Po odpravi obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ta teden pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je potrebno očistiti predvsem kljuke, stikala in ograje. Prav tako bo ob vhodu potrebno namestiti razkužilo za roke, medtem ko se bodo skupni prostori morali zračiti večkrat dnevno.

V preteklih tednih je bilo večstanovanjske stavbe potrebno razkužiti vsaj dvakrat na dan, veliko lastnikov pa je posledično ujezila tudi višja številka na položnicah. No, od četrtka naprej razkuževanje ni več potrebno, bodo pa morali upravniki še naprej poskrbeti za redno čiščenje skupnih prostorov, kjer se srečuje večje število ljudi. V teh prostorih je tudi večja verjetnost za prenos okužbe z novim koronavirusom.

Na NIJZ so tako zapisali, da je potrebno redno čiščenje avle, predprostorov, stopnišč, hodnikov in drugih skupnih prostorov z vodo in čistilnimi sredstvi. Poudarjajo, da je največ pozornosti potrebno nameniti čiščenju kljuk na vhodu v večstanovanjsko stavbo, stikal v skupnih prostorih, ograj in oprijemal, stikal za upravljanje dvigala in druge opreme, kjer je mogoče pričakovati dotikanje veliko ljudi.

Ob vhodu v večstanovanjsko stavbo naj bo po priporočilih NIJZ nameščen podajalnik razkužila za roke, kjer je dvigalo, pa naj bo ta v bližini dvigala. Kot piše STA, pri uporabi dvigal svetujejo tudi, da vrata odpirate in gumbe pritiskate z razkuženimi rokami ali pri tem uporabljate rokavico za enkratno uporabo, alkoholni robček ali čist papirnat robec. Če se le da, to naredimo s komolci namesto s prsti. 

Površin se ne dotikajte po nepotrebnem, sicer pa si roke umijte ali razkužite, da z njimi ne onesnažujete površin, še priporočajo na NIJZ.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
joze2020 (nepreverjen)

Na nek način isto...sedaj se bo pa podražilo čiščenje...

Haja (nepreverjen)

Saj niste resni. To je še hujše. Sedaj čistilni servis pride enkrat na teden in očisti blok. Sedaj bodo hodili vsaki dan. Za koliko se bo podražilo čiščenje? Razkužilo bo pa potrebno zakleniti, ker drugače ne bo pet minut na svojem mestu. Kdo bo to nazdiral? Ali bomo zraven privezali policijskega psa?
Vsak naj ima svoje razkužilo v žepu in naj skrbi za čistočo svojih rok in je stvar rešena!

LudiRudi (nepreverjen)

Upravniki si manejo roke ! Zaslužek za nekaj kar ti nihče ne more dokazati ali si delo tudi opravil . Naša čistilka pride zjutraj v času odhodov upokojencev v trgovino in se dela ,da nekaj dela ,se jim dobrika in vsi so zadovoljni. Efekt NULA .

Default (nepreverjen)

Ja kdo bo pa to deal nasa Lenoba od cistilke zagotovo ne

Starejše novice