Slika je simbolična.
Še štirje tedni nas ločijo do začetka največjega slovenskega etnološkega festivala. Po zaključku decembrskih dogodkov Ptujske pravljice se je Zavod za Turizem Ptuj aktivno lotil priprav na Kurentovanje.

Končala se je Ptujska pravljica. Ta je v mesecu decembru obiskovalce gostila na treh prizoriščih: na Pravljičnem Mestnem trgu, na Miklošičevi ulici ter na mestni tržnici.

Vrhunci prazničnega decembrskega dogajanja so bili Prižig lučk, spektakularen prihod Božička na Slovenski trg, prihod tete Zime in dedka Mraza, glasbeno-animacijske ter lutkovne predstave za otroke, koncerti znanih slovenskih izvajalcev, na najdaljši dan v letu pa tradicionalno Silvestrovanje na prostem ter Otroško silvestrovanje. 

Novost letošnjega leta, ki je razveselila prenekaterega otroka, sta bili Pravljični vrtiljak ter Božičkova hiša v prostorih Magic Avgustino na Miklošičevi ulici.

Kurentovanje več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov

»63. Kurentovanje bo ponovno praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij s celega sveta,« napovedujejo organizatorji. 

63. Kurentovanje na Ptuju se bo odvijalo med 11. in 21. februarjem 2023, kurentom se bodo pridružile tudi številne pustne in obredne maske iz Slovenije ter tujine.

Organizatorji se že aktivno pripravljajo na otvoritev. Kurentovanje 2023 bo obsegalo tri že uveljavljene in programsko še obogatene tematske sklope: EtnoFest, KarnevalFest ter ArtFest.

Kurentovanje nepogrešljiv del evropskega karnevalskega koledarja

Ena izmed osrednjih prireditev bo EtnoFest oziroma Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask. Otvoritvena povorka bo potekala v soboto, 11. februarja. Predstavili se bodo avtohtoni pustni liki in obredja s ptujskega območja, iz Slovenije ter tujine. 

63. Mednarodni KarnevalFest oziroma Mednarodna karnevalska povorka bo potekala na pustno nedeljo, 19. februarja. Organizatorji napovedujejo, da bo KarnevalFest upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bodo ob najbarvitejših karnevalskih skupinah, kurentih in korentih nastopili še tradicionalni pustni liki iz več tujih držav.

»Ob osrednjih dogodkih bo Kurentovanje še naprej gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem, predvsem ob večernih dogodkih,«  razlagajo v Zavodu za turizem Ptuj. 

Izpostavljajo Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se ti zberejo v največjem številu hkrati, Nočni spektakel, Povorko vrtcev ter Pustni torek in pokop pusta.

Komentarji (1)

Simple (ni preverjeno)

Ne rečti da bodo letos odganjali zimo.

Starejše novice