Profesor, predavatelj in raziskovalec Boštjan Brezovnik bo ostal brez službe na mariborski pravni fakulteti, če ga Senat mariborske univerze ne bo habilitiral v rednega profesorja.

Profesor, predavatelj in raziskovalec na štirih fakultetah, lastnik Inštituta za lokalno samoupravo Maribor, kjer je predvsem na račun občin prejel 4,5 milijona evrov. To je profesor prava Boštjan Brezovnik, strokovnjak za lokalno samoupravo, ki se je zavihtel tudi na čelo strokovne skupine za pokrajine, poroča portal 24ur.com.

Če Brezovnika Senat mariborske univerze ne bo habilitiral v rednega profesorja – črna pika naj bi bila domnevni plagiat izpred šestih let – bo ostal brez službe na Pravni fakulteti v Mariboru.

Zgodbo so leta 2013 pometli pod preprogo, zdaj, šest let kasneje, pa so jo ponovno obudili pred habilitacijsko komisijo, ker profesor doktor Brezovnik želi postati redni profesor.

Saša Prelič, ki je bil takrat dekan Pravne fakultete Univerze v Mariboru je za 24ur.com povedal, da leta 2013 niso ukrepali, ker so objavo preprečili. »Na fakulteti takrat nadaljnjih postopkov zoper našega zaposlenega profesorja Brezovnika nismo vodili, ker se je profesor Grafenauer zadovoljil z opravičilom obeh omenjenih.«

Tedaj pa ni ukrepala niti Univerza v Mariboru. Za 24ur.com so pojasnili: »Informacije, s katerimi je vodstvo Pravne fakultete Univerze v Mariboru takrat razpolagalo, niso zadoščale za uvedbo pravnih ukrepov zoper dr. Brezovnika.«

Prelič podlago za vnovično problematiziranje domnevnega plagiata vidi v novi praksi mariborske univerze

Prelič podlago za vnovično problematiziranje domnevnega plagiata, danes, ko ni več dekan, vidi v novi praksi Univerze v Mariboru, da se o podobnih zadevah obvesti rektorat. »Jaz sem to zdaj naredil in zadeva se presoja tudi v postopku habilitacije profesorja Brezovnika v naziv rednega profesorja. Prepričan sem, da bo ta kršitev elementranih pravil akademske poštenosti ustrezno sankcionirana,« je povedal za 24ur.com.

Brezovnik: »Nikoli nisem ukradel nobenega teksta«

Odziv Brezovnika je odločen: »Nikoli nisem ukradel nobenega teksta, nikoli nisem kršil nobenih avtorskih, materialnih ali moralnih pravic, kar je izkazano z vsemi mojimi objavami, ki jih lahko kdor koli pregleda«.

Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino za 24ur.com pojasni, »da je v (op. akademski) skupnosti dejanje, da bi se nekdo podpisal pod vsebino nekoga tretjega najverjetneje etično problematično in s tem plagiat. Skupnost bi morala nemudoma reagirati in to sankcionirati. Če skupnost ni nemudoma reagirala, se lahko sprašujemo, zakaj se to ni zgodilo. Ima pa možnost, da reagira kadarkoli.«

Je Brezovnik napisal Kanglerju diplomo?

Leta 2008 je Franc Kangler diplomiral na mariborski zasebni Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Maribor – Doba. Izkazalo se je, da je skoraj vse kopiral  iz Brezovnikovih in Oplotnikovih strokovnih člankov, še poroča portal 24ur.com.

Senat Dobe je s sklepom Kanglerju odvzel strokovni naziv diplomirani ekonomist, saj diploma naj ne bi bila rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Kangler je še enkrat zanikal, da bi to bil plagiat, še več zatrdi, diploma je objavljena, še poroča.

V mariborskih akademskih krogih so prepričani, da diplome naj ne bi pisal Kangler, ampak Brezovnik, ki pa to odločno zanika. Kljub precejšnjemu ujemanju tudi Brezovnik trdi, da to ni plagiat.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice