Foto: Miloš Vujinović
To so navodila za evakuacijo in zaklanjanje občanov času odstranitve letalske bombe.

V nedeljo, 7. aprila 2024, predvidoma med 8. in 13. uro, bo na Teznu potekala odstranitev 250-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki je bila najdena na gradbišču v bližini objektov na Ledini.

Ker odstranitev bombe predstavlja nevarnost eksplozije, ki bi imela vpliv in posledice na širšo okolico in prebivalce je poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor za čas odstranitve bombe sprejel varnosti ukrep (odredbo) o evakuaciji in zaklanjanju.

Zapustite domove in poslovne prostore

Tako Mestna občina Maribor poziva vse prebivalce, ki živijo in delajo v oddaljenosti do 400 metrov od najdišča - rdeča cona, da na dan odstranitve do najkasneje 8. ure obvezno zapustijo svoje domove in poslovne prostore

»Ob evakuaciji vzemite s seboj osebne dokumente in denar, morebitna zdravila in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. 

Pred odhodom izključite gospodinjske aparate in naprave, zaprite okna, rolete in polkna in vrata, ugasnite luči in zaklenite prostore. 

Motorna in druga vozila umaknite v garažo ali iz območja zaklanjanja – rumenega pasu. Poskrbite tudi za živali,« sporočajo iz civilne zaščite. 

Zbirno mesto v prostorih Mestne četrti Tezno

Zbirno mesto za evakuirane prebivalce, ki nimajo druge možnosti začasne nastanitve pri sorodnikih, prijateljih, znancih, bo v prostorih Mestne četrti Tezno od 8. ure dalje.

Osebe, ki se same ne morejo evakuirati oziroma pri tem potrebujejo pomoč, prosijo, da to sporočijo najkasneje do nedelje, 7. aprila 2024, do 8. ure na telefonsko številko 112. Organizirana bo pomoč pri evakuaciji.

Začetek in konec nevarnosti bo naznanila sirena

Prebivalci, ki živijo ali delajo v oddaljenosti od 400 do 600 metrov od najdišča - rumena cona pa morajo v času izvajanja odstranitve bombe, po sproženju zvočne sirene za nevarnost do preklica, upoštevati navodila, da v tem času zadrževanje na prostem ni dovoljeno

Prebivalci lahko ostanejo v svojih domovih, vendar jih ne smejo zapustiti. Zapreti morajo okna rolete in polkna. Motorna in druga vozila pa umakniti v garažo ali iz območja zaklanjanja - rumenega pasu do nedelje, 7. aprila 2024, do 8. ure.

Začetek in konec neposredne nevarnosti bo naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto in za preklic enolični zvok sirene, ki traja 30 sekund.

Zapore cest

Na dan deaktivacije bo veljala popolnoma zapora cest v radiju do 600 metrov od najdbe bombe - rdeči in rumeni pas, in sicer od 8. ure naprej na naslednjih relacijah.

Mestna občina Maribor:  

  • za eLeclercom do podvoza (zapora bo pred podvozom), 
  • križišče Zagrebška/Perhovčeva, 
  • Cesta k TAMU – glavni vhod, 
  • pri Zavetišču za živali Maribor, 
  • mimo Surovine, pri železnici.

Občina Hoče-Slivnica:

  • pri starem gasilskem domu v Bohovi,
  • takoj za prehodom čez železnico na Bohovi/Plinarna.

Celotno območje se bo varovalo v sodelovanju s policijo, Mestnim redarstvom, Javno gasilsko službo Mestne občine Maribor, Civilno zaščito ter predstavniki sil zaščite in reševanja Občine Hoče-Slivnica.

Vse prebivalce pozivajo k strpnosti in spoštovanju navodil vseh pristojnih služb, ki bodo skrbele za varnost na območju aktivnosti.

Odpovedan boljši sejem

To nedeljo bo zaradi deaktivacije bombe odpovedan tudi bolšji sejem, ki sicer vsako nedeljo poteka na območju Cone Tezno. 

Za odpoved so se odločili zaradi varnostnih razlogov.

Starejše novice