V osmih primerih so mariborskih možje v modrem že intervenirali in potrdili eno kršitev, na Ptuju. 

Možje v modrem od uveljavitve odloka, ki prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, prioritetno izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni s skupnimi poostrenimi nadzori z zdravstvenim inšpektoratom in tudi samostojno. Za izvajanje nadzora zakona o nalezljivih boleznih je namreč pristojen zdravstveni inšpektorat, ki je tudi stvarno pristojen prekrškovni organ.

V času od 6. ure v petek, 20. marca 2020, do 6. ure v ponedeljek, 23. marca 2020, so policisti na telefonski številki 113 za območje Policijske uprave Maribor prejeli skupno enajst obvestil, da se na javnih krajih nedovoljeno zbirajo ljudje.

V vseh primerih so intervenirali in potrdili zgolj eno kršitev, zaradi katere so podali predlog drugemu pristojnemu prekrškovnemu organu. Po besedah mariborskih policistov v največ primerih na krajih sploh ni bilo oseb ali pa je šlo za dovoljene izjeme od prepovedi.

So pa v istem časovnem obdobju mariborski možje v modrem prejeli tudi osem obvestil o domnevno odprtih lokali. V vseh osmih primerih so intervenirali in potrdili eno kršitev, na Ptuju

V ostalih primerih je po besedah policije v večini šlo za zaprte lokale ali pa so lastniki v njih opravljali dovoljeno dejavnost - čiščenje, pospravljanje, priprava hrane za dostavo na dom in podobno.

Kot so za Mariborinfo še pojasnili na Policijski upravi Maribor, v primeru, da pri izvajanju policijskih nalog naletijo na skupino ali posameznika, ki krši kateri koli odlok, izdan na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, izvedejo postopek in ugotavljajo okoliščine. 

»Če bomo pri tem ugotovili elemente prekrška, jih bomo dokumentirali in ugotovitve posredovali pristojnemu prekrškovnemu organu – zdravstvenemu inšpektoratu,« odgovarja Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor.

»Kršitelje bomo opozarjali, naj s kršitvijo prenehajo. Če osebe ne bodo upoštevale odredb policistov, bomo z njimi izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena zakona o varstvu javnega reda in miru. V tem primeru bo kršitelju na kraju prekrška izdan in vročen plačilni nalog, z izrekom globe v znesku 333,83 evrov,« dodaja Šadl.

Vse odloke in ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni bodo dosledno obravnavali, zatrjujejo možje v modrem, in odstopali ugotovitve drugemu pristojnemu prekrškovnemu organu, istočasno pa zagotavljali izvajanje ukrepov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tralalala (nepreverjen)

Kak te zgledajo navidez zaklenjena vrata? Svetsko čudo.

mislimmmm (nepreverjen)

tožibabe, zbor

rdeča zvezda (nepreverjen)

mi smo lv času vone popivali cele noči v gostilnah
ki so seveda uradno bile zaprte
mi smo pa žrli žrli žrli

Starejše novice