Slika je simbolična.
Na nočnem nebu bomo lahko opazovali še en zanimiv pojav.

Letos smo lahko opazovali že več mrkov, tako Sončevega kot Luninega. Pred nami pa se bo odvil še en zanimiv nebesni pojav. 

Albin Gradišnik, del Skupine za astronomijo Kasiopeja, opozarja na zanimiv izziv za ljubiteljsko opazovanje nočnega neba, ki se bo odvil v novembru in decembru letošnjega leta, vse do januarja 2023. 

Na nočnem nebu bomo lahko opazovali planet Mars, ki bo 8. decembra v opoziciji. To pomeni, da bodo Mars, Zemlja in Sonce v isti vrsti in bo Zemlja na sredini med obema. 

Ko je nek planet v opoziciji pomeni, da je na nasprotni strani Sonce in vzide takrat, ko Sonce zaide. To pomeni, da ga bomo lahko opazovali celo noč, vse do vzhoda. 

Videli ga boste lahko s prostim očesom

Na nebu pa boste Mars lahko videli s prostim očesom. Našli ga boste v ozvezdju Bika, kot majhno rdečkasto piko na nebu. 

In kaj je izziv? Gradišnik pojasni, da prav lega v ozvezdju Bika. Zvezda Aldebaran v ozvezdju Bika je na nebu prav tako videti kot majhna rdečkasta pika in bi jo lahko hitro zamenjali za Mars. 

A izziva še ni konec! V bližini Marsa je še ozvezdje Orion. Tudi to ozvezdje ima majhno rdečkasto piko, gre za zvezdo Betelgezo. 

Kaj menite, vam bo uspelo najti prav Mars? Albin Gradišnik v pomoč prilaga slike. 

Zakaj bomo videli tri rdečkaste pike? 

Veliki zvezdi Aldebaran in Betelgeza in majhen Mars so vsi trije videti kot rdeče pike. Gre za navidezno velikost, pojasni ljubiteljski astronom. 

Navidezna velikost je kot med smerema od opazovalčevega očesa do dveh nasprotnih strani telesa, ki ga vidimo z Zemlje. 

Mars je sicer od Zemlje za polovico manjši, Luna pa je od Marsa še za polovico manjša. A ko se bomo zrli v nebo, to razmerje ne bo očitno. In zakaj je Mars le pika, če Luno vidimo večjo? Gre le za to, da je Mars od Zemlje veliko bolj oddaljen. 

In prav to nam bo pomagalo odkriti Mars! Mars bo v opoziciji, zato bo videti večji kot po navadi. Bo pa tudi svetlejši. 

Dogodka pa nikar ne zamudite, naslednji tak bo komaj januarja 2025. 

Komentarji (1)

gostja (ni preverjeno)

s prostim očesom bo viden Mars, je bog vojne !

Starejše novice