Slovenski oblikovalski ponos, ki je razstavljen v stalni zbirki MoMe, so prodajali tudi v Ikei.

Stol Rex arhitekta in oblikovalca Nika Kralja velja za simbol uspešnega domačega industrijskega oblikovanja, njegovo vrednost potrjujejo tudi številna mednarodna priznanja in nagrade.

Od leta 2018 je stol Rex del stalne zbirke Muzeja sodobne umetnosti MoMa v New Yorku.

V MoMi od leta 2018 

Zaradi svoje brezčasne modernistične oblike sodijo Kraljevi izdelki v zakladnico evropske moderne klasike.

Njegovemu stolu Rex je stroka leta 2018 s sprejetjem v newyorški Muzej moderne umetnosti MoMa podelila status umetniškega izdelka. 

Star primerek iz leta 1957 so odkupili od Frankfurtske univerze, pregledala ga je strokovnjakinja Špela Šubic iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, po njeni potrditvi pa so stol poslali v New York.

Podjetje Rex Kralj je MoMi prodalo izviren Rex Lounge Chair v bukvi iz leta 1957 in fotelj iz serije 2017, ki je danes naprodaj tudi v MoMa trgovini.  

Rexa so prodajali tudi v Ikei

Stol Rex je nedvomno klasičen dosežek pohištvenega oblikovanja, ki se ponaša s še vedno aktualno obliko, uglašeno s sodobno arhitekturno govorico in ga tako kot številne kose pohištva oblikovalskih klasikov moderne, izdelujejo še danes.

Oblika in izdelava Rexa sta ostali popolnoma nespremenjeni do leta 2001, ko so ustavili proizvodnjo v tovarni Stol.

Prvi slovenski stol oblikovan za masovno serijsko proizvodnjo, je bil patentiran v Jugoslaviji, skandinavskih državah in Ameriki.

Izdelki, ki jih je oblikovalec zasnoval za velikoserijsko proizvodnjo, so bili komercialno zelo uspešni. Med leti 1965 in 1974 so jih letno izdelali okoli 20.000, leta 1978 pa so prodali milijonti Rex. Celotna količina prodanih stolov je bila v veliki meri odvisna od prodaje na tujih trgih.

Izvažali so jih v Italijo, Nemčijo, ZDA, Japonsko, Afriko in na Bližnji vzhod. Stol je bilo mogoče kupiti v različnih barvah, prodajali pa so ga tudi v Ikei.

Danes stane okoli petsto evrov

Ustanovitelja podjetja Rex Kralj Žiga Vrhovec in Tomaž Sešlar sta obudila ikonični stol Rex in ga leta 2012 začela ponovno izdelovati.

Prvotnemu Rexu sta dodala nekaj novih materialov in barv, proizvodnja pa v celoti poteka v Sloveniji.

Klasični stol Rex podjetja Rex Kralj stane danes okoli petsto evrov. Tako je Rex postal zaznamovalna dobrina marsikaterega ljubitelja dizajnerskih kosov s prefinjenim okusom za interier.

Ob primerjavi cene nekoč in danes je morda zanimiv podatek, da prav ti vintidž, nekoč vsem dostopni stoli danes dosegajo celo večkratno vrednost novih stolov podjetja Rex Kralj. 

Odkrili so nov model Rexa

Ko so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje leta 2010 v Kraljevih arhivih našli fotokolaž z zgodnjim nesklopnim stolom Rex, so domnevali, da je na posnetku prototip, ki ga verjetno ne bomo nikoli videli v resničnosti.

Po desetih letih je z njimi v stik stopil zbiralec Xavier Tredjeu iz Pariza in jim poslal fotografijo prav tega stola. Odločil se ga je podariti muzeju, stol pa je bil menda izdelan med leti 1952 in 1955. 

Komentarji (1)

Kot u filmu ... (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=yrRWMoJU6w4

Starejše novice