Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor, se je za Mariborinfo odzval na potezo ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, s katero je ta že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru.

»Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno sem pa mnenja, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovič Thomsona pravilna. Poveličevanja ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror,« je jasen Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor.

Kot nadaljuje Đurov, je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj so prepričani, da so s prepovedjo varovali temelje ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem. 

»Pluralizem ni nekaj, kar je neomejeno. Ko so podani stvarno upravičeni razlogi in obstaja družbena potreba v demokratični družbi, ko sta pravici do javnega zbiranja in svobode izražanja izrabljeni za cilje, ki so v nasprotju s Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustavo Republike Slovenije, je upravni organ dolžan ukrepati. Stvarno upravičeni razlogi za prepoved javne prireditve so bili dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih prireditvah Marka Perkovića Thompsona pred letom 2017 in po letu 2017 vse do danes,« pojasnjuje Đurov in dodaja: 

Đurov: Poveličevanje ustaštva ni pluralizem

»Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in Ustave Republike Slovenije. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravne enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanja ustaštva in spodbujanja sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno.« 

Upravna enota Maribor je v ponovljenem postopku upoštevala čisto vsa napotila Upravnega sodišča Republike Slovenije in ministrstva za notranje zadeve, še izpostavlja načelnik Upravne enote Maribor. 

»Zato nas ta odločitev še toliko bolj preseneča in hkrati skrbi. Z vidika vrednostne ocene posega v človekovo dostojanstvo z organiziranjem koncerta Marka Perkovića Thompsona ni bistvene razlike, kot če bi organizirali v Mariboru koncert izvajalca, ki je znan, da na koncertu vzklika 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil' in ki bi takšne vzklike vtkal celo v svoje pesmi, ki bi v pesmih slavil nacistične zločince, ki bi spodbujal obiskovalce h kričanju takšnih vzklikov in ki bi v svojih izjavah za medije slavil nacizem in Adolfa Hitlerja. Če bi upravni organ odločal o prepovedi takšnega koncerta, bi bilo dvomov o sorazmernosti posega v obliki prepovedi verjetno zelo malo. Še vedno smo mnenja, da je zločinska narava ustaškega režima enakovredna nacistični, vzklik 'Za dom spremni!' pa je ekvivalent nacističnemu pozdravu 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil'. Tudi žrtve obeh fašističnih, genocidnih in totalitarnih režimov se v precejšnji meri prekrivajo,« odločno dodaja Đurov.

Spomnimo. Organizator koncertov Miran Trol, ki je prvi koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji nameraval organizirati že maja 2017, za Mariborinfo zadeve sicer ne želi komentirati: »Osebno v tem trenutku ne dajem nobenih izjav v zvezi s tem. Vse boste izvedeli, ko bo čas za to.«

Thompson in organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo, a vprašanje je, če bo hrvaški glasbenik še želel izvesti koncert. Navedbe hrvaškega izvajalca Thompsona, da naj bi mu z obema prepovedma nastalo za kar 150.000 evrov poslovne škode, na Upravni enoti Maribor niso želeli komentirati.

V odločbi ministrstva za notranje zadeve, ki je pritožbo Trola sprejelo kot utemeljeno, je zapisano, da se prijava javne prireditve vrne Policijski postaji Maribor. 

Celotna odločba v nadaljevanju. 

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nije lijepo (nepreverjen)

Koncerta će, čini se, ipak biti.

Zikollino (nepreverjen)

Tupson niti v Puli ne sme imeti koncerta ... pri nas bo seveda drugače, organizator bo prodal kup kart, saj je MB poln Hrvatov ... Zagorcev ... ti bodo z njim peli in vzklikali v en glas ... eeeee, moj Maribor, tega si ne zaslužiš ...

Nije lijepo (nepreverjen)

Ako postoji razlog da mu se zabrani (ne politički, to ne priznajem) onda neka se zabrani.
Međutim, razlog ne postoji.
Dakle-zabrana je politička.
I sud je o tom rekao svoje.
Čini se da će koncerta biti.

Ja ga ne bih forsirao. Da sam ja Thompson, ne bih poslije ovoga nikad došao u Sloveniju.
Niti prošao autom preko Slovenije.

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Hoj hoj (nepreverjen)

Pisi slovensko!

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Ne znam slovenski, žao mi je. I ja koristim prevoditelj...

In reply to by Hoj hoj (nepreverjen)

Sonjaa (nepreverjen)

Prisluhni mu Thompson in čimdalje vstran od Slovenije in Maribora, tukaj nisi zaželjen...

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Vidim da ne znaš kako to funkcionira.
Thompsona ne dovodim ja.
Dovodi ga organizator-Milan Troll. Slovenac.
Thompsona ne slušam.

In reply to by Sonjaa (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Razmišljam o nečemu drugom:
Zar u Sloveniji nemate Slovence koji bi bili gradonačelnici, šefovi upravnih odjela, .... Koliko vidim (bez negativnih misli), sve su Srbi na tim položajima...

In reply to by Sonjaa (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

u pičko materinu
tek sada sam to opazio

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nedeljko Jokić (nepreverjen)

Ovo ti je antifasisticka zemlja! ! vi ste mix Srba i Slovenaca i vi to dobro znate ; ) opustili ste pravoslavlje i otisli vatikanu a sad glumite neke germane. Slovenci su za vas gospoda i kulturni i imaju svoju istoriju validniju od vase! A vi nemate druge nego da se tjesite da niste srbi a svi znaju da ste pola slovenci pola srbi jer druge nema ; ) samo vam neko zlo u glavama i mrznja!!! Hrlite da slusate nekog fasistu koje su pjesme uglavnom nikle na mrznji!! Veselite se uz mrznju??????

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Ne sme on imeti koncerte niti v Hrvaški (Pula) ... potem ti ne bi nikoli vstopil v HR, niti bi se z avtom peljal čez ... pametno razmišljanje ... še več takih ..

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Iz istog razloga kao u Mariboru:
komunisti, bivši komunisti i neokomunisti

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Pravilno. Pametnemu dovolj!!!

Nije lijepo (nepreverjen)

Vjerujem da je Slovenija ozbiljna država u kojoj važe njeni zakoni a pravosuđe jedan od stupova vlasti..
Ne vjerujem da je Slovenija Sjeverna Koreja.
Ne vjerujem da je nekoliko boljševičkih trolova Slovenija. To nije Slovenija.
Vjerujem da među Slovencima ima Slovenaca sposobnih da budu gradonačelnici, suci, predsjednici, premijeri.
Slovenci, probudite se!

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

SVEŽE: "U odnosu na pozdrav 'Za dom, spremni', Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ustavnog suda Republike Hrvatske.

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Fino.
Ajde sad dovrši cijelu vijest!
Dakle, jučer je Visoki prekršajni sud u Zagrebu donio presudu da početak pjesme "Bojna Čavoglave" ne pprestavlja protuzakonito djelo.
Kad argumentiraš-radi to do kraja!

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Dakle, radi se o STAJALIŠTU Ustavnog suda o pozdravu Za dom spremni, a ne o presudi.
Stajalište NIJE presuda.
Pozdrav koji sam naveo, tu je promatran van konteksta.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Istovremeno, Ustavnom sucu koji je u potpisu, ne smeta kad primi plaću u kunama koje su bile aktualne i u vrijeme NDH. Ne smeta mu ni što je priopćenje napisao na hrvatskom jeziku koji je bio službeni jezik u NDH.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Torej ZDS ni ustaški pozdrav?

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Pročitao si naslov, ali nisi pročitao vijest:
Ustavni sud, točnije jedan njegov sudac DAO JE MIŠLJENJE. NE PRESUDU.
DAO JE SAMO MIŠLJENJE.

Drugo: rekao je da se Ustavni sud NE MIJEŠA u predmete drugih sudova, tj one koje on ne obrađuje u postupku.
Treće:
Pjesma Bojna Čavoglave nastala je 1991. godine kao odraz prkosa i ohrabrenja braniteljima Hrvatske, i tako je treba i promatrati.
Četvrto: Hrvatska ima danas umirovljene vojnike HOS-a koji imaju uredno registriran amblem jedinice na kojem piše "Za dom spremni"

HOS nema ništa sa režimom NDH, jer ih dijeli 45 godina razmaka.
Peto:
Ne znam kako vi u Sloveniji gledate na zadnji rat, ali mi u Hrvatskoj dobro pamtimo da su naše gradove palili i ljude ubijali vojnici sa zvijezdom na čelu.

Pozdrav iz Hrvatske.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Čitam: "USTAVNI sud danas je priopćio da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.". Ustavno sodišče je navišja inštanca. Celo

1. Ustaši so bili zavezniki Tretjega rajha in Hitlera,
2. Italiji so podarili Dalmacijo in Istro
3. ZDS je ustaški pozdrav. Celo Kolinda je na koncu mandata priznala: "Pogriješila sam kada sam rekla da je 'Za dom spremni' hrvatski povijesni pozdrav!"

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Poskusimo, če ta prevajalec deluje:
Ustavno sodišče je odgovorilo na neposredno novinarsko vprašanje, v katerem pesem "Bataljon Čavoglave" ni omenjena
Kakšno vprašanje - kakšen odgovor.
Nekaj ​​drugega je ključnega pomena. To:
"Ustavno sodišče Republike Hrvaške ne komentira odločitev in odločitev sodišč zunaj postopkov, ki so v njeni pristojnosti, predpisani z ustavo."

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Mislim, da je nekaj drugega v Mariboru na delu. Menda je ta vaš župan menil, da je treba sprejeti prepoved, tako je tudi storil. Kot kaže - nezakonito.
Če pri svojem delu ne bi bil strokovnjak, bi to prepustil nekomu, ki je, ker moja nevednost lahko naredi škodo.
Predstavljajmo si situacijo, ko organizator g. Troll in direktor Thompsona tožita mesto Maribor, to je čista zadeva na sodišču. In potem bi mesto Maribor organizatorju plačalo ogromno odškodnino in odškodnino Thompsonu.
Če se ni odgovorno igrati z denarjem iz mestnega proračuna, potem ne vem, kaj je ...

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Namesto da iščeš izogovore po pravici povej da zagovarjaš NDH (torej tudi Hrvaško brez Dalmacije in Istre) in ZDS! To je tvoja pravica.
Lep pozdrav iz Maribora

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

To bi rešilo vse vaše dvome o teh poskusih nadaljevanja preganjanja Thompsona z metodami, vrednimi Severne Koreje?
Predpostavimo, da imate prav (čeprav niste).
Če bi, bi moral imeti motiv, kajne?
Kakšen bi bil moj motiv, če bi se rodil nekje 40 let po izginotju NDH?
BTW: zanimivo, kako veste vse o NDH in ne veste za Barbarin rov, ki se nahaja tukaj v Sloveniji.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Nedeljko Jokić (nepreverjen)

Zar ti mislis da neko voli ustase? Izgleda si zaboravio, da vam je bila Slovenija bila poslednja stanica! Ovde vole hrvate samo od 1.6-31.8

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Jugovici v sloveniji se kar topijo od radosti da bodo lahko poslusal ustasa

Nije lijepo (nepreverjen)

Ne može on opravdati svoj nestručan rad izjavom za medije.
Da je on radio kako treba, sud bi potvrdio njegov stav.
Ovako, koncerta će, čini se, ipak biti.

Neko ne radi svoj posao a dobiva plaću za to!

Nije lijepo (nepreverjen)

Znate li gdje je osnovni problem, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, čini se?

Partija više ne odlučuje šta može a šta ne. Barem ne javno.

I onda, partijski funcioneri rade po svom nahođenju ili kako im šapnu iz komiteta, i zabrljaju.
Račune njihovih promašaja redovito plate građani.

Anti-levak (nepreverjen)

Osebno ne podpiram ustaštva, niti pod razno. Ampak, če se gremo varijanto vsi drugačni vsi enakopravni, pomeni da ima vsak pravico izražanja, kakršnakoli da je to. Zakaj se npr. kakšnemu black metal bendu ki opeva satana ne prepove koncert? Ali npr. kakšni homoseksualni skupini,..itd.? Pa gay parada je tudi OK? Vse to je OK, ampak če pa pride nekdo z drugačnim političnim prepričanjem pa je že ogenj v strehi?? Aja?? A smo v srednjem veku ali kaj? Ima MNZ kar prav. Kdo ga rad posluša, naj ga. Me sploh ne moti. Vsak ima pravico do tega.

Nije lijepo (nepreverjen)

Napokon neko normalan! Hvala ti Bože!
Osobno nisam Tompsonov fan, ali mislim da on treba imati jednaku mogućnost nastupa kao i svi ostali. Ni više, ali ni manje.
Ja znam da je Slovenija, kao i Hrvatska, puna ljudi raznih političkih mišljenja i nemam s tim problema.
E, sad će doći ono "ali".
Ali, odbijam vjerovati da je Slovenija ovih desetak antifa na portalu. Kako kaže Trump, antife će biti proglašeni teroristima. Prvo u Americi, a onda i po cijelom zapadnom svijetu, u koji svakako spada Slovenija.
Antife nisu Slovenija.
To nije Slovenija.

In reply to by Anti-levak (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kaj pa če bi kakšen Avstrijec pel o npr. Auschwitzu in vzklikal Heil Hitler. A bi tudi to bilo sprejemljivo in zaželeno v Sloveniji? Svoboda izražanja in podobno...

Nije lijepo (nepreverjen)

Hrvatski Visoki prekršajni sud se upravo jučer presudom izjasnio o tome.
Čitati.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Boga je država, ki na sodišču razpravlja leta 2020 o tem. Ne znam si predstavljat da bi nemško sodišče leta 2020 odločalo ali je Heil Hitler nacistični pozdrav.

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

janban

Če hočejo hrvati,ki živijo v Mariboru ali v Sloveniji,poslušat njihovega zaostalega ustaša ga naj gredo poslušat na hrvaško,tam ga obožujejo.

Nije lijepo (nepreverjen)

Hrvati ga i ne dovode u Maribor.
Dovodi ga organizator Slovenac.
Čitati.
Tek onda pisati.

In reply to by janban

janban

Če,že hočeš z nami debatirat bi bilo kulturno,da to storiš v slovenskem in ne srbohrvatskem jeziku.Upam,da znaš uporabljat spletni prevajalnik.Sam nisem napisal,da ga bodo hrvati pripeljali v Maribor,ampak da go bodo poslušali hrvati,ki živijo v Mariboru.Zato jim priporočam,da ga gredo poslušat v Hrvatsko.

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Hrvati ga v Maribor sploh ne pripeljejo.
Pripelje ga slovenski organizator.
Preberi.
Šele nato piši.

Ne vem, ali bo prevajalec dobro prevedel.

In reply to by janban

Hohoho (nepreverjen)

Kdorkoli povzdiguje nekoga, da bi nekoga zaničeval, kdorkoli blati nekoga da bi sebe povzdigoval, tisti ki sovraži, širi sovraštvo tisti za tistega v normalno razviti družbi sploh ne bi smell biti interesa. Ne morem verjeti koliko ljudi se poistoveti s tem mrznežem Slovenije. Bojim se da bo fejst pokalo, Maribor tega ne bo dopustil.

febo iz limbuša (nepreverjen)

maribor komaj čaka THOPSONA
da mu odpre oči
in kako maribor tega ne bo dopistil
leiko mu ga samo popuši

In reply to by Hohoho (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

Koliko se ja sečam je THOMSON PEVAL NA SAHRANI DRUGA TITA
i drugarici JOFANKI su kanile suze sa oba oka ODJEDNOM

Svetlana Maka… (nepreverjen)

to si pa tako lepo napisal
da so tudi meni kanule suze sa oba oka
Odjednom

In reply to by levi komunist (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Kakšnega osebnega mnenja si ti, Đuro, ni pomembno. Si samo navadni občinski uslužbenec.

febo iz limbuša (nepreverjen)

franc to si pa tak lepo napisal
da so mi suze kanila sa oba oka
naenkrat.
Občinske uslužbence pa je treba jebat smo vcasih rekli

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice