V Soboškem jezeru se je utapljala štiričlanska družina, vsi neplavalci, da se je zgodba končala srečno, pa je zaslužen požrtvovalen reševalec iz vode, ki je v poletnih mesecih nameščen na tamkajšnji plaži.

Le nekaj metrov od obale Soboškega jezera, kjer je voda na prvi pogled povsem plitva, sta se v boju za življenje znašla najprej otroka, nato še njuna starša.

»Celotna štiričlanska družina ni znala plavati, je bilo res malo oteženo, so se borili drug z drugim za sam obstanek na vodni površini,« dogajanje opisuje Kristjan Habjanič, šef pogumnega reševalca, ki je družinske člane požrtvovalno reševal iz vode, dokler niso bili vsi na varnem.

»Dejansko je bilo v določenem trenutku opaziti dva na gladini vode, v določenem trenutku nobenega. Prvo se je lotil enega otroka, potem ženske osebe starejše in potem še moškega in otroka skupaj,« še nadaljuje Habjanič. 

Šele po dolgih petnajstih minutah je reševalcu, sicer domačinu, uspelo rešiti življenja vseh štirih članov družine. Medtem je vsa plaža le nemo opazovala, očividci pa dogajanje opisujejo kot 'živalski boj'.

»Reševalec je skakal notri pa jih reševal ven, noben ni šel zraven, da bi pomagal ali kaj. Ne vem, a ljudje se bojijo,« nam je v telefonskem pogovoru zatrdil očividec.

Priljubljena turistična destinacija za družine je bila minulo soboto prizorišče požrtvovalnega reševanja.

Na soboški občini, ki upravlja to območje, se zavedajo, da gre za privlačno destinacijo.

»Vedno znova tudi poudarjamo, da je tukaj kopanje na lastno odgovornost, to jezero zaenkrat še nima statusa kopalne vode, ampak ne glede na to, smo poskrbeli, da je v zadnjih dveh letih, ko je ta lokacija urejena, tukaj reševalec iz vode,« je jasna Helga Lukač, vodja paviljona Expano.  

Kako pomagati, če lahko?

Tudi zato lahko zdaj govorimo o zgodbi s srečnim koncem. Reševanje utapljajočih se je izjemno zahtevno, kaj šele štirih istočasno.

»Vedno gledamo na to, da je ena smrt manjše zlo kot dve smrti, zato ker veliko primerov poznamo, ko je pač utopljenec za sabo vzel tudi reševalca,« opozarja Simon Sukič, namestnik načelnika Podvodne reševalne službe Murska Sobota.

Dobro je poznati in slediti tema dvema praviloma. Reševanje otroka da, v vsakem primeru, reševanje odraslega, pozor.

»Ali počakate, da se oseba utrudi, se ji približate od zadaj ali pa si pomagate z različnimi pripomočki, naj je to na plaži brisača, senčnik, karkoli, samo, da ne ogrožate svojega življenja,« svetuje Sukič.

Drugega za drugim jih je sodelavec Habjaniča v dolgotrajnem reševanju uspel potegniti iz vode, medtem pa je množica na plaži dogajanje le nemo opazovala.

Požrtvovalnega reševalca čaka tudi zahvala župana

V tem primeru so se člani družine za življenje borili že v agoniji, sami med seboj. Vsi neplavalci, neuradno naj bi šlo za tujce, se iz vode sami rešiti več niso zmogli.

»Izzid samega reševanja, pa gre, hvala Bogu, pripisati absolutno odločnosti reševalca, ki ima večletne izkušnje, in pa zbranosti. Moram reči, da pa za tako dejanje moraš imeti pogum. Bi ga v svojem in imenu vseh reševalcev res še posebej pohvalil,« še dodaja Habjanič.

Reševalca, ki je poskrbel za zgodbo s srečnim koncem, pa bo v prihodnjih dneh sprejel tudi murskosoboški župan in se mu osebno zahvalil.

Lokacija, kjer je potekalo reševanje utapljajoče se štiričlanske družine.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice