Težko pričakovana obnova Ljudskega vrta bo dražja, kot so sprva načrtovali na mariborski občini. Novi projektantski izračuni namreč predvidevajo podražitev za 1,2 milijona evrov. To pomeni, da bodo sredstva razporejena tudi v proračun za leto 2019.

Celotna investicija, ki zajema obnovo zahodne tribune ter obnovo prostorov pod severno in južno tribuno, bo financirana s sredstvi Mestne občine Maribor, najetim dolgoročnim kreditom in donacijo projektne dokumentacije s strani NK Maribor.

V občinskem proračunu v letu 2018 je zagotovljenih 5.490.000 evrov, od katerih znaša dobrih 4,6 milijonov evrov kredit. Projektno dokumentacijo, ki je stala 187.500 evrov, je plačal NK Maribor, kar skupno znese 5.677.500 evrov za celotno investicijo v letu 2018. Izvedba celotne investicije bo po novih izračunih stala 6.923.766 evrov, torej slabih 7 milijonov evrov. Zaradi tega bodo v proračunu za leto 2019 morali zagotoviti dobrih 1,2 milijonov evrov.

Kaj je krivo za podražitev?

Na mestni upravi podražitev za 1,2 milijona evrov opravičujejo z novimi projektantskimi rešitvami, ki so zajele višje cene, kot so bile predvidene pred leti. Prva investicijska zasnova za prenovo stare tribune je bila namreč narejena že leta 2014.

Po besedah župana Andreja Fištravca je povišanje celotnega projekta na skoraj 7 milijonov evrov posledica konjukture, večjega obsega dela in posledičnega dviga cen na trgu. A zaradi nove podražitve bo »trpel« občinski proračun tudi v prihodnjem letu.

Začetek del decembra, tribuna predana jeseni prihodnje leto

Izvajanje investicije in s tem koriščenje sredstev je odvisno od uspešnosti NK Maribor v letošnji evropski sezoni. Zaradi tega se bo pričetek in izvajanje del prilagodilo terminskemu planu igranja nogometnih tekem, kar pomeni, da bodo zagotovljena sredstva v proračunu v letu 2018 prenesena v leto 2019 kot ostanek sredstev na računu, manjkajoča sredstva pa bodo morala biti zagotovljena v proračunu Mestne občine Maribor za leto 2019.

Obnovitvena dela na stari tribuni Ljudskega vrta bi se naj tako začela decembra letos in intenzivno potekala vse do konca maja 2019. Dokončno naj bi bila prenovljena tribuna in prostori pod južno in severno tribuno predani v uporabo septembra 2019.

Nova vhodna klančina, VIP tribuna na najvišjem nivoju

Na stari zahodni tribuni se bo zgradila nova vhodna klančina, nove sanitarije, na nivoju tretjega nadstropja pa bo nastala VIP loža z okoli 160 sedežev na najvišjem nivoju. Pod streho prenovljene zahodne tribune bodo uredili tudi platforme za glavno in dve stranski kameri.

Ob ureditvi prostorov pod južno in severno tribuno, bo velika novost tudi nov komunikacijski podzemni hodnik, ki bo koristil predvsem VIP gostom, funkcionarjem in novinarjem za prehod med deli tribun.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice