Maribor je edino mesto v državi, ki ima spomeniško zaščiten kiosk. To je kiosk pri stavbi na Trgu revolucije 9, na zahodni strani tik ob Starem mostu na desnem bregu Drave. V preteklosti pa ni bil samo kiosk.

Zdaj že zapuščen kiosk na prihajajoči javni dražbi prodaja Mestna občina Maribor, a kiosk v sebi skriva bogato zgodovino. Zidan kiosk je nastal v 20. letih 20. stoletja, pokriva pa ga strma opečna streha. A 7,9 kvadratnih metrov velika stavba ni bila kiosk že od samega začetka.

Nekoč so tu plačevali davke

Kot nam je pojasnil raziskovalec mariborske zgodovine Franc Vezjak oziroma bolje poznan kot Frenki Flos, je bila stavba v času splavarjenja na Dravi zelo pomembna. Prav v tej stavbi, v kateri je pozneje nastal kiosk, je bila mitnica na desnem bregu Drave za splavarje, kjer so plačevali takratne davke za prevoz.

V začetku 20. stoletja so bili zlati časi splavarjenja v Mariboru in zaradi prevelike gneče na levem bregu Drave, so »rezervno« mitnico postavili na desnem bregu reke.

Po nekaterih podatkih je bilo takrat v Mariboru po Dravi v enem letu opravljenih od 800 do 1000 splavarskih prevozov.

Sedeči Turk nakazoval prodajo tobaka

Z zamrtjem splavarstva je v stavbi ob Starem mostu nastal kiosk. V njem so že pred veliko leti prodajali tobak, kar je nakazovala tudi slika sedečega moža nad vrati, ki so si ga domačini razlagali kot Turka. To obeležje so v novejšem času prebelili in nanj namestili znak. Zdaj po odstranitvi je na pročelju še vedno viden obris tega legendarnega obeležja, ki se je utrnil v spomin številnim Mariborčanom.

Še do nedavnega je bil v omenjeni stavbi kiosk, zdaj pa je zapuščen. Lasti si ga Mestna občina Maribor, ki ga bo skupaj s še desetimi drugimi nepremičninami ponudila na javni dražbi 24. aprila. Spomeniško zaščiten kiosk s parcelo, ki meri 12 kvadratnih metrov, ima postavljeno izklicno ceno 6.500 evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vpognjenec (nepreverjen)

spomeniško je zaščiten že iz kakšnih brezveznih razlogov, samo da se ga ne bi kdo polastil...

Starejše novice