Vir: Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Stanovanjski sklad Republike Slovenije je objavil razpis za oddajo 182 javnih najemnih stanovanj soseske pod Pekrsko gorco v Mariboru. Za kakšna stanovanja torej gre in kolikšne so mesečne najemnine?

Republiški stanovanjski sklad je konec septembra v Mariboru odprl sosesko Pod Pekrsko gorco, v katerih je 400 novih najemnih stanovanj v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov. 

Projekt Pod Pekrsko gorco je vreden 51,1 milijona evrov, od tega je nepovratnih sredstev skoraj 22 milijonov evrov, projekt pa spada med največje javne stanovanjske investicije v Sloveniji.

Sedaj pa je Stanovanjski sklad Republike Slovenije objavil razpis za oddajo 182 javnih najemnih stanovanj soseske pod Pekrsko gorco. Za kakšna stanovanja torej gre in kolikšne so mesečne najemnine?

V teku razpis za oddajo 182 stanovanj

Na območju med Kamenškovo ulico in Šarhovo ulico bo že kmalu zaživela nova stanovanja soseska Pod Pekrsko gorco. Stanovanjski sklad namreč tamkajšnje zemljišče razvija zaporedoma v dveh samostojnih fazah po funkcionalnih enotah.

Republiški stanovanjski sklad je sedaj objavil razpis za oddajo 182 najemnih stanovanj iz prve faze soseske, ki so namenjena vsem zainteresiranim prosilcem.

Pri tem je na voljo 23 enosobnih, 101 dvosobnih, 63 trosobnih in 25 štirisobnih stanovanj

Najnižja mesečna najemnina znaša 228,05 evra, najvišja pa 527,43 evra, pri čemer se velikost stanovanj giblje med 35 in 85 kvadratnimi metri.

Z zbiranjem prijav so pričeli 22. novembra 2022, zadnji dan za oddajo prijave pa je 9. december 2022, pri čemer je oddaja prijav možna v elektronski obliki preko spletne aplikacije na tej povezavi. Izbor najemnikov bodo nato opravili predvidoma 26. januarja 2023

Druga faza soseske, gre za 188 najemnih stanovanj, od tega 30 oskrbovanih stanovanj za starejše, je trenutno v zaključni fazi gradnje in bodo ponujena v najem po zaključku vseh postopkov, vezanih na primopredaje stanovanj.

Pri izbiri najemnikov bodo upoštevali prednostne kriterije

Stanovanja v soseski Pod Pekrsko gorco so namenjena vsem zainteresiranim prosilcem.

Prednost pri najemu imajo prosilci, ki ustrezno dokažejo, da prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje oziroma tega vprašanja nimajo zadovoljivo rešenega.

Znotraj te kategorije pa gre za mlade družine, družine in mlade do 35 let.

Pri tem na republiškem stanovanjskem skladu poudarjajo, da je najemnina s sklepom določena za vsako stanovanje posebej, pri čemer je v najemnino vključeno tudi parkirno mesto in shramba v kleti.

Najem stanovanja pa se bo izvedel za določen čas, ki ne more biti krajši od enega leta ali pa za nedoločen čas z odpovedno dobo dveh mesecev.

Ob razpisu v skladu zagotavljajo, da bo v novi soseski na voljo sodoben standard bivanja z različnimi storitvami, otroškimi igrišči in zelenimi površinami.

Ob najemu bodo lahko stanovalci v novi soseski koristili zelene površine, saj je ta opremljena z igrišči za vse starostne skupine otrok, v bližini so tudi sprehajalne poti in vadbeni poligon za odrasle in seniorje. Na voljo bo tudi inštalacija za polnilnice e-avtomobilov in predpriprava za namestitev sončne elektrarne.

V soseski tudi 60 oskrbovanih stanovanj

V soseski Pod Pekrsko gorco se bo nahajalo tudi 60 oskrbovanih stanovanj, 30 v prvi in 30 v drugi fazi, ki bodo predmet javnega razpisa za oddajo oskrbovanih stanovanj. 

Oskrbovana najemna stanovanja bodo namenjena prosilcem, starim nad 65 let, pri čemer bo lahko poleg prosilca v stanovanju kot uporabnik bival tudi zakonski oziroma zunajzakonski partner najemnika ali druge osebe, starejše od 65 let.

Pri tem stanovanjski sklad še razlaga, da mora zdravstveno stanje prosilca in ostalih uporabnikov omogočati samostojnost bivanja ob organizirani pomoči, tako da oseba ne potrebuje popolnega institucionalnega varstva v zavodu oziroma domu starejših občanov. 

Poleg najemnine pa bodo morali najemniki plačevati tudi individualne obratovalne stroške in druge stroške, povezane z uporabo stanovanja, ter stroške za obratovanje skupnih delov stavbe. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Miroslav (ni preverjeno)

Da ne bo nastal še en geto kot v blokih pri planetu tuš.

totiborčan (ni preverjeno)

Tukaj je sklad lastnik vseh stanovanj in razpolaga z njimi. Medtem pa je pri Tušu menda občina razpolagala z večino stanovanj in se ni odzivali na nobeno pritožbo. Verjetno slabše ne more bit. Ali pač...
V glavnem, ima potencial postati lepa soseska.

In reply to by Miroslav (ni preverjeno)

Ninnika (ni preverjeno)

pri tusu je vecina stanovanj od republiskega stanovanjskega sklada

In reply to by totiborčan (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Miroslav, če si dovolj hraber idi pogledati v tista 2 bloka, oz ptičje kletke!

In reply to by Miroslav (ni preverjeno)

Ninnika (ni preverjeno)

zalostno je, da sredi naselja individualnih his delajo blokovska naselja, namesto da bi jih gradili na obrobju

In reply to by Miroslav (ni preverjeno)

Starejše novice