Slika je simbolična.

»Jaz sem Jožek. Star sem bil v sredo 60 let. Pred leti sem sanjal, da bom imel za ta rojstni dan veliko čago, da bom varval vnukico in z vnuki igral fuzbal. Zvečer pa mi bo ženka skuhala dober pasulj s klobaso. 

No, za rojstni dan sem klošaril v parku, da bi zbral pet evrov za mesni burek in eno Laško, slab dan je bil. Itak mi ni nihče verjel, da praznujem rojstni dan. Mislili so, da sem lažniv klošar.

Klošar sem. Lažem pa ne. In za rojstni dan se jedel ostanek sendviča, ki ga je na Gorkega ulici vrgel stran en dijak. Mortadele nimam zelo rad, ampak lakota je lakota.

Nisem se rodil kot klošar. Sem šlosar, ključavničar. Z ženo sva živela skupaj od mladosti, imel sem svoj biznis, svoj becirk. Pa je umrla - povozil jo je avto. Zmučkal ji je možgane. Moja Ankica, moje zlato. Ostal sem sam. Od žalosti sem ga cuknil. Nisem šel v službo, pa ni bilo več denarja. Pa so mi vzeli denar. Pa so me dali v samski dom, pa v zavetišče. Ampak ne maram biti tam. Preveč se potem zavedam, da sem klošar. 10 let se poskušam znajti. Ne pijem veliko, kdaj pa si malo olajšam dušo. Za kak mesec mam celo kdaj dom. Sploh poleti, ko služim z nabiranjem sadja. 

Ampak zdaj ni poletja. In svoj rojstni dan sem dočakal na ulici. 

Mogoče pa bom imel letos le srečo in me zima odnese k Ankici na pasulj s klobaso.

Vse najboljše za 60, Jouža!«

Po ocenah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Sloveniji 2760 brezdomcev. Da je točno število brezdomcev zares nemogoče določiti, potrjuje tudi podatek društva Brezdomni do ključa, v katerem so združene vse organizacije, ki delajo z brezdomci. 

Po njihovih ocenah je bilo v letu 2018 v Sloveniji nekaj več kot 6700 brezdomnih oseb. V raziskavi društva Kralji ulice je na primer četrtina anketirancev odgovorila, da niso brezdomci in da tudi v preteklosti niso bili, čeprav je bila raziskava izvedena le med uporabniki storitev za brezdomce. Tudi zato je težko opredeliti, kdo je brezdomec.

V Sloveniji imamo na voljo dva tipa zavetišč

Zaprtega tipa so zavetišča, kjer brezdomci plačajo participacijo, torej minimalni vložek, da imajo svojo posteljo. Odprta so 24 ur na dan in vse dni v letu. V zavetišče so lahko sprejete polnoletne osebe moškega spola, ki nimajo možnosti bivanja drugje oziroma se znajdejo v akutni bivalni in eksistenčni stiski predhodne narave. 

Praviloma so v zavetišče lahko sprejete le osebe, ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno prebivališče na območju mestne občine Maribor, druge osebe pa le izjemoma. 

V zavetišče ne morejo sprejeti nepokretne osebe ali druge osebe, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo. Uporabniki  bivajo v zavetišču prostovoljno. 

Odprtega tipa pa so zavetišča, kamor pridejo brezdomci vsak dan 'sproti'. Največje tovrstno je Zavetišče za brezdomce Nadškofijske Karitas. Zavetišče nudi uporabnikom varno, ogrevano prenočišče vsak dan, med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj, v zimskem času pa od 15. novembra do 1. aprila od 19. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Temeljna cilja sta varna nastanitev ter socialna podpora.

Kako pomagati?

V Mariboru že od leta 2010 društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček na svojevrsten način poskuša pomagati brezdomcem. Vsi poznamo njihovo akcijo Skriti božiček brezdomcu. Pisma bodo na voljo od 15. novembra 2019, napovedujejo.

Pomagajmo. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ogimass (nepreverjen)

Bolj pomembni migranti????

Starejše novice