Slika je simbolična.
Mariborski mestni svetniki bodo na marčevski seji mestnega sveta odločali o podražitvi odvajanja odpadnih voda. Do kolikšne podražitve bo prišlo ob sprejetju predloga in za koliko bi bila višja položnica za občane?

Mariborska občina se ukvarja z enakimi izzivi kot ostale slovenske občine, povezanimi z nepričakovanim dvigom cen energentov ter posledičnimi podražitvami.

Na marčevski seji, ki bo potekala prihodnji teden, bodo mariborski mestni svetniki odločali o nekaj nepriljubljenih temah, ki bodo številne občane udarile po žepu.

Med njimi je odločanje o 38-odstotni podražitvi vrtca, kar je po besedah mariborskega župana Saše Arsenoviča ena najbolj bolečih stvari, a so v to prisiljeni, tudi zato, ker cen v zadnjih štirih letih niso zviševali.

Obetajo se tudi spremembe cen vozovnic javnega potniškega prometa, več kot 200-odstotna podražitev vozovnic gondole na Mariborskem Pohorju, ne nazadnje pa se predvideva tudi podražitev čiščenja odpadnih voda.

Obstoječa cena ne pokriva več vseh stroškov

Kot je razvidno v gradivu za marčevsko sejo mestnega sveta, mariborska občina predlaga dvig cen čiščenja odpadnih voda na Centralni čistilni napravi Maribor.

V obrazložitvi je zapisano, da je potrebno ceno izvajanja storitve čiščenja odpadnih voda za končne uporabnike vsako leto uskladiti z zabeleženo letno stopnjo inflacije.

Poleg tega na občini poudarjajo, da so se stroški izvajanja čiščenja, zaradi vsesplošnih podražitev in povečanega vtoka zaradi širitve kanalizacijskega sistema povišali in po njihovih navedbah obstoječa cena ne pokriva več vseh stroškov.

Za leto 2022 bi naj tako negativna razlika med vsemi stroški izvajanja čiščenja ter prejetimi plačili znašala 256 tisočakov.

Položnica bi se v povprečju povišala za 3,83 evra

Trenutno veljavna cena potrjena s sklepom mestnega sveta iz leta 2009 je 1,3056 evra na kubični meter brez davka. Cena pa se v preteklem obdobju ni usklajevala, saj so se stroški storitve pristojbine, glede na sprejeto ceno, pokrivali z veljavno ceno.

Tako predlagajo, navezujoč se na določila koncesijske pogodbe in zabeleženo stopnjo inflacije, da bi nova cena za leto 2003 znašala 1,5895 evra na kubični meter brez davka.

»Pri tem poudarjamo, da gre za začasno spremembo cene, ki bo veljala do izteka koncesijske pogodbe,« je med drugim zapisano v gradivu.

V povprečju na gospodinjstvo odpade okoli deset kubičnih metrov vode, v obrazložitvi pa je še zapisano, da bi se z novo ceno tako položnica v povprečju povišala za 3,83 evra brez davka.

»Glede na trend zniževanja porabe pitne vode je pričakovati celo nižji vpliv na povprečni mesečni obračun posameznega gospodinjstva v občini,« je še zapisano.

Komentarji (6)

Default (ni preverjeno)

Sedaj je svoboda, elita plese

GostQ (ni preverjeno)

Brezveze,da sploh objavljate vsakodnevno kaj vse se draži, ker se tako vse!

Politik (ni preverjeno)

Lepo položnice na občine poslati' pa naj plačajo.Ali pa kaj s plesom zaslužite zdaj ko je svoboda,boljševikov.

Marburg ad drau (ni preverjeno)

SMRT KOMUNISTOM IN NJIHOVIM OPRODAM-LOPOV SARSENOVIC V TESNI POVEZAVI Z PRAVTAKO LOPOVSKIM NIGRADOM-RAZKRINKANE BODO TVOJE LOPOVSKE RABOTE IN ZLORABE FINANC!!!!!SMRAD CARAPANSKI UNICEVALEC MARIBORA-STARA MARIBORA JE GNILI ZUPAN-LOPOV!!!!

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

janša je bil komunist ... in gorenak in zver in ... kje ti vidiš kakega komunista sedaj? ... si nor?

In reply to by Marburg ad drau (ni preverjeno)

Revel (ni preverjeno)

TEGA ŽUPANA JAVNO LINCAT NA GL TRGU BARABA

Starejše novice