Slika je simbolična.
Na spletu se je pojavila zanimiva dilema. Ali lahko sosedu prepovemo kurjenje žara?

Odnosi med sosedi se lahko hitro zaostrijo. Zanimiv primer nezadovoljstva s sosedovim početjem se je pojavil tudi na portalu Pobude meščanov Mestne občine Ljubljana. Nanaša se na soseda, ki s kurjenjem velikega žara moti stanovalca v sosednji vrstni hiši:

»Moja pobuda se nanaša na kurjenje žara na vrtu sosednje vrstne hiše, sosed namreč pogosto kuri velik žar na svoji terasi, ki je tik ob meji na našo teraso in velik, smrdeč dim po zažganem mesu se širi na našo stran, da človek ne more niti v nedeljo po kosilu v miru spiti kavo na svojem.

To kurjenje lahko traja več ur, na našo pritožbo se sosed veselo požvižga oziroma se zraven še smehlja. 

Je mogoče s kakšnim odlokom preprečiti kurjenje žara na vrtu vrstnih hiš?«.

Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana je na pobudo odgovoril:

»Spoštovani!

Problematike kurjenja žarov in emisij snovi v zrak, ki pri tem nastajajo, ne naslavlja nobena državna uredba, niti direktiva na evropskem nivoju. Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07, 70/08, 61/09, 50/13, 44/22 – ZVO-2 in 48/22), kamor bi ta vir onesnaženja po vsebini spadal, v 4. členu iz obravnave izvzema tudi kurjenje biomase in evaluacijo vonjav, ki pri tem nastajajo. 

Na to vrzel v zakonodaji so opozarjali že mnogi, vendar je problem v dejstvu, da do danes ni razvitega načina - merilnika, ki bi lahko verodostojno ovrednotil stopnjo in vrsto smradu. Zato ni mogoče postaviti standardov in jih nadzorovati.

V zvezi z navedenim problemom se lahko obrnete na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo, ki je tudi formalno pristojen za obravnavo okoljskih pritožb glede emisij v zrak in tudi neprijetnih vonjav.«.

Komentarji (2)

sarikaz (ni preverjeno)

Ta misli povedati ,da je fauš ,ker mu diši ,ha,ha,,še en zagrenjen.Veste kaj bi jaz naredil?dimnico in zelhal klobase,,uuuu to bi dišalo,sladek dišeči dim.

Ć (ni preverjeno)

To pismo mi smrdi po veganu. Noben normalen se ne buni, ko zadiši po roštilju.
Razen, če sosed res nima pojma in vsakič zažge meso.

Starejše novice