Slika je simbolična.
Veterinarska postaja Lendava opozarja na pazljivost pri uporabi polžjega strupa.

Kot so zapisali na Facebook strani Veterinarske postaje Lendava, so v zadnjem času zabeležili več primerov zastrupitev živali s strupom za polže, ki se dobi v obliki majhnih modrih peletov.

Ponovno se pojavljajo zastrupitve kužkov s polžjim strupom

»Sezona vrtičkanja se je začela, žal pa je letos prinesla tudi pravo invazijo polžev. V zadnjih tednih zato večkrat prejmemo klic: 'Naš kuža je pojedel strup za polže! Kaj pa zdaj?'« so zapisali na Veterinarski postaji Lendava in poudarili, da na vrt, na katerem se uporabljajo tovrstni strupi, domače živali ne bi smele iti.

»Pri posipanju strupov proti polžem naj velja previdnost. Na tako obdelan vrt ne smejo zaiti domače živali, ker so posledice lahko usodne že ob zaužitju zelo majhne količine strupa!

Že pred nakupom se pri prodajalcih pozanimajte o učinkovini, ki je v strupu in ali obstaja učinkovit protistrup.«

To so znaki zastrupitve s polžjim strupom

V zapis so dodali tudi članek Klinike za male živali, ki deluje pod okriljem Veterinarske fakultete v Ljubljani, kjer je natančno opisano, za kakšen strup gre in na kaj je treba biti pozoren.

Izpostavljeni so tudi znaki zastrupitve s polžjim strupom, ki se pojavijo približno pol ure do treh ur po zaužitju strupa. Okrevanje pa traja od enega do dveh dni ali je celo usodno. 

Klinični znaki pri blagi zastrupitvi so slinjenje, bronhialna hipersekrecija, ataksija, driska, zoženi zenici, mišične fascikulacije, tresenje in trzanje, slabotnost, preobčutljivost na dotik, povišana telesna temperatura, nemirnost, uhajanje urina. 

Klinični znaki pri hudi zastrupitvi pa so kolaps, upočasnjen srčni utrip, zavora dihanja, krči, modrikaste sluznice, koma. 

Nujno čim prej obiskati veterinarja!

Če pri svojem kužku ali mački zaznate zgoraj omenjene znake zastrupitve, je nujno čim prej obiskati veterinarja, ki bo živali nudil ustrezno zdravljenje.

Velja pa si zapomniti tudi to, da je preventiva boljša kakor kurativa in se zato raje izogniti uporabi prej naštetih strupov in raje pridelovati zelenjavo na ekološki način.

Komentarji (3)

orožnik (ni preverjeno)

Kužki, vzgojeni v stanovanjih, ti hlastajo za vsem, sploh ne vedo, da tudi čebela piči, baje jih bo novi zakon o živalih, Meire HOT, Tine Gaber in Roberta Goloba o tem podučil.

Sky (ni preverjeno)

To je naša stroka. Plešemo!

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Elemirr (ni preverjeno)

Ge bon Debeloga Fukjenca zasrupo z modrimi peleti za pujže.

Starejše novice