Olimpijski festival evropske mladine bo stal 11 milijonov evrov, občutno manj kot lanski na Slovaškem, a ves denar še vedno ni zagotovljen. Maribor še čaka na odobritev vlade za 2,5 milijona evrov.

Desetletje po tem, ko je Maribor odpovedal zimsko univerzijado, v štajersko prestolnico letos prihaja največji športni dogodek v zgodovini mesta in v marsikaterem pogledu tudi največji v zgodovini Slovenije.

»V bistvu gre za največji večpanožni športni dogodek v zgodovini Slovenije. V okviru našega festivala bomo imeli enajst športnih disciplin,« pravi direktorica Olimpijskega festivala evropske mladine 2023 Nataša Ritonja.

V Maribor prihajajo udeleženci, trenerji in njihovi starši

Mladi športniki se bodo prvič v zgodovini tovrstnih festivalov pomerili tudi v rolkanju, ki bo potekalo na skateparku in gorskem kolesarstvu, kjer bodo tekmovanja potekala na bližnjem Pohorju.

Udeleženci iz skoraj 50. držav bodo konec julija napolnili vse študentske domove, hotele in druge prenočitvene zmogljivosti v Mariboru.

»Ne gre samo za 4000 udeležencev, ampak tudi njihove trenerje in upam, da tudi njihove starše prej in po, kar ima seveda tudi vpliv na sam turizem, predvsem pa tudi na to, kako se bo o Sloveniji na splošno govorilo,« pravi mariborski župan Saša Arsenovič.

Namesto plačila uniforma, zavarovanje, prevoz, hrana in predvsem izkušnje

S kakšnimi spomini se bodo udeleženci festivala vračali iz Maribora, bo odvisno tudi od prostovoljcev, ki jih od danes naprej organizatorji vabijo na posebni info točki pod tribuno Ljudskega vrta. Potrebovali bodo okoli 800 prostovoljcev.

»Odziv zaenkrat je zelo dober, predvsem nas je presenetil odziv mednarodnih prostovoljcev. Prijave smo zaprli, ker smo jih dobili več kot 1000,« pravi vodja prostovoljcev Katja Žižek.

Ob usposabljanju organizatorji prostovoljcem obljubljajo predvsem izkušnjo, plačila ne bo.

»Bodo pa vsi prostovoljci prejeli uniformo, potem bodo zavarovani za čas festivala, možnost bodo imeli brezplačnega javnega prevoza, potem bodo dobili dva topla obroka na dan,« še dodaja Katja Žižek iz pisarne Olimpijskega festivala evropske mladine 2023.

Državni denar za dvorano Tabor in atletsko tribuno, a ne za stroške organizacije

Maribor je iz državnega proračuna že prejel sredstva za dvorano Tabor, ki je že prenovljena, in za gradnjo nove atletske dvorane s tribuno. Po festivalu bo mestu ostala še vsa športna oprema, ki jo bodo uporabljali tekmovalci. A ob tem se mariborski župan sprašuje.

»V kolikor bomo to olimpijado za mlade sploh lahko na koncu izvedli, ker nam še manjka denar za organizacijo, ki ga pričakujemo seveda od države,« pravi Saša Arsenovič.

Slovaki in Italijani so imeli na voljo občutno več denarja

Stroški olimpijskega festivala mladih so ocenjeni na 11 milijonov evrov. Največ bodo prispevale reprezentance s kotizacijami, preostanek pa Evropska unija, mednarodni olimpijski komite in občina.

»Če primerjamo to s preteklimi organizatorji, je to precej nižje. Banska Bistrica je imela lani 16-milijonski proračun, prav tako Italija, ki je izvajala zimske igre, ki so za pol manjše od naših, približno 14 milijonov evrov,« izpostavlja Nataša Ritonja.
 

Manjka 2,5 milijona evrov

Za zdaj Maribor za olimpijski festival evropske mladine še ni dobil zelene luči vlade za sredstva iz državnega proračuna.

»Govorimo približno o dveh in pol milijonih evrov, ki gredo direktno za samo organizacijo. Ponovno smo odprli tudi pogajanja z evropskim olimpijskim komitejem glede na vso draginjo, ki se je zgodila,« pravi župan MO Maribor Saša Arsenovič.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Arbitro (nepreverjen)

Po videzu sodeč, če je to Mariborska smetana potem smo adijo. No dobro ona mala v črnem je izvzeta ostalo pa bog pomagaj.

Nika-svinjskoglava (nepreverjen)

kakšne noge

In reply to by Arbitro (nepreverjen)

Ex (nepreverjen)

Spominja na pozerje neuspele Univerzijade.

Franc s Piramide

Razmetavanje denarja za šport, da bo potem mar mandeljcev pokasiralo.

Franc s Piramide

Na videz bo mesto res dobilo 2,5 milijona, a kaj, ko bo treba dodati še iz naših denarnic.
Ko vidite Arsenovića, se primite za denarnice!

ovi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

...si objel svojo mamo - al si ji dal Ojroroevroparkovegaizraelskega10 -taka-?Boš kocke metal?... sam vprašam...

In reply to by Franc s Piramide

fuck off (nepreverjen)

MOM vlačuge, ki jih pretepaču otrok plačujemo davkoplačevalci, imajo razpoznavni znak rdeče visoke pete! Prežrta škilasta prasica oblečena v zaveso in ona plešasta umobolna lezbura pa potem poližeta ejakulacije za njimi!

pohorskisvizec (nepreverjen)

kukuruku paloma

In reply to by fuck off (nepreverjen)

Sloki (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Revež, očitno imaš podstrešje ne samo razmetano, ampak prazno. Takim pravimo praznoglavci. Zato tudi psihiater ne more pomagati. prazno je prazno.

In reply to by fuck off (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Revež
te je skup spacal
zato pa si tak smotani
ko kakšen pes

In reply to by Sloki (nepreverjen)

mrdaprda (nepreverjen)

ti imaš tako bolano bogat besedni zaklad, da bi jim lahko šel za piarovca. Tak malo prostovoljno, da dobiš izkušnje in da dobiš dvakrat za jest na dan.

In reply to by fuck off (nepreverjen)

Propad Slovenije (nepreverjen)

24ur/novice/slovenija/vlada-v-zacasno-zadrzanje-izvrsevanja-drzavnega-proracuna.html
rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde

Jack000000 (nepreverjen)

Samo fehtajo... Študente, da odstopijo sobe, prostovoljce da bodo dobili "izkušnje".

Na koncu pa minus.

Itak pa sami šalabajzerji na kupu, kot vedno :D

pohorskisvizec (nepreverjen)

se bom prijavil kot prostovoljac

In reply to by Jack000000 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice