FOTO: Jaka Arbutina
Večje poplavno žarišče trenutno na reki Dravi. Z dotokom iz Avstrije je že močno narasla in trenutno poplavlja v Dravogradu.

Na vstopu v državo ima Drava po besedah hidrologa Agencije Republike Slovenije za okolje Janeza Polajnarja pretok okrog 1800 kubičnih metrov na sekundo.

»Ta poplavni val se bo tekom popoldneva in pa v noči na soboto širil proti spodnjemu toku reke Drave, tako da lahko ponekod pričakujemo tudi nekoliko bolj obsežne poplave Drave kot običajno, zlasti na območju pod Mariborom, torej to območje med kanalom in pa staro strugo Drave,« je poudaril Polajnar.

Zvečer in ponoči bodo ogrožena tudi naselja dolvodno za Markovci proti hrvaški meji. Hidrologi pričakujejo, da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal nekje do noči na nedeljo.

PREBERITE ŠE:

Prebivalci ogroženi

Polajnar je naštel, da Drava ogroža predvsem naselja med staro strugo in kanalom hidroelektrarne Zlatoličje ter naselja v spodnjem toku Drave pod jezom Markovci, med staro strugo in kanalom hidroelektrarne Formin, kot sta Stojnci in Muretinci. 

Dodal je, da do teh naselij voda potencialno lahko pride, zato so tam ogroženi prebivalci.

Pričakujejo, da bo pretok Drave v srednjem in spodnjem toku okrog 2000 kubičnih metrov na sekundo. 

»To je pretok, ki je zelo redek v strugi Drave, večji je bil le ob katastrofalnih poplavah leta 2014 in podoben kot danes leta 2014. Ta pretok bo torej drugi ali tretji največji, zato so naselja ogrožena,« je pojasnil hidrolog.

Evakuirali 15 ljudi

V Dravogradu je Drava dopoldne prestopila bregove, zato so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi, je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec

Narasle vode, predvsem podtalne, poplavljajo na drugi strani Drave, na območju ob izlivu Meže. Ponekod na Koroškem imajo težave tudi zaradi plazov.

V Dravogradu je na terenu okoli 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacije.

Tako v Dravogradu kot v Vuzenici se je zjutraj zaradi naraščanja pretoka Drave sprožila sirena za opozorilo na nevarnost, nato pa so nekaj pred 9. uro v Dravogradu zaradi naraščanja reke aktivirali še sireno za neposredno nevarnost.

Starejše novice