Slika je simbolična.
V mariborski šoli naj bi prihajalo do fizičnega in verbalnega nasilja učitelja nad učenci.

Na družbenem omrežju Facebook je zaokrožil zapis o domnevnem fizičnem in verbalnem nasilju na hodniku ene izmed mariborskih šol, nad dvema učencema pa naj bi se znesel učitelj. Za katero šolo gre, uporabnik ni razkril.

Dogodek naj bi sicer segal že v prve dni maja 2022, delček nasilja pa naj bi videla tudi druga učiteljica, ko je učitelj enega od učencev s silo sunil v njen kabinet.

»Ne le, da je vse skupaj videla, tudi skočila je proti učencu, ko ga je učitelj potisnil proti njej,« je zapisal uporabnik na Facebooku.

Nasilje naj bi se nadaljevalo, učitelj učenca potisnil proti stopnicam

Kot je zapisal uporabnik, naj bi se nasilje na hodniku nadaljevalo nad drugim učencem.

»In to na način, da bi ob napačnem koraku otroka lahko prišlo tudi do resnega ogrožanja hujših telesnih poškodb ali življenja (potisnil ga je namreč proti stopnicam v drugem nadstropju, da se je učenec ulovil za ograjo),« je zapisal uporabnik.

Kot razlaga uporabnik, naj bi pet minut po dogodku ravnateljica zatrdila, da se ni zgodilo nič in imajo kamere, ko pa je eden od staršev želel videti posnetke kamer, naj bi ravnateljica odgovorila, da kamere kotov, kjer se je zgodil omenjen incident, ne pokrivajo.

»Stvar se je spremenila naslednji dan, ko je eden izmed teh dveh učencev predložil video posnetek, kjer prej omenjeni učitelj ne zanika, da je tega brcal, med tem pa mu govori, da naj spizdi,« je zapisal uporabnik.

»Za takšne stvari se ne kliče staršev«

Kot razlaga uporabnik, naj bi se naslednji dan med učenci šole razvedelo za omenjeni dogodek, javil pa naj bi se tudi deček iz nižjih razredov, ki naj bi zaradi slabosti odšel iz razreda in videl, kaj naj bi se dogajalo na drugi strani hodnika.

Ravnateljica naj bi zoper zaposlenega sicer sprožila disciplinski postopek, starši pa naj bi zoper njega na policijski postaji podali ovadbo oziroma predlog za pregon.

»Učiteljica, ki je bila priča nasilnemu sodelavcu je naslednje dni na enega izmed učencev ves čas pritiskala, zakaj je bila podana ovadba in če je bilo tega res treba,« je zapisal uporabnik in dodal:

»Ravnateljica je prav tako obema dečkoma dejala, da se za takšne stvari ne kliče staršev, ampak se zadeve najprej rešijo med njimi. Po izkušnjah zato, da si zaposleni prilagodijo zgodbe, krivdo naprtijo učencem in jih še do konca potolčejo.«

Inkluzivna pedagoginja že večkrat priča poniževalnemu odnosu učitelja do otrok, odreagirala ni nikoli

Kot pojasnjuje uporabnik, naj bi ista učiteljica staršu, ki je podal prijavo, dejala, da jim je zaril nož v hrbet.

»V odgovor je dobila pojasnilo, da je kot inkluzivna pedagoginja v tem šolskem letu že večkrat prisostvovala verbalnemu in poniževalnemu odnosu nasilnega učitelja do več otrok iz različnih oddelkov,« je zapisal in nadaljeval:

»In ni bila edina. In nikoli ni odreagirala. Ker to očitno zanjo in za ostale ni sporno. Ker je njen sodelavec. In ker se to na tej šoli očitno pač sme dogajati

Učitelj naj bi učence udarjal po glavi in jih pozival na pretep po pouku

»A redki so starši in tudi otroci, ki v strahu pred posledicami ocenjevanja ne dvignejo glasu za svojega otroka.

Obstajajo nepreverjene informacije oziroma zgolj besede učencev šole, da je v tem šolskem letu med nadomeščanjem odsotnih učiteljev zoper učence prej omenjeni ne-učitelj uporabljal izraze kot so »boli me kurac kaj morate delat«, jim preklinjal družinske člane, na stranišču se je enega učenca, ki mu je na hodniku govoril nazaj lotil tako, da ga je udarjal po glavi, drugega pa nagnal iz sanitarij, da ni bilo prič, tretjega v razredu pozival na pretep po pouku in tako dalje.

V glavnem, bolnik na kubik, ki bi mu bilo potrebno v trenutku doživljenjsko prepovedati delo z otroki in mladino,« še nadaljuje uporabnik.

Vendar omenjeni učitelj še vedno službuje na šoli, pojavil pa se je tudi na valeti, še trdi uporabnik.

»Ne vem no, če bi bil jaz v vodstvu šole bi mu to najmanj odsvetoval ali prepovedal. Drugo pa je, če računajo, da bo kateri od staršev otrok, ki se jih je fizično loteval, pristopil do njega in bi potem rekli, da mu je grozil ter tako svojo krivdo naprtili nasprotni strani,« zapiše uporabnik.

