Foto: Tomo Jeseničnik
Z otvoritvijo nove stalne razstave Prostori lepega Pokrajinski muzej Maribor obeležuje mednarodni dan muzejev in zaključuje postavitev Galerije evropske kreativnosti.

V Pokrajinskem muzeju Maribor letošnji mednarodni dan muzejev obeležujejo z otvoritvijo nove stalne razstave z naslovom Prostori lepega.

»Za javnost bo s tem odprto celo nadstropje grajske bastije in zaključena postavitev Galerije evropske kreativnosti. V njej predstavljamo tisto muzejsko gradivo, ki se uvršča v dediščinsko zakladnico širšega evropskega prostora,« je povedala avtorica razstave Prostori lepega in direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren.

Na razstavi je obiskovalcem prikazano 43 kosov izbranega pohištva, ki izhaja iz obdobja od 16. do 20. stoletja in je razvrščeno po osnovnih krasilnih tehnikah.

Razstava je opremljena z dotikalnimi ekrani, ki omogočajo obiskovalcem poglobljeno seznanitev s tehnikami krašenja, načrtovalci, izvajalci, naročniki, stavbami, iz katerih pohištvo izvira, načini pridobitev za muzej in drugim.

S primeri iz Avstrije, Nemčije, Švice, Nizozemske, Anglije in ZDA naše pohištvo umešča v mednarodni prostor.

Razstava Prostori lepega je arhitekturno zasnovana kot mesto s hišami, ulicami, ulično razsvetljavo in plakati na fasadah hiš.

Štiri velike vitrine s pohištvom simbolično predstavljajo štiri mizarske hiše v mestu Mariboru, v katerih se je izdelovalo pohištvo za aristokracijo, bogate meščane in cerkvene naročnike; štiri lupine za zavarovanje znanj in starodavnih obrtniških veščin; štiri zaklonišča naše kulturne dediščine in našega spomina.

Stalna razstava Prostori lepega je plod dolgoletnega raziskovalnega dela avtorice Mirjane Koren, ki s tem zaokroža z oglednim depojem v Kinu Partizan začeto komunikacijo zbirke pohištva Pokrajinskega muzeja Maribor.

Otvoritev stalne razstave Prostori lepega predstavlja zaključni del krovne razstave Galerije evropske kreativnosti, v kateri je predstavljeno tisto muzejsko gradivo, ki zaradi kreativnosti ustvarjalca ali inovativnega izvajalca prestopa meje lokalno sprejetega in se uvršča v dediščinsko zakladnico širšega evropskega prostora.

Izbranim predmetom iz zbirk slikarstva, kiparstva in oblačilne kulture se sedaj pridružuje še izbrano historično pohištvo.

Starejše novice