Po sprejetju odloka, ki določa, da se morajo učenci testirati dvakrat tedensko, so v nekaterih lekarnah že pošle zaloge testov za samotestiranje.

Vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje sta podala navodila, da se po 1. novembru vsi šolarji, dvakrat tedensko testirajo – in sicer ob ponedeljkih in sredah. 

Do brezplačnih hitrih antigenskih testov za samotestiranje so upravičeni:

  • učenci vseh razredov osnovnih šol,
  • dijaki srednjih šol,
  • študenti ter udeleženci izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba.

A zaradi velikega števila šolarjev, ki so v lekarnah brezplačno dvignili teste za samotestiranje, so ti v nekaterih lekarnah že pošli.

Lekarne Maribor: »Trudimo se, da vzdržujemo optimalne zaloge«

V Lekarnah Maribor pojasnjujejo, da zaradi izredno velikega povpraševanja morda za krajši čas v kateri od lekarn hitrih antigenskih testov zmanjka, vendar jih sproti nabavljajo.

»Trudimo se, da vzdržujemo optimalne zaloge, kar je večinoma odvisno od naših dobaviteljev. Cena hitrih antigenskih testov, ki jih izdajamo oziroma prodajamo v lekarni, je odvisna od nabavne cene testov,« še odgovarjajo.

Testi so pakirani po en ali pet komadov.

Lekarne Ptuj: Cene se spreminjajo iz dneva v dan

V Lekarnah Ptuj pravijo, da je zanimanje za nakup hitrih testov za samotestiranje zelo veliko, cene pa se spreminjajo iz dneva v dan. 

Kot so pojasnili v Lekarnah Ptuj, se cene spreminjajo predvsem zaradi spremenljive dobavljivosti, prav tako se cene pri dobaviteljih razlikujejo.

Trenutno jih še imajo na voljo in upajo, da se bodo razmere do konca tedna umirile. 

Lekarna Rače: »V veliki večini zadostujemo potrebam«

Tudi Miran Golub iz Lekarne Rače, sicer predsednik Lekarniške zbornice Slovenije, priznava, da je za teste veliko zanimanje.

»V veliki večini zadostujemo potrebam,« dodaja. Na voljo so paketi po pet testov, cena za prodajo 16,07 evra.

Na vprašanje, kaj pričakujejo glede razpoložljivosti testov, odgovarja: »Težko odgovoriti, saj ne vemo, kaj se bo odločila vlada. Sledili bomo navodilom.«

Pomurske lekarne: V prihodnjih dneh pričakujemo normalizacijo

V Pomurskih lekarnah odgovarjajo, da vsem upravičencem pripada deset testov mesečno, ki jih enkrat mesečno (katerikoli dan v mesecu), prevzamejo v lekarnah s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Stroški teh so kriti s strani državnega proračuna, za ostale, torej samoplačnike, pa znaša cena za paket, v katerem je pet kosov hitrih antigenskih testov, 16,25 evra.

»V prihodnjih dneh, ko se bodo začetne potrebe zadovoljile, pričakujemo normalizacijo razmer v oskrbi s HAG testi,« dodajajo.

V Ljubljani premajhne zaloge testov za samotestiranje

»Trudimo se zagotavljati dovolj velike zaloge v vseh naših enotah, vendar se zaradi izjemno velikega povpraševanja občasno zgodi, da jih v posamezni enoti začasno zmanjka,« iz Lekarn Ljubljana o nastalem pomanjkanju testov za samotestiranje povedo za uredništvo.

Dodatno pojasnjujejo, da imajo v prihodnje predvidene nove dobave hitrih testov za vse, ki jih potrebujejo. Pri tem ne gre zgolj za učence, dijake in študente, ampak tudi za druge deležnike v gospodarstvu, javnih službah …

»Za osnovnošolce, dijake in študente smo do zdaj izdali več kot 370.000 hitrih testov za samotestiranje, kar je malo več kot polovica vseh izdanih HAG testov skupaj v Lekarni Ljubljana,« dodajajo v Lekarnah Ljubljana.

Starejše novice