V Mariboru bo še ta teden zaživela mobilna cepilna enota, ki bo v celoti organizirana na Marpromovem avtobusu. Avtobus bo obiskoval krajevne skupnosti, mestne četrti in podjetja, z njim pa bodo zdravstveni delavci skušali precepiti čim več Mariborčanov.

V petek so imeli pristojni znotraj Mestne občine Maribor sestanek glede širjenja koronavirusa pri nas, predvsem nove delta različice. Po podatkih je precepljenost v Sloveniji povprečno relativno slaba, kjer pa podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved poudarja, da smo v Mariboru boljši glede na državno raven, kar se tiče precepljenosti.

»Ukrepi se postopoma sproščajo, kar pa glede na lanske izkušnje, nas ne sme zavesti. Lani smo bili v jesenskem času deležni izrazitega izbruha epidemije, glede na nove različice pa se podobno pričakuje tudi v letošnjem letu, če ne bomo ustrezno precepljeni,« napoveduje podžupan.

Prav zato so se na Mestni občini Maribor odločili, skupaj z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca, da želijo cepljenje približati ljudem, in sicer preko mobilne enote. Tako bo mariborska občina zagotovila avtobus mestnega prevoznika Marprom, ki bo obiskal mestne četrti, krajevne skupnosti, nakupovalna središča, tudi številna podjetja na območju Mestne občine Maribor, z avtobusom, oziroma mobilno cepilno enoto, pa bodo zdravstveni delavci lažje dostopali do posameznikov, ki so zainteresirani za cepljenje.

»Interes je, da stopimo v jesen dobro precepljeni, da omogočimo cepljenje vsem, ki bi se za to odločili. Radi bi tudi spodbudili ljudi, da se cepijo. Nikakor ne želimo, da bi se glede na zdajšnji optimizem, jeseni soočili s čim drugim,« še poudarja podžupan Samo Peter Medved.

V Mariboru bi morali cepiti še okoli 10 tisoč ljudi

Da podatki niso spodbudni, predvsem, če ne bomo kmalu dosegli dovolj velike precepljenosti, izpostavlja tudi Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Tako je bilo po njegovih podatkih prejšnji konec tedna potrjenih že 65 primerov delta seva novega koronavirusa, ki pa je veliko bolj virulenten, kot navadni sej. 

V Mariboru je bilo do današnjega dne porabljenih 125.705 odmerkov cepiva proti koronavirusa. Tako je s prvim odmerkom cepiva zaenkrat cepljenih 74 tisoč ljudi, z drugim pa okoli 52 tisoč posameznikov. Mariborski cepilni center sicer skrbi za  okoli 142 tisoč ljudi, ki so starejši od 18 let, tako bi po Završnikovih podatkih morali v Mariboru precepiti še okoli 10 tisoč posameznikov.

A interes cepljenja v Mariboru usiha, zato želijo cepljenje še bolj približati lokalnemu prebivalstvu, kljub vsakodnevnemu cepljenju v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, ki poteka brez naročanja in z lastno izbiro cepiva.

Mobilni cepilni center bi naj zaživel še ta teden

Prav zato so se na mariborski občini in v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca povezali z lokalnimi deležnimi, med drugim Štajersko gospodarsko zbornico Maribor, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Društvom upokojencev Maribor Tabor in Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru.

Kot razlaga Završnik je njihova želja ta, da bi na območju Maribora z avtobusom potovali po različnih lokacijah, predvsem tam, kjer bi bil izkazan dovolj velik interes za cepljenje, pa naj gre za različna podjetja ali krajevne skupnosti. Mobilni center bi naj tako zaživel v naslednjih dneh, predvidoma v sredo.

Po prvih podatkih bo avtobus, ki bo potoval po Mariboru, ustrezno opremljen, tudi ustrezno označen, saj želijo zraven cepljenja prebivalstva tudi nadalje promovirati cepljenje. Cepilna mobilna enota bo pričela z delovanjem takoj, ko bo na določeni lokaciji izkazan dovolj velik interes, gre vsaj za deset posameznikov.

Poleg tega se cepljenje v Mariboru iz Univerzitetnega športnega centra Leona Štuklja z naslednjim tednom v celoti seli na primarno lokacijo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, in sicer na Ulico Talcev. Poleg tega so v omenjenem zdravstvenem domu odprli še dodatno cepilno lokacijo, natančneje na Ulici Kneza Koclja, kjer poteka zobozdravstvena dejavnost.

Deležniki, ki bodo sodelovali v projektu mobilne cepilne enote.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Za bruhat,kaj posiljujete ljudi

pohorskisvizec (nepreverjen)

Kd koga posiljuje, te kdo vleče za lase, da se boš cepil, samo ne cvili, ko boš fasal delta zadevo, ali xfaktor...!

Neviden (nepreverjen)

Cepec 'maloumni'zato pa je tako kot je. Slovenski narod je hlabčev narod'brez hrptenice so ena sama vagina.

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

neviden, si to ti..dr. dd?

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Delte je po besedah beoviceve 65 primerov, širi se z vratolomno hitrostjo, spet po njenih besedah, a izgleda potuhnjeno čaka na jesen, ker je ta virus pač predviden za takrat. Le kako lahko drzijo na spagi tako grozno pošast in skoči, ko oni rečejo, da mora.
Ti avtobusi me pa spominjajo na prodajo in reklamo, ali nas res imajo za take bebce, še čipsa ne kupim kar tako, ne pa da skočim v avtobus in se cepim. Kdor je želel je pot do cepljenja našel, kdor ne želi naj ga pustijo pri miru. Kakšno darilo pa te še čaka, ker boš nastavil ramo? Stroka naj se zamisli, dokler bo vabila z darili in ne z argumenti ji bomo težko rekli stroka. Beoviceva že obljublja bonbone za jesen... kaj je pomembnejše, da si zdrav ali, da si cepljen in morda okužen?

O07 (nepreverjen)

Zakaj silite ljudi v nekaj,kaj je prostovoljno,odstranit diktatorja JJ,pa da ne pride nikoli več na politično sceno.

Default (nepreverjen)

Me zanima Koliko idiotov se bo naslo in se bodo sli cepit. Niti Eden cigan se ni cepil in niti Eden cigan ni imel do tega dne korone. So cigani edini Imuni?

Jeb (nepreverjen)

Za avtobus moraš imeti vozovnico .

Starejše novice