V prekršku naj bi bila otroka

Učiteljica, ki naj bi bila prisotna pri nasilju v začetku maja, naj bi v izjavi policije dejala, da je skozi vrata slišala preklinjanje otrok nad učiteljem, sunkovitega potiska v kabinet pa naj ne bi videla, saj je bila s hrbtom obrnjena proti vratom.

»Ne pozabimo, na začetku ni videla in slišala ničesar, kar se je dogajalo na hodniku,« je zapisal uporabnik.

»Na njeno izjavo pride k otrokoma na dom policist in jima govori, da sta onadva v prekršku, ker sta zmerjala učitelja, čeprav ga nista. Ampak, tudi če bi ga, glede na to, da ju je pretepal, to ni prekršek, ampak stiska,« še nadaljuje.

Kot pojasnjuje uporabnik, za marsikaj, kar naj bi se dogajalo na tej šoli in se očitno še bo, obstajajo dokazi.

»Marsikdo ve, da se mu lažejo v obraz in na valetah leporečijo o srčnih učiteljih ter se zahvaljujejo staršem, ki jim zaupajo svoje otroke.

Verjetno gre tudi za zaupanje, da so jim starši prepuščali otroke za siljenje z maskami in vsakodnevnimi pritiski in grožnjami s prijavami na center za socialno delo in policijo za tiste, ki mask ne bodo imeli lepo čez nos,« še zapiše.

»To niso ljudje, ki bi jim lahko brezskrbno zaupali svoje otroke«

»Ne, dragi starši, to niso ljudje, ki bi jim lahko brezskrbno zaupali svoje otroke. To so kolektivi, ki so se razpasli s svojimi fašistično represivnimi metodami vzgoje in izobraževanja, na krilih igranja žrtev nemogočih otrok in mladostnikov, čigar starši za vsako figo hodijo v šole z odvetniki.

Pa res hodijo? Ne, ne hodijo. Vsakokrat, ko vam bo kateri učitelj izrekel ta stavek, naj vam pokaže koliko staršev je tisto šolsko leto prišlo v šolo z odvetnikom. Presenečeni boste. Ni jih. Ali pa so izredno redke izjeme,« nadaljuje uporabnik.

»Povsod kjer imam informacije, stvari ne štimajo«

Uporabnik še nadaljuje:

»Tisti, ki me poznate, veste, da delam kot spremljevalec v šoli za otroke s posebnimi potrebami. Roko na srce, ti pedagogi so razred zase. Vsaj pri nas. In, če se slučajno zgodi, da ne dobim podaljšane pogodbe za novo šolsko leto, lahko rečem zgolj hvala lepa, vesel sem, da sem lahko bil del tega kolektiva. 

Da bi šel na isto delovno mesto na kakšno drugo mariborsko osnovno šolo si težko predstavljam. Ker povsod kjer imam informacije, stvari ne štimajo. Mogoče vem še za eno šolo na obrobju, kjer mi je všeč njihov pristop do otrok in komunikacija s starši, tu pa se več ali manj tudi konča.

Seveda so na vseh teh šolah tudi dobri in srčni učitelji, ampak če že samo dva ali trije učitelji grenijo otrokom otroštvo in mladost, je to bore malo vredno. Ker ostanejo travme otrok in ostanejo nezaceljene rane. 

In žal, tudi tisti, ki ne zmorejo sodelavcem reči, da nasilje in poniževanje otrok ni sprejemljivo in ni del njihovega poslanstva, so zame tako rekoč isti. Pika bum. Ali pa fakof, kakor želite. 

Za pravice otrok, za spoštovanja njihove integritete, zavarovanja veselih očk, bom vedno stegnil jezik, napisal knjigo, stal na trgu, po možnosti tudi milo za žajfo. Pun kurac vas mam, gamad,« zaključi uporabnik.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mbot (nepreverjen)

Postavite spomenik neznanemu uporabniku facebooka, neumornemu tipkovniškemu borcu za zavarovanje veselih ovčk, junaku boja proti gamadi.

Tičica (nepreverjen)

Froca si poštimaj in nauči spoštovanja.

Mbb (nepreverjen)

Krivci so starši ,ki ne vzgajajo otroke in jih prepustijo digitalnemu svetu in svojemu slabemu zgledu .

Fikret macola (nepreverjen)

Učitelju ki bi udaril mojega otroka bi jebal milo mater

Borut68 (nepreverjen)

Ja, učenci pa lahko učitelju serjejo po glavi, pa nič! V moji generaciji si za razgrajanje v šoli tudi dobil kako vzgojno, pa kaj? Če sem se doma pritožil, mi je foter rekel, da sem si že zaslužil. Ne zagovarjam izživljanja nad učenci, ampak da mu pa učitelj ušesa malo navije, ali pa ga malo močneje stisne na občutljivo mesto (kot npr. mesto med vratom in ramo...), pa ni nič narobe. Zaradi današnje (ne)vzgoje pa imamo podivjane najstnike brez kakršnegakoli spoštovanja do starejših in tuje lastnine...

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice