Vir: UKC Maribor
Predvideno je podaljšanje časa izvajanja mariborske helikopterske nujne medicinske pomoči.

Helikopterska nujna medicinska pomoč v severovzhodni Sloveniji se zaradi omejenega delovanja mariborskega letališča izvaja le do 17. ure.

S 26. marcem se bo to spremenilo in delovanje podaljšalo do 20. ure. Tako bo mariborska enota imela enak delovni čas kot enota na Brniku, so danes za STA potrdili na ministrstvu za infrastrukturo.

Helikopterska nujna medicinska pomoč se izvaja z Letališča Edvarda Rusjana Maribor od novembra 2016. S tem je država omogočila helikopterske nujne prevoze tudi prebivalcem vzhodne Slovenije, medtem ko zahodno polovico države še naprej pokriva helikopterska ekipa, nameščena na brniškem letališču.

Na Brniku je čas obratovanja helikopterske nujne medicinske pomoči bolj ali manj omejen le z dnevno svetlobo, v Mariboru pa so helikopterji zaradi omejenega časa obratovanja letališča na voljo le med 8. in 17. uro.

Med ministrstvi za zdravje, obrambo in infrastrukturo tečejo pogovori, da bi čas izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru poenotili s časom izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku.

To je med obiskom v Mariboru pred lanskimi volitvami napovedal takratni minister za infrastrukturo Bojan Kumer, do realizacije pa naj bi prišlo 26. marca letos, ko bomo premaknili ure z zimskega na poletni čas in se izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika podaljša do 20. ure.

»Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor bo enota helikopterske nujne medicinske pomoči od 26. marca 2023 imela enak delovni čas kot enota helikopterske nujne medicinske pomoči na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana,« so danes za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

Helikopterska nujna medicinska pomoč je sicer v pristojnosti ministrstva za zdravje, upravljanje letališča pa spada pod ministrstvo za infrastrukturo, ki trenutno išče zanj koncesionarja. Za prevoze se uporablja vojaški helikopter.

»Končno bomo lahko delali tako, kot smo si od nekdaj želeli«

Predstojnik enote nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu Štefan Mally pozdravlja namero podaljšanja časa izvajanja mariborske helikopterske nujne medicinske pomoči, a uradnega sklepa o tem še nima. 

»Končno bomo lahko delali tako, kot smo si od nekdaj želeli, torej ves svetli del dneva. To pomeni enako dostopnost helikopterske nujne medicinske pomoči za prebivalce severovzhodne Slovenije kot za ostale,« je dejal za STA.

Pri UKC Maribor težava postajališče

Enota helikopterske nujne medicinske pomoči skrbi za prevoze bolnikov v nujnih primerih, kot so na primer nesreče, infarkti in možganske kapi.

Bolnike vozi v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer pa je težava pristajališče. Ker je bil urgentni center zgrajen pred leti le do prve faze, nima helioporta na strehi, ampak helikopterji pristajajo na ploščadi pri kirurški stolpnici. 

Pred dnevi so po besedah direktorja Antona Crnjaca prejeli dopis ministrstva za obrambo, da je treba pristajališče razširiti, zato tam zdaj umikajo bližnja parkirna mesta. Mally je povedal, da bo zadeva urejena najkasneje v roku dveh tednov in da helikopterji tudi zdaj nemoteno pristajajo znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Da bi preverili organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob morebitni letalski nesreči, bodo v soboto na Letališču Edvarda Rusjana Maribor izvedli vajo Letalska nesreča Maribor 2023. Vadbene aktivnosti so predvidene od 9. do 12. ure, so sporočili z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Starejše novice