Vlak Connecting Europe Express je danes prispel v slovenska mesta, ustavil se je tudi v Mariboru. Evropska komisija je z vlakom simbolično povezala portugalsko, slovensko in francosko predsedstvo Svetu Evropske unije.

V okviru evropskega leta železnic je danes zjutraj v Slovenijo prispel vlak Connecting Europe Express. Ta je svojo pet tednov dolgo pot od Lizbone do Pariza začel 2. septembra. V Pariz bo prispel 7. oktobra.

Na svoji poti se bo ustavil v več kot sto mestih. V Ljubljani so vlak ob 8.46 pozdravili evropska komisarka za promet Adina Valean, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes

Na poti med Lizbono in Parizom se je vlak ustavil tudi Celju, kjer ga je pričakal celjski župan Bojan Šrot, v Mariboru pa je prihod vlaka pričakal mariborski župan Saša Arsenovič. 

Prihod vlaka na mariborsko železniško postajo je bil napovedan za ob 14.07. Vlak je prispel točno ob napovedani uri. Sledila je izmenjava zastav Evropske unije in Maribora, Arsenovič pa je delegacijo nato odpeljal na ogled mesta.

Vlak je simbolnega pomena

Vlak Connecting Europe Express je rezultat edinstvenega sodelovanja med Evropsko komisijo, Skupnostjo evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij, evropskimi prevozniki v železniškem prometu, upravljavci infrastrukture in številnimi drugimi partnerji na ravni Evropske unije in lokalni ravni

»S prihodom vlaka želimo poudariti, kako pomembna je trajnostna mobilnost, zlasti prevoz z vlakom in železniška infrastruktura,« je ob prihodu vlaka v Ljubljano povedal minister za infrastruktur Jernej Vrtovec.

Železnice morajo postati hrbtenica prevozov

Minister je dodal, da morajo železnice postati hrbtenica prevozov, s tem naredimo tudi največ za okolje: »Obenem mora biti naša država tista, ki mora zagotoviti, da je železniški promet učinkovit, ekonomičen, hiter in udoben.«

»Tukaj imamo še opraviti veliko nalog, ampak gremo v pravo smer. Železnico želimo narediti dostopno ljudem,« je jasen Vrtovec.

Vlak je simbolnega pomena, pomeni povezovanje evropskih držav med seboj, pomeni solidarnost evropskih držav, tudi kar se tiče trajne mobilnosti, naprej razlaga Vrtovec.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
avokado (nepreverjen)

Škoda, ker vlaki ne vozijo bolj pogosto niti do Kopra!

Leka (nepreverjen)

Ali misliš ,da bi bil hitreje v Kopru ? Indijski vlaki so hitrejši od SŽ .

In reply to by avokado (nepreverjen)

Branko Zupanc (nepreverjen)

Po naslovu sodeč je imel ta vlak v Mariboru peturno zamudo. V tekstu pa ste izračunalim da je prispel do minute točno.

Aleš_89 (nepreverjen)

Pa dobro "novinarji" no, da vas ni sram teh clikbait naslovov. Urednik je na dopustu ali kaj? Hujši ste kot Ekipa. Vlak je štartal v Ljubljani ob 11.50, v vmes 15 minut stal v Celju, v Maribor pa prišel ob 14.07. To je dve uri vožnje.

Starejše novice