Občine vardam zapirajo vrata, a zgolj na deklaratorni ravni (foto: Bobo).
Najprej Slovenska Bistrica, nato še Ormož. Obe občini s s sklepom sprejetim na občinskem svetu obsodili ravnanje pripadnikov vard in jim izrazili negostoljublje.

Napis Slovenska varda čez krajevno tablo Mihovci v občini Ormož. A takšna ali drugačna varda tukaj ni dobrodošla. Povod? Incident s tujim štoparjem, ki so ga vardisti imeli v postopku.

»Prestrašen je bil, prišel sem do njega in mu rekel, da to ni policija, naj kar gre,« se spominja Vid Voršič iz Liste Gradimo prihodnost skupaj, ki je pobudnica sprejetja sklepa negostoljubnosti.  

Težave je imel tudi lastnik kampa Templarjevo posestvo, saj so vardisti hodili po njegovem zemljišču in ga obtoževali, da tihotapi migrante. Po vzoru Slovenske Bistrice, kjer so vardam prvi izrekli negostoljubje, so ormoški svetniki vardam vrata pokazali soglasno.

»Želimo pač preprečiti, da se to ne bi več dogajalo, konec koncev, nekdo pride k nam, želi se pri nas počutiti varno, dobrodošlo in ne bi radi, da z nekimi dejanji nekateri naredijo moteče stanje,« pojasnjuje župan občine Ormož Daniel Vrbnjak

Napis Slovenska varda čez krajevno tablo Mihovci v občini Ormož.

Sodu so dno izbili še grafiti po občini, ob katerih so se pripadniki varde celo fotografirali. Mimoidoči, s katerimi smo govorili, se s potezo občine strinjajo. »So nekaj ustavljali ljudi. Ne zdi se mi to primerno, kakorkoli,« pravi Ivanka Belovič.

Podobne odzive dobimo tudi na ulicah Slovenske Bistrice, kjer je občinski svet junija s sklepom obsodil delovanje pripadnikov Štajerske varde.

»Meni je predvsem noro, kako ima lahko ena država dve vojski? Že to je neumno, saj imamo eno vojsko. Zakaj bi še mogli neko gardo imeti zraven,« se sprašuje Janko Čolnik

A občinski sveti so pravzaprav lahko izrazili zgolj moralno nestrinjanje s početjem vard, pojasnjuje strokovnjak na področju upravnega prava, javne uprave in upravnih postopkov Gorazd Trpin: »S pravnega vidika je takšen sklep zgolj deklaratorne narave in nima nikakršnega pravnega učinka. Kot recimo, če bi mestni svet Ljubljane prepovedal kolesarjenje po Ljubljani ob petkih.« 

Grafiti po občini Ormož, ob katerih so se pripadniki varde celo fotografirali.

Morebiti pa moč občin v primeru vard niti ni tako majhna, namiguje Voršič: »Slišal sem, da zdaj že o tem razmišljajo v Ljutomeru, pa še kakšna občina. Poskušali smo s tem začeti, da se bo mogoče o tem govorilo. Saj smo rekli tudi, če vardisti pridejo na pijačo v civilu naj pridejo, pa sedijo, ne pa da hodijo v uniformah okoli in ustavljajo turiste ali hodijo nekomu po kampu okoli. To pa je malo sporno.« 

Kljub nezaželenosti so na družbenihn omrežjih v Štajerski vardi že napovedali, da bodo še to poletje prav na območju občine Ormož organizirali tabor. 

V Slovenski Bistrici je občinski svet junija s sklepom obsodil delovanje pripadnikov Štajerske varde.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Naj pridejo v civilu na pijačo, ne pa da v uniformah,
Končno prvo vabilo od občin. Bravo !!

Vlado vard. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vid vorsic se je verjetno prevec z cim zadel in govori lazi ki jih on vidi realne.ali je bilo prav tako kot on govori se treba vsak pri sebi vprasat.
Namen te skupine laznjivcev je jasen .rusit delovanje varde.
Kmalu izveste resjedo.potrpite z obsojanji

Vlado vard. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mi vardi ne hodimo na mejo da bomo civilisti in zato nosimo ze 2 leti uniforme .zaradi prepoznavnosti .na pijace naceloma v mesta ob meji ne hodimo ker delujemo na mejni crti in v blizini meje.
Nikogar ne legitimiramo prav nikoli in zelo dobro vemo kaj je policisko delo.opozarjamo ogledujemo porocamo in to je vse.

Bindi (nepreverjen)

Ne vem, če jih je pametno vabiti na pijačo. Potem bodo nadlegovali goste lokalov. Bolje, da se držijo zase in da jih vidimo čim manj. Žalostno, da policija in vojska tega ne znata urediti ...

Legionar (nepreverjen)

Varde so janševisti in fašisti ,zato policija ne ukrepa zoper njihovo delovanje . Kako bo ukrepal Hojs ,če bo kakšen jager koga počil ? Ali bo ponovno odstopil ?

Simon76 (nepreverjen)

Vlado,
najprej se nauči pisat, lepo, tako kot vsi otroci v tretjem razredu, ne pa da boš ti koga legitimiral, nadziral in poročal.

Vlado jas (nepreverjen)

Kaj bi rad jas sem pet let hodu v tretji razred potem pa je učiteljica umrla .

In reply to by Simon76 (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Zopet neki clanki samo da se pise

Jonni (nepreverjen)

Obstajajo posnetki ki demantirajo medije in akterje vseh teh zdrah gps postavijo na laz.

Starejše novice