V desetih dneh so neznanci na majhnem območju občin Gornja Radgona in Benedikt načrtno uničili ali poškodovali deset kombajnov. Domačini razmišljajo, da bi njive stražili.

Dobra dva tedna minevata, odkar so gornjeradgonski možje v modrem zabeležili prvi nenavaden primer poškodovanja kombajna za silažo.

Policisti Policijske postaje Gornja Radgona so takrat ugotovili, da je neznani storilec na njivo, posajeno s koruzo, nastavil nerjavečo cev, dolgo 20 centimetrov, ki jo je med obdelavo njive s kombajnom za siliranje koruze zadel prijavitelj.

Pri tem je prišlo do poškodbe kmetijskega stroja, ki je po nestrokovni oceni znašala okoli 10.000 evrov.

Le nekaj dni za tem se je zgodba ponovila in prav danes so iz soboške policijske uprave sporočili, da so obravnavali nov primer.

Na njivi, posajeni s koruzo, izven naselja Gornji Ivanjci je neznanec nastavil železno cev, zaradi česar je prišlo do poškodbe kombajna. Tudi tokrat je nastalo za približno 10.000 evrov škode.

Toda dejanskih primerov je še veliko več. Po naših podatkih naj bi v desetih dneh na takšen način bilo poškodovanih kar deset kombajnov. Oškodovani kmetje so primere predali policiji, vendar ta po njihovem mnenju pri obravnavi ni dovolj zavzeta. 

Škode z izpadom pridelka za več sto tisoč evrov

Kmetje so se zato danes zbrali na solidarnostnem shodu na posestvu Mirka Kavčiča, da bi opozorili na veliko grožnjo za njihovo premoženje in fizično varnost.

Kot so povedali, se škoda na posameznih strojih giblje od 20 do 25 tisoč evrov, kombajni pa po poškodovanju nikoli več ne delujejo, kot so prej. Na območju občine Gornja Radgona praktično ni več delujočega kombajna, medtem ko si sosedje iz okoliških občin zaradi velikega tveganja s svojimi stroji ne upajo priskočiti na pomoč.

Več sto hektarov koruze tako ostaja nepožete, posledično pa kmetje ne morejo nakrmiti svoje živine. Kavčič, ki si lasti 400 bikov, se boji, da bo živali moral preprosto prodati.

Nov kombajn stane okoli 50.000 evrov, posredne škode pa je z izpadom pridelka in krme za živino celo za več sto tisoč evrov, razlagajo kmetje.

Končalo bi se lahko tudi s tragedijo

Oškodovanci sicer še poudarjajo, da storilec s svojim nerazumnim početjem ogroža tudi njihova življenja. Deli, ki jih med silažo zajame kombajn, namreč v stroj priletijo s tolikšno silo, da bi voznika, če bi ga zadeli, lahko tudi ubili.

Le po sreči doslej še ni prišlo do poškodb. Se pa kmetje sprašujejo, ali bo moral kdo resnično izgubiti življenje, preden bodo pristojni ukrepali.

Kot so nam pojasnili kmetje, je velika težava že v samem materialu nastavljenih nerjavečih delov, saj bi železne predmete zaznal vsaj detektor na kombajnu. Obenem storilec kose na njivah skrbno kamuflira, z obarvanimi trakovi jih namreč pritrdi neposredno na koruzo.

Preiskava v teku, policisti zbirajo obvestila

Iz Policijske postaje Gornja Radgona so medtem sporočili, da sami obravnavajo pet kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari na škodo lastnikov kmetijskih delovnih strojev – kombajnov.

Kot so zapisali, za do sedaj neznanim storilcem intenzivno zbirajo obvestila, zaradi interesa preiskave pa več trenutno ne morejo izdati.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Pomagaj si sam in policija ti bo pomagala!
Policija prosi za pomoč .

Starejše novice