Foto: Facebook profil Dvorana Gustaf Pekarna
Pred mariborsko Pekarno je včeraj zvečer več policistov in gasilcev izbrisalo grafit Janeza Janše.

Na dogajanje so se danes odzvali tudi v mariborski Pekarni, kjer v grafitu niso videli nič spornega. Spomnimo, na grafitu, ki naj bi se tam pojavil pred kratkim, je bil upodobljen predsednik vlade Janez Janša z iztegnjeno roko.  

Odziv pekarne objavljamo v celoti.

»Programski svet Kulturnega centra Pekarna ostro obsoja včerajšnje prebarvanje grafita s podobo moškega z dvignjeno roko in napisom 'Smrt narodu, svoboda fašizmu.'

Grafit je bil satira obstoječe politične situacije v državi, ki vedno bolj smrdi po fašizmu. Hkrati omenjen grafit po sporočilnosti ne odstopa od prakse v Sloveniji (in v tujini), kjer se celo v javnih medijih uporabljajo prirejene podobe politikov za izražanje politične satire.

Medtem ko se na mariborskih ulicah pojavlja vse več napisov, ki poveličujejo nacizem (na primer na Lentu: Hitler did nothing wrong, Heil Hitler) in se kljub konstantnemu opozarjanju teh ne odstranjuje, je očitno, da trenutna vlada uporablja vse možne oblike nadzora in cenzuriranja svojega ljudstva ter kriminalizira celo umetniške intervencije (kar se na dnevni ravni vidi tudi pred parlamentom), ki si jo drznejo kritizirati.

Nedoumljivo je, da se z enim grafitom ves dan ukvarja skupina policistov in kriminalistov v neprebojnih jopičih, ki se je na lokacijo pripeljala s tremi policijskimi avtomobili in eno marico, ter skupina gasilcev, ki se je na lokacijo pripeljala s polno opremljenim gasilskim vozilom in s še enim terenskim vozilom.

Poleg tega, da gre za smešno zapravljanje davkoplačevalskega denarja, je tudi očitno, da vlada sama v državi namerno ustvarja izredne razmere.« 

Za Programski svet Kulturnega centra Pekarna:

Urška, Ramiz, Nejc, Vojo, Brigita

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jankec (nepreverjen)

Situacija v Sloveniji že dolgo,grdo,zaudarja po komunizmu.

Zlotvorni zlovaki (nepreverjen)

Benedikti so imeli zamisel da bi vladalo "zlo" ...

In reply to by Jankec (nepreverjen)

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Točno, ker je tvoj Janosz Jansza tudi komunist, ki se sicer spreobrača. Ampak volk dlako menja, nravi pa ne.

In reply to by Jankec (nepreverjen)

von Hanza (nepreverjen)

Če živimo že v diktaturi, bi vas morali že vse tam zapret.
Če je nekaj kaznivo dejanje, to ni satira.
Šiškota so dali v zapor za 8 mesecev, ker se je samo sprehajal ob meji brez orožka.
A vi zahtevate dvojna merila.

Čuj (nepreverjen)

Domov si ga pelji !

In reply to by von Hanza (nepreverjen)

Mariborcan44 (nepreverjen)

Levicarji si zelijo volitev in proracunskih penez

Haujesnou (nepreverjen)

Koliko te denarja v proracun prispeva Pekarna in koliko ga dobi, to je pravo vprasanje?

Žalostpataka (nepreverjen)

Zanimivo, da so v naši ljubi domovini neomadeževani, najboljši, najbolj pošteni samo tisti, ki delajo v podobnih ustanovah, organizacijah, društvih, kot je pekarna. To so tudi tisti, ki vse najbolje vejo, ki se lahko iz vsega in vsakogar norčujejo, žalijo, kajti to, kar oni delajo, govorijo, ustvarjajo je ena sama resnica, ki ji ne sme nihče ugovarjati. Če si kdo kaj takega drzne, ga oštempljajo za nazadnjaka, klerika, fašista, lopova na celi črti. Kričijo in jamrajo, da jim država odžira davkoplačevalski denar, ki jim pripada, ker drugače ne morejo napadati drugače mislečih, kot so oni sami. Iz koga se norčujete, dragi moji?

Žalostpataka (nepreverjen)

Se opravičujem: Pekarna

In reply to by Žalostpataka (nepreverjen)

Starejše novice