Na rojstni dan preminulega humanitarca Roka Černica se je zaključila dobrodelna akcija zbiranja nogavic za prezeble noge brezdomcev.

Mariborsko dobrodelno društvo Humanitarček je s posebno akcijo počastilo spomin na preminulega mariborskega dobrodelneža Roka Černica.

Avgusta 2018 je ta svet mnogo prezgodaj, v komaj 21. letu, tragično zapustil Rok Černic, humanitarec, prostovoljec in velik navijač Nogometnega kluba Maribor. Leta 2015 je bil imenovan za Naj prostovoljca do 19. leta, nato pa vsa leta prejemal zahvalne listine za svoje prostovoljstvo. 

Ob njegovi 23. obletnici rojstva so v društvu Humanitarček pričeli akcijo zbiranja nogavic, ki jih je Rok rad podarjal brezdomcem

Spominsko humanitarno akcijo zbiranja izključno toplih nogavic v spomin Roku Černicu so v Humanitarčku poimenovali Rokovanje, ki je skovanka njegovega imena in slogana ‘podati roko’.

Akcija je trajala šest dni in se je zaključila ob Rokovem rojstnem dnevu, to je bilo včeraj, 16. januarja.

Lani je bilo v akciji zbranih več kot 6.000 parov nogavic, letos pa je številka presegla 11.000

Natanko 11.028 toploh nogavic so zbrali Slovenci v spomin na mladega humanitarca. Nogavice so aktivno zbirali v Mariboru, v Galeriji Kreativnih ter obeh Vijolčnih bajtah ter na Radiu Slovenija, v Ljubljani v avli Val202 in v Kopru v avli Radia Koper. 

Največ nogavic je prispelo po pošti, najdlje iz Basla. Pošiljka iz Melburna s 450 nogavicami pa še čaka na vstop v Evropo. Akciji so se pridružili tudi dijaški domovi, vrtci, šole in tudi nekaj policijskih postaj. 

Nogavice so ob polnoči že romale na pot po slovenskih zavetiščih za brezdomce, Humanitarčki pa so odločeni, da skupaj z Vijolčno bajto ter dobrimi ljudmi spominsko akcijo izvedejo vsako leto. 

Starejše novice