Foto: Janez Leskovar
Martinovanje med šaljivci velja za štajersko novo leto. A šala gor ali dol, vsako leto vsaj osrednje Martinovanje na Trgu Leona Štuklja znova in znova dokazuje, da ni nič manj kot to.

Obiskovalcem tradicionalnega Martinovanja v štajerski prestolnici, ki se že leta zapovrstjo začne natanko 11. 11. ob natanko 11. uri in 11 minut na Trgu Leona Štuklja, kaj hitro postane jasno, koliko simbolična sprememba nagajivega mošta v opojno žlahtno kapljico pomeni Mariborčanom. Svečani krst mošta, ponavadi v družbi vinske kraljice - letos bo oko nad krstom mošta držala Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež - se sicer začne šele ob 14. uri, ko je publika že nestrpno ‘razigrana’. Sledi ključni moment prireditve. Iz mošta spremenjeno vino je ponujeno obiskovalcem.

Ko prvič vidiš navdušence, kako iz škafa, v katerega je še in še vinarjev čez cedilo zlivalo svoj mošt, krst pa ga je spremenil v vino, s kozarci grabijo brozgo in se ob tem drenjajo, da žlahtne ‘mešanice’ le ne zmanjka, hitro postane jasno, kaj martinovanje pomeni Mariboru. Vsaj novo leto. In nič manj.

Foto: Janez Leskovar

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, dogodek, na katerem se zbere tudi 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije, pa tudi tujine. Obiskovalci prireditve so v glavnem domačini in obiskovalci iz drugih koncev Slovenije, prireditev pa zadnja leta obiskuje tudi vse več tujcev, v glavnem so to gostje iz sosednje Avstrije, Hrvaške in Srbije. Letošnja prireditev bo že 36. zapovrstjo.

Lani se je organizator, Zavod za turizem Maribor - Pohorje, odločil za izvedbo dvodnevnega martinovanja, letos se vračajo na stare tirnice. Zakaj? Morda pa se po intenzivnem praznovanju novega leta res prileže le še počitek.

Veselo druženje v središču mesta spremljata kulturno-zabavni program in, seveda, domača vinsko-kulinarična ponudba. »Prireditev ob svetem Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino, pomeni simboličen zaključek vsega vinogradnikovega prizadevanja; štajerska prestolnica pa se z velikim martinovanjem tako tudi pokloni okoliškim vinogradnikom in vinarjem, ki na ta dan predstavijo svoj pridelek na odmevnem in zmeraj dobro obiskanem dogodku,« izvemo na mariborskem zavodu za turizem. 

Letos bo štajersko vino in domačo kulinariko moč pokušati na okoli 50 stojnicah. Letošnje Martinovanje v Mariboru je organizator vključil v projekt Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. »Gre namreč za dogodek, s pomočjo katerega lahko na področju destinacije Maribor - Pohorje nadalje razvijamo produkte iz področja vina in kulinarike in takšne, ki sledijo nacionalni strategiji razvoja Slovenske turistične organizacije na področju oblikovanja pristnih, butičnih doživetij in turističnih produktov,« pojasjujejo.

Program 36. Martinovanja v Mariboru 2019

11.11: Pozdravni nagovor župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča in direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.
11.20: Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci z gosti.
12:20: Harmonikarski orkester Cirila Spruka.
12.30: Sprevod »Zahvala jeseni« po mestnem jedru.
13.00: Nastop folklorne skupine AFS Študent.
13.30: Predstavitev vinogradnikov in vinarjev na prireditvenem odru.
14.00: Svečani krst mošta v družbi Vinske kraljice Slovenije Mete Frangež.
15.00: Ansambel Poskočni muzikanti.
18.00: Skupina Dejan Vunjak & Brendijeve barabe.

Foto: Janez Leskovar

Martinovanje s sodobnim pridihom, na prvi štajerski Fontani vin

Kaj bi bila Fontana vin na Štajerskem, če bi ignorirala martinovo? To je le retorično vprašanje. Seveda bo na prvi Fontani vin v Vodalah pri Mariboru martinovanje, tudi zato je posestvo Sončni raj, kjer fontana stoji pohiteli s testnim zagonom. »To nam je bila prioriteta, da vse do martinovega uredimo,« priznava Bogdan Mak iz posestva Sončni raj. Uradno otvoritev dočakala šele spomladi, predvidoma v aprilu.

Pripravljajo degustacije vin lokalnih vinarjev, ki jih ponujajo na fontani, obljubljajo pa tudi domače dobrote okoliških kmetij. »Zdi se nam prav, da na nek način lokalno okolje spodbujamo, da se tradicija, ki se prenaša že nekaj generacij, ohranja. Ne le v mestnem jedru, ampak se prenaša navzven, tja, kjer dejansko proizvajalci pridelujejo vse te dobrote in vina,« pojasnjuje Mak.

Pijančevanje? Ne, veliko več. »V interesu nam je, da bi ljudi poučili, kaj vse je možno oziroma kakšni okusi vin vse obstajajo, zato tudi vabimo vinarje in strokovnjake, s področja vina, da nam pri tem pomagajo, da skupaj ustvarjamo zgodbo, s katero poskušamo ljudem pokazati drugo sliko pomena vina, ki je odlična dopolnitev najrazličnejši hrani. Na tak način pa spodbujamo in promoviramo lokalno, v tem primeru vina,« odgovarjajo na posestvu Sončni raj. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

To kar se dogaja ob krstu vina v MB ni nikakršen kulturni praznik ampak pijančevanje revežev ,ki se drenjajo okoli korita vinske brozge . Fuj...

Starejše novice