Foto: Žan Osim
Na Zavodu za turizem Maribor pričakujejo, da bi letos lahko presegli mejnik 500 tisoč nočitev.

Na vrhuncu poletne turistične sezone smo preverili, kako so na mariborskem zavodu za turizem zadovoljni z letošnjim obiskom.

Kot pravijo, so s turistično sezono zadovoljni, saj so presegli število nočitev iz rekordnega predkoronskega leta 2019. 

»S turističnimi rezultati smo zelo zadovoljni,« so povedali: »Saj beležimo v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani 33-odstotno oziroma 42-odstotno rast nočitev in turističnih prihodov

V primerjavi z letom 2019 je rast nočitev in turističnih prihodov 13 odstotkov. 

A turistični vrhunec še prihaja. Kmalu se namreč začenja Olimpijski festival evropske mladine. Od 23. do 29. julija bo Maribor gostil 3600 mladih športnikov. 

Največ Hrvatov, Nemcev in Srbov

Od kod prihajajo turisti? V prvi polovici leta so v štajerski prestolnici prevladovali turisti iz tujine. 

Razmerje med domačimi in tujimi nočitvami je bilo 10:90. Med tujimi turisti so največ nočitev ustvarili Hrvati, Nemci in Srbi

Na Zavodu za turizem Maribor pojasnjujejo, da je bila povprečna doba bivanja 2,4 dni. 

Olimpijski festival evropske mladine vrhunec letošnjega poletja 

Po predvsem kulturno obarvanem uvodu v glavno turistično sezono, ko so se zvrstili Festival Borštnikovo srečanje, Festival Lent, Evropsko prvenstvo mažoretk, na Zavodu za turizem Maribor pravijo, da sedaj prehajamo v vrhunec poletja, ki bo v znamenju Olimpijskega festivala evropske mladine. 

»Konec julija tako v mestu pričakujemo preko 5000 športnikov in spremljevalnega osebja, kar pomeni, da bo mesto polno in bodo številke julijskih nočitev okoli 60.000 in več,« razlagajo. 

Ob tem dodajajo, da v kolikor se bo trend rasti v destinaciji Maribor - ki je letos po izboru mednarodne platforme European Best Destinations tretja najboljša evropska destinacija in prva evropska kulinarična destinacija - nadaljeval, bi že letos lahko presegli mejnik 500.000 nočitev.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
44 (ni preverjeno)

Fajn

Čliček (ni preverjeno)

dobro za turizem, slabo za meščane. na račun svojega zaslužka degradirajo življenje stalnih prebivalcev. Pri tem izkorišččajo javne storitve, za katere plačujemo vsi, imamo pa zaradi njih omejen dostop do njih. Ma peljite si nekam drugam te turiste...

Haja (ni preverjeno)

Ti nikoli ne greš nikamor na dopust?

In reply to by Čliček (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

itak, samo ne v drugo mesto delat gužvo.

In reply to by Haja (ni preverjeno)

Čliček (ni preverjeno)

Točno tak! :))

In reply to by Haja (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

A zato so mestne četrti izven centra mesta tako degradirane??? no, pa je jasno... Faking nigrad ni pokosil trave na Greenwichu že 3 mesece, od maja do danes nič. da bo le center lep ko slika... jebeš tako občino, ki na stalne prebivalce ne da nič, za turiste pa naredi vse ... in še zadolžuje nas na ta račun...

janban

Od takšnih kot si ti občina nima nič, znate samo jamrat.

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

Kaj bi pa občina imela od mene? Kaj je ta tvoja "občina"? Si malo pomešal pojme... Občina ni podjetje za služenje denarja ampak javna ustanova za upravljanje življenja občanov. Malo si pošlihtaj semantiko. Veliko bolj na mestu je vprašanje, kaj imam od take občine jaz, ki jo financiram, storitve pa ne dobim (porazen javni promet, porazna skrb za okolje, porazna skrb za starejše, ob vsem tem pa še vedno večje podražitve ?!?!?).

