Slika je simbolična.
Afera o spornem poljskem mesu iz klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo, je pretresla Evropo. Meso iz Poljske naj bi bilo tudi v Sloveniji, natančneje v Pomurju.

Javnost je razburila novica, da so inšpektorji uprave 31. januarja v Sloveniji odkrili več ton zamrznjenega mesa, ki bi lahko bilo iz sporne poljske klavnice. 

V oddaji Danes na Planet TV so včeraj poročali, da je 16 palet mesa v skupni teži 15 ton, ki so prišle iz Poljske, pod drobnogledom. Kilogram tega mesa je po informacijah ustvarjalcev oddaje Argument na analizi v laboratoriju, kjer ugotavljajo, ali je sporno. 15-tonska pošiljka mesa se nahaja v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni. Šlo naj bi za goveje obreznine oziroma maso, s katero se polnijo klobase, hrenovke in podobne mesne izdelke. Za zdaj sicer naj ne bi bilo suma, da bi to meso odromalo na trg.

Panvita: Sporne klavnice ni med našimi dobavitelji

V Panviti pojasnjujejo, da so zaradi sezonskih nihanj manjši del surovin občasno primorani uvoziti, vendar zagotavljajo, da pri njih ni mesa iz sporne poljske klavnice.

»V Panviti smo inšpekciji dostavili vso potrebno dokumentacijo do ravni ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne poljske klavnice. Omenjena klavnica tudi sicer nikoli ni bila med našimi dobavitelji. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič,« so zapisali.

Zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visoko kakovostni

V Panviti še dodajajo, da se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov dosledno držijo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev, saj se zavedajo pomena kakovosti in zdravstvene ustreznosti izdelkov. 

»Tako vedno izberemo samo dobavitelje, ki ustrezajo vsem navedenim kriterijem in zagotavljamo, da so vsi naši mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje,« še dodajajo. 

Med odjemalci Panvite šole, vrtci, domovi za starejše ...

Največji odjemalec Panvite MIR je sicer Univerzitetni klinični center Maribor, kažejo uradni podatki o poslovanju podjetja. Med kupci so poleg tega številni slovenski vrtci, šole, domovi starejših, številni socialni zavodi.

Delovna skupina za predelavo mesa, ki deluje v okviru upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, poziva k javni objavi uvoznikov spornega poljskega govejega mesa. Zahteva tudi takojšnjo spremembo zakonodaje, ki ureja javna naročila, da bi imela kakovost in sodelovanje v shemi izbrana kakovost Slovenija prednost pred nižjo ceno.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice