizma - gorsko kolesarjenje. V smislu tega moramo napisati novo zakonodajo, ki bo omogočila razvoj Mariborskega Pohorja, ki ima idealne predizpozicije, da postane pomemben igralec na tem področju. Imamo hotelske nastavitve, imamo gorsko transverzalo od Belvija do Rogle in naprej do Kop z gorskimi kočami kot postojankami za polnjenje električnih koles in ponudbo pijače in hrane. Časi so se spremenili in moramo iz klasične ponudbe pohodništva in iti v smer kolesarskega turizma, ki bo dodal pomembno težo nastanitvenim kapacitetam in povečani potrošnji v naši regiji. Izgubili smo primat kot proizvodno mesto, mislimo da ima Maribor možnost postati pomembna športno/družinska destinacija za gorsko kolesarjenje po vzoru Dolomitov, ki 60 odstotkov prometa ustvarijo v nezimskem času. Želel bi si, da bi skupaj prepoznali odlične možnosti, ki jih imamo in te v dobro vseh Mariborčanov tudi izkoristili.«

Zavod za turizem Maribor: Nekateri zakoni so si kontradiktorni

»Pohorje ima izjemen potencial za gorsko kolesarski turizem in je zato ključno področje za nagovarjanje gostov, ki iščejo tovrstne aktivnosti,« poudarjajo v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje.

»Čez celotno Pohorje potekata Pohorska kolesarska transverzala ter Slovensko turno-kolesarska pot, kot tudi veliko drugih poti, ki so speljane po makadamskih poteh. Za gorsko kolesarski turizem in vožnjo izven poti je potrebno urediti infrastrukturo in prilagoditi zakone, ki so si velikokrat kontradiktorni,« opozarjajo.

»Na Pohorju so na voljo trije kolesarski parki, Maribor, Rogla in Kope, ki imajo znotraj svojega območja poti urejene in urejeno tudi infrastrukturo. Zagotovo bi bilo smiselno zakone poenotiti in urediti v dobrobit kolesarskega turizma, saj je to zelo pomemben element promocija tudi s strani Slovenske turistične organizacije,« dodajajo.

Konzorcij Odprimo poti

V ta namen so v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje tudi pristopili h konzorciju Odprimo poti, v katerega je vključenih 14 slovenskih organizacij s področja kolesarstva in turizma z namero po usklajenem in celovitem delovanju za načrtni razvoj gorskega kolesarstva in kolesarjenja.

»Zaradi tvornega delovanja konzorcija odprimopoti.si je bila v letu 2015 ustanovljena medresorska delovna skupina za ureditev gorskega kolesarjenja, v letu 2016 pa je konzorcij uspešno sodeloval pri spremembah tako v primeru Zakona o kmetijskih zemljiščih kot tudi Zakona o gozdovih«

Pred policisti še bodeče žice

Sicer pa smo že pred meseci, ko je na Mariborskem Pohorju potekal tekmovalni del svetovnega pokala, bili priča kar dvema smrtonosno nastavljenima žicama.

Med dvema drevesoma, ki stojita ob progi, je nekdo napeljal žico, ki bi lahko ob takšni hitrosti, ki jo dosegajo tekmovalci, nekomu izmed njih prerezala vrat. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Najprej naj kolesarji pojasnijo kaj iščejo na označenih pohodniških oziroma planinskih poteh. Potem pa naj jamrajo. Postali so agresivni in nevarni, kakor, da je cel gozd njihov. Pa kar povprek se vozijo, čeprav imajo urejene proge.

pohodnik (nepreverjen)

Zelo napačno govorite. Kolesarji so vljudni in ne uničujejo narave. Sam jih srečujem vsak dan na Pohorju. Pohoje je PRAZNO, smao za vikend se pridete malo sprehajat, potem pa takoj domov na kosilo. Lahko vas je sram....medtem pa kolesarji tam pijejo, jedo hrano in so tam vsak dan.

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

»Gorski kolesarji niso kriminalci, ampak EKO teroristi ,ki za ceno gondolske vozovnice uničujejo naravno okolje ! Upravljavec Bike Centra naj se prepriča kje vse izven prog se vozijo njegovi "gosti" ? Uničili so podrast, koreninski sistem dreves in travnato površino kar povzroča erozijo in drsenje tal na Pohorju . Sprehodite se po pohorskih poteh in opazujte kako kamenje in zemljina drsi po pobočju . Policija bi morala vsak teden izvajati racije in kaznovat kršitelje. Pozivam upravljavce Bike Centra naj se odpravijo na Podjuno na avstrijsko Koroško in preverijo kako imajo urejene kolesarske poti .

pohodnik (nepreverjen)

Zelo napačno govorite. Kolesarji so vljudni in ne uničujejo narave -uničujejo jo VELIKI STROJI, KI UNIČUJEJO PODRSAT ZA VSAJ 10 LET, ob sekanju dreves in uničujejo jo hudourniki po deževju. Ali vi sploh hodite po Pohorju, vas vprašam? Sam srečujem kolesarje vsak dan na Pohorju. Pohorje je PRAZNO, samo za vikend se pridete malo sprehajat, potem pa takoj domov na kosilo. Lahko vas je sram....medtem pa kolesarji tam pijejo, jedo hrano in so tam vsak dan. Res sem zgrožen kar ste povedali

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Red more biti, me zanima če se v Avstriji vozijo povsod kjer jim paše. Dovolj je označenih in urejenih poti in cest.

Filip (nepreverjen)

Saj se nihče ne vozi kar povprek, je pa zaskrbljujoče, da se počuti nekdo poklicanega nastavljati čez poti prepreke, za katere je jasno, da so smrtno nevarne, pri čemer to vsekakor niso lastniki zemljišč temveč nek samooklican “redar”....

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

ICP (nepreverjen)

Tako je... svet se spreminja in denar nam lezi takorekoc na cesti oz. gozdu. Tudi jaz sem kolesar in moja otroka in starsi in vsi se vozimo po gozdovih, tako kot drugi tam hodijo, tecejo, smucajo, nabirajo plodove itd... Narava je od vseh in v kolikor smo strpni drug do drugega nevem zakaj ne bi mogli shajati. Ne poznam nobenega primera da bi kak kolesar poskodoval pesca, sem pa ze sam 2x padel cez ovire ki jih nastavljajo samooklicani redarji. Tudi njive so bile nekoc od kravic, sedaj pa so tam avtoceste ;)

Seba75 (nepreverjen)

Mi ne bomo rešili z komentarji nič.
Odgovorne osebe se morajo usedit za mizo in rešit ta problem tako da bo zadeva delovala v korist vseh. Zdej pa policaji igrajo inkasate kar državi seveda ugaja ker polnijo proračun.

Jazmina (nepreverjen)

Res je. Vsi bajkeri ki jih poznam so olikani in spostujejo druge. So pa reshitri :) meni so fajni?

Berger (nepreverjen)

Malo je kriva ruška občina, pa marprom, ko šatla kolesare na Pohorje. Roko na srce, blo je vprasanje časa. Te bi lahko tud položnice nesli na ta dva naslova.

Starejše novice