Bo referendum ustavil načrte za najvišji razgledni stolp v državi, ki ga snujejo na Štajerskem?
V središču Rogaške Slatine je načrtovana gradnja najvišjega stolpa v Sloveniji, stolpa Kristal. A vse kaže, da bodo občani o izgradnji megalomanskega projekta odločali na referendumu.

Pobudnica proti izgradnji stolpa Eva Žgajner je julija 2020 izdala pobudo volilcem in volilkam občine Rogaška Slatina za vložitev zahteve za razpis referenduma, ki bi odločal o umestitvi stolpa Kristal v občinski prostorski načrt. 

Žgajnerjeva je takrat že zbrala sto podpornih podpisov proti izgradnji stolpa. Njen naslednji korak je bil zbiranje petsto podpisov proti izgradnji. Tudi ti podpisi so že zbrani, je razkrila za Mariborinfo. Zdaj imajo že več kot 500 podpisov, a jih bodo zbirali tudi v naslednjih dneh.

Zahtevo skupaj s podpisi bodo predvidoma naslednji ponedeljek predali na vložišču občine Rogaška Slatina.

Nasprotnike Kristala motita še dva spremljevalna projekta, in sicer na 400 milijonov evrov ocenjen orglarski center in nadhod Sonce. 

Stolp bi bil visok kar 106 metrov, nasprotniki izgradnje pa so mnenja, da bi uničil veduto mesta.

Žgajnerjeva opozarja na tudi na domnevne postopkovne nejasnosti, županstvu pa očita, da je bila javnost o razvoju projekta slabo ali celo neobveščena. 

Do vrha v manj kot 20 sekundah

Razgledni stolp Kristal bo imel s tremi etažami - pritličje in dve nadstropji - v skupnem obsegu 480 kvadratnih metrov bruto površin, načrtuje občina. Obiskovalcem bo na voljo tudi odprta strešna terasa, do vrha pa naj bi se dalo povzpeti v manj kot 20 sekundah. Strešna terasa je predvidena na višini 106 metrov, kar je približno dvakratnik najvišjega doslej zgrajenega razglednega stolpa v Sloveniji.

V Rogaški Slatini menijo, da bo stolp turistična atrakcija zaradi arhitekture in vsebin, podprtih z najnovejšo tehnologijo. V stolpu bodo obiskovalci lahko spoznali tradicijo steklarstva in umetnosti ročne izdelave kristalnih umetnin in uporabnega stekla, edinstveno mineralno vodo Donat Mg ter zgodovino in tradicijo zdravilišča.

S stolpom se bosta odprli dve novi delovni mesti, občina pa predvideva tudi petnajst posrednih novih zaposlitev. Ocenjena vrednost projekta je 2,1 milijona evrov.

Žgajnerjeva izpostavlja tudi neodzivnost župana Branka Kidriča, saj se ta naj ne bi odzval na poziv svetnikov iz vrst Socialnih demokratov glede odločanja o pogojih in umestitvi stolpa na referendumu.

Razlogov za nasprotovanje gradnji stolpa Kristal je po besedah predstavnice pobudnikov referenduma več. Te naštevajo:

  • ne bo realizirana celovita ureditev območja, 
  • ni bilo prilog, ki so bile v odloku navedene,
  • ni bil predstavljen elaborat ekonomike oziroma stroškovnik izgradnje infrastrukture,
  • ni izdelan elaborat uspešnosti poslovanja stolpa,
  • občina Rogaška Slatina še ni sprejela urbanističnega načrta,
  • pokvarjene vedute,
  • bližina zavarovanih gozdov in kulturnih spomenikov,
  • postavitev stolpa v nasprotju s sprejetima strategijama razvoja turizma v Sloveniji in Rogaški Slatini, 
  • investicija nepotrebna in ima več alternativ.

Podpisniki peticije proti izgradnji stolpa še opozarjajo, da bi stolp segal nad hribe, ki obkrožajo to zdraviliško središče, veduta mesta pa bo s tem trajno spremenjena.

Posebno težavo pobudnikom referenduma predstavlja tudi arhitekturni razpis za stolp. Arhitektura rešitev za izgradnjo stolpa je bila izvedena na podlagi natečaja avgusta 2019. Na natečaju je bila prijavljena le ena rešitev, kar  je bilo javnosti po besedah Žgajnerjeve razkrito komaj januarja 2020. 

»Od stolpa naj bi letno nastalo najmanj 100.000 evrov čistega profita, kar se mi, pri tako dragi investiciji, vsekakor ne zdi veliko - več kot dvajset let bo torej trajalo, da se pokrije 2,1 milijonska naložba. Eno tretjino naj bi sicer prispevali privatniki, ki gradnjo podpirajo, a se je zgolj ena privatnica tudi izpostavila,« še dodaja predstavnica pobudnikov referenduma.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PROTI ameriskemu (nepreverjen)

nadzoru - PROTI stolpu !!

Franc s Piramide (nepreverjen)

Kdo ma daljšega ...

Starejše novice