Slika je simbolična.
Pozeba je zaznamovala prejšnje dni. Na območju Štajerske je prišlo do veliko izgub, predvsem v sadjarstvu, pravijo strokovnjaki, a pozeba še ni rekla zadnje. Pričakujemo jo lahko še vse do 20. aprila.

Zaradi pozebe so trenutno najbolj prizadeta drevesa breskve, marelice, višnje in slive. Tudi jabolka so trenutno v fazi odprtih cvetov in so močno prizadete, enako velja za zgodnje sorte hrušk, ki so praktično razcvetene, a je pridelek popolnoma uničen, opažajo strokovnjaki.

 

Močna škoda na več območjih

Območje Ptuja so 7. in 8. aprila prizadele nizke temperature. Izmerili so od minus tri in vse do minus osem stopinj Celzija. Najbolj izpostavljeni so bili sadovnjaki, ki so v fazi cvetenja. Ti so bili zaradi aktualnih vremenskih razmer močno prizadeti.

»Pozeba se lahko primerja s tisto, ki je vzela celoten pridelek. Pogovarjamo se o 60 do 100 odstotkov na področju vinogradništva. Gre za grobo oceno, o dejanskih številkah se še ne moremo pogovarjati. Sadovnjaki so v vsakem primeru najbolj prizadeti,« je pojasnil terenski kmetijski svetovalec Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Matej Rebernišek.

V vinogradništvu je uničenje odvisno od sort. Najbolj so prizadete rumeni muškat, chardonnay, modra frankinja in beli pinot. Vseeno je pozeba presenetila, saj zgornje lege na področju Ptuja niso imeli tolikšnih izgub kot spodnje.

»Zanimivo je, da spodnje lege, ki so bolj nagnjene k pozebi, na nekaterih področjih niso nujno bile bolj prizadete od pozebe v primerjavi z zgornjimi legami. Imamo nekaj vinogradnikov, s katerimi smo se pogovarjali, ki so bili na višjih legah in imajo manjše izgube. Gre za iste sorte, natančneje rumeni muškat,« je opisal trenutno situacijo leg Rebernišek.

Stanje v Mariboru

V Mariboru se je povprečje temperatur gibalo od minus tri do minus šest stopinj Celzija in tako se tudi pričakuje v naslednjih dneh. Obseg škode bo odvisen od razmer v naslednjih dneh.

»Mnogo cvetov je poškodovanih, prizadetih in nekateri celo uničeni. Na našem koncu je največ poškodovanosti pri koščičastem sadju oziroma tistih sadnih vrstah, ki so bile v polnem cvetenju. Medtem ko pri drugih sadnih vrstah ocenjujemo in je odvisno od lege, kondicije in razvojne faze,« je komentiral za področje Maribora specialist za sadjarstvo Andrej Soršak.

Trenutno kmetijsko gozdarski zavod še ne more oceniti obsega škode, saj - kot pravi Soršak - pozebe še zdaleč ni konec.

»Pozeba še ni končana, sproti, ko spremljamo vremenske podatke, so napovedane minus tri in minus štiri stopinje. Do 20. aprila lahko pričakujemo pozebo, tako da ta postopek pozebe še zagotovo ni zaključen,« je dodal Soršak.

Starejše novice