In reply to by janban

Rq (ni preverjeno)

pa lahko še dodam nekaj teh poraznih stvari: cestna infrastruktura, športni objekti, nedokončani objekti ki že desetletja kazijo mesto, nekontrolirano priseljevanje ekonomskih migrantov, parkiranje (plačljivo mora biti za obiskovalce, ne pa za domačine), nekompatibilen nov most zraven obstoječega mosta, neodzivnost in odsotnost policije in mestnega redarstva izven centra mesta (opravljajo samo profitabilne dejavnosti - kazni in odvozi vozil, za red in mir pa ne poskrbijo).

In reply to by Rq (ni preverjeno)

janban

Kot sem že rekel, takšni kot si ti znajo samo jamrat, in vse bi imeli zastonj. Zakaj bi že morali imeti zastonj parking? Katero mesto v EU dovoljuje svojim prebivalcem zastonj parkiranje? Raje povej kaj si ti naredil, da bo Maribor boljši? Ti samo čakaš na svojem kavču, da bodo drugi skrbeli za tebe.

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

Mešaš pojme, samo ne vem ali iz neznanja ali iz neumnosti. Ni naloga občanov, da delajo za občino, pač pa RAVNO OBRATNO. Ali pričakuješ, da bom jaz organiziral mestni promet? Kosil travo na javnih površinah? Montiral info table na avtobusnih postajah? Skrbel za red in mir po mestu? Vse to pričakujem od občine, saj za to tudi namenjam svoj denar (občina ga v mojem imenu dobi od države, kar je spet posredno moj denar, občina mi ga dodatno pobere še preko NUSZ, pa preko komunalnih stroškov, parkirnin, itd.). Čakam pa, resnično, da bo občina začela delat to, kar je njen namen - omogočala urejeno bivanje občanov v mestu. Namesto tega se pa občina obnaša kot turistično podjetje. Od tega imamo občani bore malo, z izjemo turističnih podjetij pač. Občina je zgubila kompas oziroma je s sedanjim vodstvom izdala občane in začela delati pridobitniško za parcialne interese.

In reply to by janban

janban

Moje vprašanje kaj si ti naredil za Maribor se nanaša na to ali si pripravljen kot prostovoljec kaj naredit za družbo. Si mogoče krvodajalec?, pomagaš pri karitasu, ali RK? Mogoče si prostovoljni gasilec? Vsako leto sodeluješ v čistilnih akcijah? Ali pa si samo v društvu večnih nergačev.

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Mb-11 (ni preverjeno)

Sirota v glavi ne pametuj. Desni ste itak vaški posebneži.

In reply to by janban

Mb-11 (ni preverjeno)

Mišljeno za janbumbarja.

In reply to by janban

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

bo treba BOSANCE in njihove koze oz ovce uvozit lp

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

ja. ziher bo prej opravljeno.

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Sem videl na lastne oči, da Avstrijci že parkirajo v Europarku in gredo v mesto.

Katja7 (ni preverjeno)

Torej če izvzavemo Nemce,držijo gor mariborski turizem čefurji in balkanci.Bravo,Slovenistan.

Zvegla (ni preverjeno)

ja, za katere niti ne vemo ali so samo turisti ali pa ekonomski migranti

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

sovražim lenuhe (ni preverjeno)

delam v javnem podjetju vsak dan na cesti ulici pa veste kaj vam povem to kar vi tu flancate da je turistov več je laž več je le drhali iz jugovine sploh musličev umazanih pa usranih ukrajincev

sovražim lenuhe (ni preverjeno)

pa še to oturistih kaj bo te tu vido pa 30 let sem zaposlen javnem podjutju tako da vem kako je bilo in kako je zdaj lažete to je poanta vsega kr hočem povedat marš

In reply to by sovražim lenuhe (ni preverjeno)

Đany Franco (ni preverjeno)

V ZADNJEM MESECU SO KRADLJIVCI ŽE 3X POSKUŠALI VLOMITI V 3 PRIVATNA STANOVANJA IN TO KAR SREDI BELEGA DNEVA MED 17-19URO!!! TOTI MARIBOR,SAMI KRIMINAL!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice