Vhod v oddelek za nevrokirurgijo, kjer je zaposlen okuženi zdravnik.
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se je s koronavirusom okužil zdravnik, ki se je pred kratkim vrnil iz Afrike. Zdravnik je bil že dvakrat cepljen, zaenkrat še ni znano, ali se je okužil z južnoafriškim sevom.

Zdravnik v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor naj bi se okužil v Afriki, od koder se je po navedbah bralke Mariborinfo vrnil z lova.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so za Mariborinfo potrdili, da se je okužil zaposleni, ki je bil že cepljen z dvema odmerkoma cepiva. Dodajajo, da je to možno, ker nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito.

Oddelek kljub okužbi nemoteno deluje

Vodje Enota za obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Lea Knez je pojasnila, da so na oddelku, kjer je zaposlen okuženi zdravnik, ustrezno ukrepali.

Dodaja, da so bili zaradi lokacije okužbe in posebne epidemiološke teže pri načrtovanju ukrepov še posebej skrbni in še dodatno previdni.

Ugotovili so, da je imel okuženi zdravnik na dan, ko je bil v službi, ambulantni dan, kar pomeni, da na oddelku skoraj ni bil prisoten. Oddelek za nevrokirurgijo zato kljub okužbi nemoteno deluje.

»Zaradi možnega južnoafriškega seva smo iz posebne previdnosti najtesnejše sodelavce napotili v izolacijo,« je pojasnila Knezova in dodala: »Ostalo delo na oddelku ni ovirano.«

Je to prvi primer južnoameriškega seva? 

Knezova pojasnjuje, da bodo ambulantnim pacientom, ki so bili v stiku z zdravnikom, podali napotke in jih povabili na kontrolno testiranje.

»Sicer so vsi zaposleni upoštevali navodila glede uporabe zaščitne opreme in socialne distance,« še dodaja. Ta navodila in ukrepi se sicer ne razlikujejo, kot pri dosedanjih sevih koronavirusa. 

Kateri sev točno je povzročil okužbo, bo znano v prihodnjih dneh. Bojazen, da gre za prvi primer južnoafriškega virusa obstaja, ker se je zdravnik vrnil iz Afrike, prav tako pa je bil že dvakrat cepljen. Južnoafriška mutacija se hitreje širi, hkrati pa obstoječo cepivo za ta sev ni učinkovito.

Zakaj se zdravniku ni bilo treba testirati? 

Čeprav se je zdravnik vrnil iz tretje države, mu po prihodu ni bilo treba na ponovno testiranje. Testirati se namreč ni treba: 

  • Osebam, ki so bile že dvakrat cepljene, pri čemer morajo imeti potrdilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od cepljenja s cepivom Moderna najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.
  • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
  • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice