Puma, ki je iz Hrvaške prišla najprej v Lendavo in je zdaj že na območju občine Puconci do zdaj ni bila nevarna. Če bi se to spremenilo, jo lahko pristojni ustrelijo.

Večjo divjo žival podobno pumi so pred nazadnje opazili na Vaneči, in to čisto blizu hiš. O domnevni pumi so bili junija soboški policisti obveščeni štirikrat. Policisti so se takoj odzvali in odšli na teren, na območju Lendave so jo iskali celo z dronom, vendar je na nobenem območju, kjer naj bi bila opažena, niso našli.

Če bo nevarna jo lahko ustrelijo

Na začetku junija je z domnevno pumo s strani policije bila seznanjena tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Uprava je bila obveščena tudi o živali podobni pumi pred dnevi v Moravskih Toplicah. Tam se je žival približala ljudem na nekaj metrov, znakov napadalnosti ni kazala, čez nekaj trenutkov pa je zbežala v gozd. 

Policija, lovska inšpekcija ter Zavod za gozdove so bili že ob prvem obvestilu o videni živali seznanjeni s pristojnostjo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da v primeru, če gre za nevarno žival in nevarnosti ni mogoče drugače preprečiti ali v primeru, da žival povzroča občutno škodo in tega ni mogoče drugače preprečiti, uradni veterinar v skladu z zakonom o zaščiti živali odredi usmrtitev živali, ki jo izvede lovec s strelno napravo s prostim projektilom, so sporočili iz  Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Žival sicer do zdaj ni povzročala škode ali bila nevarna, uprava pa trenutno proučuje možnost varnega odlova in namestitve živali v prostor z ustreznimi bivalnimi razmerami in oskrbo, so še sporočili.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Pa kaj je nihce ne more ustreliti z uspavalom in Jo spravit nazaj domov kaj so vsi tako nesposobni Ali kaj

žekdo (nepreverjen)

Idioti, nekaj let že sanjajo z uvozom risov, tu pa jim pravi komad mačke sam pride in bi ga kar fentali. Raje naj ugotovijo spol in mu par nabavijo.

Default (nepreverjen)

Pumo je treba takoj ustreliti
kajti pume naredijo veliko škode na vrtovih

pohorskisvizec (nepreverjen)

I love puma, dont kill puma, make love not war!

Starejše novice