»Mariborsko gostinstvo je v resnih težavah, številne gostilne so na robu propada. Za večino je dostava hrane v teh razmerah postala edini vir dohodka in s tem možnost preživetja in ohranitve delovnih mest,« pravi Borut Markelj, soustanovitelj Ehrane.

Ob nezadržnem širjenju koronavirusa so svoja vrata, zraven lokalov in neživilskih trgovin, morali zapreti tudi številni ponudniki hrane. Vendar kljub temu da v svojih prostorih ne beležijo fizičnega obiska, pa s svojim poslovanjem nadaljujejo.

Kako? S ponujanjem dostave hrane na dom.

Velik izpad prihodka

Govorili smo z Alešem Leskoškom, lastnikom restavracije Meating Pub v Mariboru, ki pravi, da so od začetka epidemije zabeležili 50-odstotni upad prihodkov, od vladnega zaprtja lokalov pa 100-odstotni upad. Prav zaradi tega so pred nekaj dnevi začeli znova delovati, vendar v okrnjeni obliki, z nudenjem dostave hrane na dom, ki pa po njegovih besedah predstavlja minimalen promet v primerjavi z normalnim obratovanjem.

»Imamo srečo, da imamo razumevajočega najemodajalca, ki nas je za april oprostil plačila najemnine. Ostale stroške bomo skušali poravnati iz zaslužka iz dostave. Če nam bo to uspelo, pa za zdaj še ne morem odgovoriti,« pravi lastnik Meating Puba.

Velik izpad prihodka, okoli 70 odstotkov, beležijo tudi v restavraciji Taverna Sicilia v Mariboru. »Najemnino in stroške bomo zelo težko pokrili. Upam, da bo država pomagala pri tem. Če ne, mislim, da bo šlo mnogo gostincev po Sloveniji v stečaj oziroma bodo dokončno primorani zapreti svoje lokale in dostavo hrane,« pravi Peter Pridigar, lastnik Taverne Sicilia.

Da gre za velik udarec prav za vse gostince, je prepričan tudi Dejan Kolar, lastnik Pizzerije Roma, ki pa predvideva, da se bodo njihovi prihodki znižali v povprečju za približno 40 odstotkov. Tako kot drugi pa tudi on ne more govoriti o porastu števila dostav, saj še ni pretekel mesec od zaprtja poslovanja v lokalu. »Kljub temu je res nekaj več dostav, saj sedaj delamo izključno samo z dostavo,« še dodaja Kolar.

Visok porast naročil hrane

V Mariboru je zagotovo najbolj popularen vir dostave hrane portal Ehrana.si, ki se je v mestu ob Dravi vzpostavila v oktobru prejšnjega leta. Gre za spletno stran, ki vključuje številne ponudnike hrane in preko katerega lahko samo z nekaj kliki na svoj naslov naročimo topel obrok. 

Ehrana.si, spletni ponudnik dostave hrane, je od uveljavitve strožjih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa beležila 260-odstotno rast naročil na območju Maribora. Dostava v pisarne je razumljivo upadla za več kot 90 odstotkov, je pa poleg strme rasti spletnih naročil gospodinjstev precej več tudi naročil iz zdravstvenih domov in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.  

»Od začetka ukrepov za zajezitev širjenja virusa beležimo visok porast naročil dostave hrane v Mariboru, tako iz restavracij, ki imajo lastno dostavo kot iz tistih, za katere dostavlja naša flota Ehrana Live,« odgovarja Anže Noč, vodja projekta Ehrana Live v Mariboru.

Prav tako beležijo tudi visok porast novih uporabnikov in ponudnikov. »Od začetka ukrepov se nam je na portalu pridružilo že preko deset novih restavracij, med njimi tudi La Cantina, La Pizzeria, Rožmarin, Takos in nekatere druge,« dodaja Noč.

Mariborčani tudi v karanteni največ naročajo hitro hrano, kot so hamburgerji in pice. »Pri Ehrani si bomo še naprej prizadevali, da bodo uporabniki imeli možnost dostave raznovrstne hrane, ki so jo navajeni iz restavracij,« pa še dodaja Borut Markelj, direktor in soustanovitelj podjetja.

Tudi Ehrana sprejela posebne ukrepe

Pri Ehrani so ukinili vsa gotovinska plačila za vse restavracije, ki koristijo dostavno floto Ehrana Live, pri čemer lahko uporabniki dostavo plačajo samo preko preko spleta. Poleg tega so vsi kurirji opremljeni z razkužilom in masko. Roke si razkužijo pred prevzemom in pred oddajo naročila. Zaščitne maske nosijo v zaprtih prostorih po potrebi. 

»Vsi prevzemi in dostave potekajo brezstično. Vse restavracije imajo urejeno brezstično točko, kjer pripravljeno hrano zapakirano v vrečko postavijo, naši kurirji pa jih brez stika z zaposlenimi prevzamejo. Hrano dostavijo le do vhoda stavbe, ne do vrat kupca,« pravi Noč.

Kako poteka predaja naročila, si lahko ogledate v posnetku.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Dobri ste, če zaupate gostincu v teh časih. Sploh veste kaj jeste'ali ste res tako nesposobni 'ljudje', da se ne znate nič sami skuhati sploh zdaj ko ste doma? Ali pa očitno radi podpirate in jeste nič kvalitetno hrano

Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Starlete so si v hise navlekli, one ne kuhajo.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Starejše novice