Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Pojavila se je pobuda, ki predlaga, da bi v središču Maribora vzpostavili območje, kjer bi lahko vozniki lažje pobirali in odlagali sopotnike. Kaj nanjo porečejo na mariborski občini?

Na spletnem občinskem portalu Izboljšajmo Maribor na katerem je občanom omogočena oddaja pobud, vprašanj in drugih ugotovitev, ki se nanašajo na življenje v mestu, se je pojavila nova zanimiva pobuda.

Pobuda se nanaša na vzpostavitev dostavne niše v središču Maribora, kjer bi lahko vozniki varno dostavili ali pobrali osebe, brez da bi z vozilom ovirali promet.

Pobudnik bi dostavno nišo vzpostavil na Partizanski cesti

Ob prihodu v center mesta so ljudje velikokrat sopotniki v osebnem avtomobilu, ki jih voznik želi v mestu le odložiti ali pobrati. Velikokrat so sopotniki starejše osebe, ki za vstop ali izstop iz avtomobila potrebujejo malo več časa, je zapisano v pobudi.

Občan tako poudarja, da v središču mesta ni varnega mesta za vstop ali izstop sopotnikov, zaradi česar vozniki velikokrat zato uporabljajo avtobusna postajališča ali uvoze ter izvoze posameznih ulic, kar pa pogosto ovira promet, zmanjšuje varnost ter onemogoča izvajanje varnega in kakovostnega javnega potniškega prometa.

»Zato dajem pobudo, da se v središču mesta vzpostavi dostavna niša, tako imenovan 'kiss and drop', podobno kot je bilo to narejeno pred osnovno šolo na Mladinski ulici, kjer bodo vozniki lahko varno dostavili ali pobrali osebe,« se tako glasi pobuda.

Kot predlog lokacije pa je pobudnik izpostavil začetek Partizanske ceste ob Frančiškanski cesti, ki se nato nadaljuje s Trgom svobode, saj gre po njegovih besedah za lokacijo, ki je v neposredni bližini številnih institucij.

Vozila lahko vozniki ustavijo tudi na avtobusnem postajališču

Na pobudo so že odgovorili na Mestni občini Maribor, kjer poudarjajo, da je za potrebe odlaganja oziroma pobiranja potnikov mogoče osebno vozilo ustaviti na katerem koli parkirnem mestu v beli coni, kjer je prvih deset minut parkiranja tudi brezplačnih.

»V neposredni bližini institucij, ki so navedene v pobudi, kot so zdravstveni dom, zavod za zdravstveno zavarovanje, občina in upravna enota, so povsod tudi modre cene, v katerih je z nastavitvijo parkirne ure oziroma označitvijo časa prihoda na vozilu parkiranje celo brezplačno za čas od 20 do 60 minut,« poudarjajo na mariborski občini.

Prav tako pa dodajajo, da je ustavitev vozila za potrebe vstopa ali izstopa potnika dovoljena tudi na avtobusnem postajališču, kadar to ne ovira avtobusnega prometa. Pobudo so tako zaključili in ne bo predana v nadaljnjo obravnavo.

Komentarji (2)

Splavar (ni preverjeno)

Odličen predlog občana! MOM pa vehementno zavrne, češ .... Potem te bo pa pri zaustavitvi na postajališču z ločenim uvozom in izvozom iz/na vozišče globil redar ali policaj, ker si spregledal znak pred uvozom, ki prepoveduje promet mot. vozil razen avtobusom, spregledal pa ga bo dolgonogi "srni" v bimerju. Tej ne uide globa le v v slučaju, da jo ustavi organ ženskega spola.

Jebite se vsi (ni preverjeno)

Zajebani promet si zajebite močno v jebeni mozeg.

Starejše novice